Kabinet verdeelt commerciele FM-frequenties

Het kabinet heeft maandag de verdeling van etherfrequenties voor commerciele radiozenders bekendgemaakt. Sky Radio, Radio 538 en Noordzee FM behouden een frequentie, Radio 10 raakt zijn plaats op de FM-band kwijt.

De verkoop van de vergunningen levert de overheid 323 miljoen euro op. De verdeling viel uiteen in ‘ongeclauseerde’ en ‘geclausuleerde’ frequenties. De biedingen op de eerste categorie waren aanzienlijk hoger dan die op de tweede.De licenties gaan op 1 juni in en blijven acht jaar en drie maanden geldig.

Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken verleende de vier ‘ongeclausuleerde’ vergunningen aan Sky Radio (bod: 56,025 miljoen euro), Noordzee FM (80,4), Radio 538 (57,0) en Yorin (32,892). De Gouwe Ouwe Zender, eigendom van Sky Radio, verkreeg voor 33,6 miljoen euro het ‘geclausuleerde’ FM-kavel in de categorie ‘niet-recente bijzondere muziek’.

Holland FM verkreeg voor bijna 23 miljoen de licentie in de categorie ‘Nederlands/Europees’. ID&T won met een bod van 2,5 miljoen euro de strijd om het kavel in de categorie ‘recente bijzondere muziek’ en het nieuwskavel ging voor 1,32 miljoen euro naar Business Nieuws Radio.

De vijfde geclausuleerde landelijke FM-kavel voor klassieke en/of jazz-muziek is onverdeeld gebleven. Voor deze kavel was slechts een gegadigde, die echter een voorkeur voor een ander geclausuleerd FM-kavel had en daarvoor ook is geselecteerd. Het kabinet moet nu over het klassieke/jazz-kavel een besluit nemen.

Radio 10 raakt zijn FM-frequentie kwijt, net als Arrow FM, Radio Nationaal en Radio 192. De frequentie van Radio 10, op 103.0 FM in het midden van het land en 103.3 in Rotterdam, gaat naar de Gouwe Ouwe Zender. Volgens Radio 10-directeur Erik de Zwart had zijn zender een hoger bod gedaan de concurrent.

‘Kennelijk zijn er andere redenen om de Gouwe Ouwe Zender de voorkeur te geven. Ik maak me zorgen over de werkgelegenheid van Radio 10 en ben zwaar teleurgesteld. De zender telt 35 medewerkers en bestaat al vijftien jaar’, aldus De Zwart. Radio 10 is eigendom van het mediabedrijf Talpa, net als Noordzee FM, dat wel een frequentie behoudt.

Noordzee FM moet, evenals Sky Radio en Radio 538, wel naar een andere plek op de FM-band verhuizen. Noordzee FM krijgt de voormalige frequentie van Sky Radio op 100.7 FM. Sky Radio neemt die van Radio 538 in (101.2 FM) en Radio 538 krijgt het 102FM-pakket.

Nog meer zenders zullen komend weekeinde van frequentie wisselen. Volgens Lex Harding, directeur en grootaandeelhouder van Radio 538, wordt het voor de luisteraar door deze ‘volksverhuizing’ een ‘chaos’. ‘Dat is ongunstig voor de commerciele radiostations. De publieke zenders zullen daarvan profiteren.’

Het kabinet Balkenende I besloot in augustus vorig jaar om de voor commerciele radio beschikbare frequenties via een vergelijkende toets uit te geven, waarbij het financiele bod een belangrijke rol speelde. Staatssecretaris Wijn gaf ook vergunningen uit voor niet-landelijke FM-kavels (regiozenders) en de AM-middengolf.

Totaal 61 zenders hadden zich ingeschreven voor de licenties. Voor de landelijke geclausuleerde FM-kavels waren er veertien aanvragers, voor de landelijke ongeclausuleerde zeven, voor de niet-landelijke veertig en voor de middengolf negen.

Sommige aanvragers vielen af, omdat ze niet aan formele of materiele eisen voldeden. In de vergelijkende toets werden de bedrijfsplannen en de financiele biedingen van de aanvragers met elkaar vergeleken. De toets is uitgevoerd door een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van H. Franken.