De verkoop van radiofrequenties voor commerciële stations levert de staat ruim 323 miljoen euro op. Met de uitgifte van de radiofrequenties voor de duur van acht jaar en drie maanden, eindigt een politieke soap die bijna tien jaar heeft geduurd.
Classic FM gaat per 1 juni uit de ether, net als Radio 10. Drie grote radiostations Sky, Noordzee, en Radio 538 verwisselen onderling van plek. Van de grote vier blijft alleen Yorin FM op zijn huidige frequenties.
De soap begon toen het paarse kabinet besloot de frequenties te veilen. Na een radiolobby, waarbij Tweede-Kamerleden met duizenden e-mails werden gebombardeerd, koos de Kamer een andere methode.
De frequenties moesten middels een vergelijkende toets worden verdeeld. De hoogte van het bod werd hierbij wel één van de indicatoren. Volgens staatssecretaris Wijn van Economische Zaken heeft bij de uitgifte het bod in de helft van de gevallen de doorslag gegeven.
De staat geeft ‘geclausuleerde’ frequenties uit voor specifieke stations zoals een nieuwszender of een klassieke zender, maar ook ongeclausuleerde voor zenders als Sky Radio of Radio 538. Deze laatste categorie betaalt de hoogste bedragen.
Yorin betaalt 33 miljoen euro, Sky 56 miljoen, Radio 538 57 miljoen, en Noordzee FM, sinds vorig jaar eigendom van John de Mol, betaalde het record: 80 miljoen euro. De concurrentie kijkt er hoofdschuddend naar. Ton Lathouwers van Sky Radio: ‘Het lijkt me sterk dat ze dat ooit terugverdienen. Ze moeten per jaar 10 miljoen aan de overheid betalen, en een zender exploiteren kost 12 miljoen. Volgens mij halen ze maximaal 13 miljoen euro uit de markt.’
Vier zenders vielen in de prijzen bij de geclausuleerde FM-frequenties. De Gouwe Ouwe Zender (van Sky) voor 34 miljoen euro; Business Nieuws Radio (Financiëele Dagblad) voor 1,3 miljoen; dance-zender ID en T voor 2,5 miljoen en RTL FM (van HMG) betaalt 23 miljoen euro voor een zender voor Nederlandse en Europese muziek.
De vijfde geclausuleerde landelijke FM-kavel, die voor klassieke en/of jazz-muziek is onverdeeld gebleven. Voor deze kavel was slechts Classic FM gegadigd. Maar Sky Radio, de moeder van Classic FM, had al twee kavels, en dat is het maximum. Volgens de regels zou de kavel in zo’n geval zijn beperking (klassiek) verliezen, en toevallen aan de hoogst-biedende. De enige partijen die met deze mogelijkheid rekening hadden gehouden en dus een bod hadden gedaan, hebben al twee andere kavels gekregen en zitten ook aan hun maximum. Waarschijnlijk wordt het kavel nu opnieuw geveild.
Opvallende verliezers zijn Colorful Radio van de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger, Radio Nationaal van Ruud Hendriks, Radio 10 van John de Mol en Arrow Classic Rock. Zij krijgen geen frequentie.