Inwoners van de meest westelijke Gelderse gemeenten in het Rivierenland blijven in geval van calamiteiten verstoken van instructies. Omroep Gelderland is daar nauwelijks als rampenzender te ontvangen.
De provincie Gelderland, maar ook de betrokken gemeenten gaan ervan uit dat zij hun inwoners bij rampen via de radio kunnen bereiken met instructies. Dat blijkt in de praktijk alleen via de kabel mogelijk.
De gemeente Culemborg gaat er ondertussen onverkort vanuit dat Radio Gelderland als rampenzender fungeert. K. Helsloot: “Wij gaan er van uit dat het werkt. Als dat niet zo is, weten wij dat niet.” Culemborg werkt aan een nieuw rampenplan en hanteert daarbij het vooorbeeld dat de provincie Gelderland ontwikkelde voor alle gemeenten. Artikel 6.1.1.2 van de verordening wijst daarin de provinciale omroep aan als rampenzender.
Na de herindeling van zendfrequenties per 1 juni is de toch al matige ontvangst in Culemborg, Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal echter nog verder achteruitgegaan.
De provincie Gelderland zoekt intussen uit of de Nozema te dwingen is Omroep Gelderland overal in Gelderland duidelijk door te geven. Omroep Gelderland is namelijk aangewezen om als rampzender te fungeren bij grote calamiteiten.
Provinciewoordvoerder J.Visser: “Het is een punt van zorg. We gaan de wetgeving erop naslaan, maar het lijkt erop dat we niet kunnen afdwingen dat Nozema het doorgeeft.”
De Nederlandsche Omroep-Zender Maatschappij, Nozema, moet zorgen dat het bereik beter wordt, maar dat lukt niet van de een op de andere dag. Formeel is er niets geregeld over inzet als rampenzender in het gebied waar Radio Gelderland niet komt.
“We moeten nu vertrouwen op de goede samenwerking met de regionale zenders in Brabant en Utrecht als er iets gebeurt.” Dat vertrouwen zal niet beschaamd worden, meent redactiemanager J. Driedonks van RTV Utrecht. Hij herinnert eraan dat zijn omroep in 1991 bij de vuurwerkramp in Culemborg en bij het hoog water in 1995 ook ten zuiden van de Lek actief was.
Zendtijd opeisen kan de Gelderse commissaris van de koningin Kamminga in Utrecht niet, maar, zegt Driedonks, “een telefoontje naar zijn collega Staal in Utrecht zal toch wel hetzelfde effect hebben”.
RTV Utrecht is tot aan de Waal luid en duidelijk te ontvangen. Driedonks herinnert aan afspraken uit het verkleden over de rampenvoorlichting in Nijkerk. Die gemeente behoorde tot de provincie Gelderland, maar de hulpverlening was vanuit Utrecht georganiseerd. Hier was wel formeel geregeld dat Radio M als voorloper van RTV Utrecht de rampenzender was.