Kamer zet zendmasten op de agenda

Tweede-Kamerleden en Statenleden van vier partijen gaan zich inzetten voor een definitieve oplossing voor de zendmastenproblematiek. Gisteren stelde een delegatie van politici samen met lokale actiegroepen een brief op met kritische vragen voor staatssecretaris J. Wijn van economische zaken.

Het is voor het eerst dat een vaste Kamercommissie het onderwerp op de politieke agenda zet. Tot nu toe werd de slepende kwestie vooral gezien als regionaal probleem. Deze gedachte werd bevestigd door het rapport van voormalig staatssecretaris Tommel. Hij stelde voor de zender van 240 kilowatt, die nu bij Zenderpark staat, op te splitsen in drie zenders, die verspreid over de regio zouden komen.

Deze oplossing zou moeten gelden voor zo”n tien jaar en wordt nu uitgewerkt in een convenant.

Markermeer

De gezamenlijke actiegroepen zien veel meer in hun eigen plan, het Misi de Mare-concept. Dit gaat ervan uit dat de zendmasten op een platform in het Markermeer worden geplaatst.

De groepen zijn bang dat hun plan in een bureaula blijft liggen, als de zendmasten eenmaal (tijdelijk) over de regio zijn verspreid. Ze vragen zich ook af of het wel zin heeft de zendmasten tijdelijk ergens anders neer te zetten.

,,De procedures daarvoor zullen misschien even lang duren als bij de Misi de Mare-variant,”” zegt J.de Jong van de groep Lopikerkapel-Uitweg.

,,Waarom zouden we dan niet meteen voor verplaatsing buiten de regio gaan?””

Tot deze tijd moet de overlast voor de bewoners van Zenderpark verdwijnen, stelt E.Booms van de werkgroep uit Zenderpark.

,,Er moet een onmiddellijke oplossing voor Zenderpark komen. Het duurt veel te lang alle procedures te doorlopen. We hebben al zo lang last van de straling.””

Tweede-Kamerlid S.Depla van de PvdA is het hiermee eens. In een brief aan staatssecretaris Wijn, die hij samen met collega M.Sterk van het CDA heeft opgesteld, schetst hij de problemen die de bewoners van Zenderpark ervaren.

Hij vraagt zich af hoeveel tijd en geld er gemoeid zijn met de tijdelijke en definitieve oplossing. ,,Pas als we op een rijtje hebben hoeveel tijd en geld de twee varianten gaan kosten, kunnen we er iets mee. Het is nu nog veel te vaag.””

Depla en Sterk, die allebei in Utrecht wonen, vinden het belangrijk dat het onderwerp op de landelijke politieke agenda komt. ChristenUnie en GroenLinks ondersteunen dit.

Meerderheid

,,Een voordeel is dat we nu met de vier partijen een meerderheid hebben””, zegt Depla.

,,Dit was in het vorige kabinet niet zo.””

Volgens het Tweede-Kamerlid is het daarnaast nodig het probleem op regionaal niveau aan de kaak te blijven stellen. Daarom gaat zijn partij vragen stellen in de Provinciale Staten. Ook het CDA en GroenLinks gaan zich op provinciaal niveau inzetten voor een oplossing. De brieven van de Tweede-Kamerleden en Statenleden gaan binnenkort de deur uit. Als de antwoorden niet bevredigend zijn, wil Depla een debat aanvragen, waarin de Tweede Kamer kan discussiëren over dit onderwerp.