De in Rotterdam gevestigde Hindoestaanse radiozender Amor behoudt haar etherfrequentie in de regio Zuid-Holland. Het commerciele station heeft sinds 1996 een uitzendvergunning, is te horen op 102.2 FM en heeft dat plekje in de ether ook tijdens de recente veiling van frequenties weten te behouden.
De medewerkers, die grotendeels uit leden van de Hindoestaans Surinaamse familie Gogar bestaan, hebben spannende tijden achter de rug. De radiozender moest een goed bedrijfsplan op tafel leggen om een serieuze kans te maken op een frequentie, waarvoor de kosten rond de miljoen euro liepen. Inmiddels zitten ze voor de komende acht jaar gebeiteld, nu ze de vergunning in de wacht hebben gesleept. Het bedrijf heeft ruim twintig medewerkers en ziet groeimogelijkheden. ,,De Hindoestaans Indiaase cultuur dringt door op veel terreinen,” zegt eindredacteur Krish Gogar. ,,Ik hoor mengvormen van Indiase en westerse muziek, maar je ziet de Indiase invloed ook terug in bijvoorbeeld interieurs.”
De grondlegger van het radiostation, Subhas Gogar, begon eind jaren zeventig als piratenzender uit te zenden vanuit een adres aan de Nieuwe Binnenweg. Hij deed het als hobby naast zijn werk als accountant van een woningbedrijf. In Suriname had hij al de nodige ervaring in de mediawereld. Zijn neef Krish Gogar: ,,Je zou het een uit de hand gelopen hobby van hem kunnen noemen. Het bloed kroop waar het niet gaan kon.” Ze begonnen met een zelf in elkaar geknutseld zendertje van 15 Watt, de studio was niet groter dan twee bij twee meter. Intussen heeft het station onder het Spartastadion een ruimte van 340 vierkante meter waar kantoor en studioruimte in zijn gevestigd.
Volgens secretaris Kries Bandhoe is Amor de enige commerciele allochtone zender in Nederland, ze ontvangen geen subsidie. Programma’s worden ongeveer fifty-fifty in het Nederlands en het Hindi uitgezonden. Naast advertenties betalen mensen voor het aanvragen van een plaatje. Overlijdensberichten worden voor kostprijs bekend gemaakt.
Hindoestaanse en islamitische religieuze programma’s krijgen ruimte en er is veel actuele en culturele informatie. De medewerkers van het station zien naast het commerciele aspect, ook een belangrijke rol weggelegd voor de sociale taak. Gogar: ,,Ik krijg wel zestig telefoontjes per dag. We krijgen de meest uiteenlopende verzoeken, mensen hebben wel eens gebeld om het adres van een slager. Ze zeggen ‘Amor, die weet het wel’. We zijn bijna maatschappelijke werkers.”
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere continenten is Amor bekend. Bekende Indiase pop- en filmsterren weten de studio van Amor te vinden als ze in Europa op tournee zijn en geven interviews. Met Suriname zijn in het bijzonder nauwe contacten en uitwisselingen van uitzendingen. Gogar: ,,Bijvoorbeeld met Moederdag linken we, dan zenden we gezamelijk uit. Door de migratie zijn families gesplitst, het is belangrijk dat ze op deze manier iets van en over elkaar kunnen horen.”