100%NL spant bodemprocedure aan

De radiozender voor Nederlandstalige muziek 100%NL (van het Finse bedrijf Radiocorp Oy) heeft na ruim een jaar eindelijk een besluit gekregen op het bezwaarschrift dat op 30 mei 2003 was ingediend tegen de vergunningverlening aan RTL-FM.

Om dit besluit af te dwingen had 100%NL een rechtszaak aangespannen tegen de overheid, met het verzoek aan de Rotterdamse rechtbank om de overheid nog voor 21 juni te veroordelen tot het nemen van het besluit.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de veroordeling niet afgewacht, en is enkele dagen voordien met “het besluit” over de brug gekomen. Daarin worden de bezwaren van 100%NL tegen de vergunningverlening aan RTL-FM en het niet zelf verkrijgen van een zendvergunning van tafel geveegd volgens 100%NL. Inmiddels loopt er al een bodemprocedure bij de Rotterdamse rechtbank tegen dit nieuwe besluit.

100%NL: “Minister Brinkhorst probeert recht te praten wat krom is, maar faalt daarin”

Bij de grote frequentieverdeling in de lente van vorig jaar gaf de overheid ook een FM-pakket uit dat was bestemd voor Nederlandstalige muziek. In de toelichting bij de ministeriële regeling stond letterlijk “het accent in de clausulering ligt bij Nederlandstalige muziek”.
Kandidaten moesten een programmatisch bod uitbrengen van minimaal “30% Nederlandstalige muziek”, in combinatie met tenminste “20% Europese producties anders dan Nederlandstalige muziek”, en tenminste 10% Nederlandstalige of Europese anders dan Nederlandstalige muziek van minder dan 1 jaar oud. Maar, het accent in de clausulering zou komen te liggen bij Nederlandstalige muziek, zoals nadrukkelijk werd aangegeven.

100%NL bood 70% Nederlandstalige muziek en 20% Europese muziek anders dan Nederlandstalige muziek aan. In totaal dus 90% geclausuleerde muziek, waarbij 45% van de zendtijd uit muziek zou bestaan van minder dan 1 jaar oud.

RTL-FM bood 35% Nederlandstalige muziek aan en 30% Europese muziek anders dan Nederlandstalig. In totaal is dit 65%, waarbij maar 15% van de zendtijd zou bestaan uit muziek van minder dan 1 jaar oud.

Hieruit valt op te maken dat 100%NL een aanzienlijk hoger percentage “geclausuleerde” muziek bood dan RTL-FM. En omdat het accent op de clausulering volgens de ministeriële regeling bij “Nederlandstalige muziek” hoort te liggen, en 100%NL daar het dubbele bood van RTL-FM, is het duidelijk dat het frequentiepakket naar 100%NL had moeten gaan.

Alleen en uitsluitend wanneer er geen significant verschil zou zijn in de geboden programmapercentages, zou de overheid kijken naar een financieel bod dat ook diende te worden uitgebracht. Maar dit financiële bod zou uitsluitend van belang zijn, wanneer er geen programmatisch “significant” verschil zou zijn. En daarin zit ‘m mogelijk de crux. 100%NL bood de overheid 8.000 Euro. RTL-FM deed een bod van 23 MILJOEN Euro.
Vervolgens constateerde de overheid dat er geen significant programmatisch verschil was in het bod van 100%NL en dat van RTL-FM, en ging het frequentiepakket naar RTL-FM in ruil voor 23 miljoen euro.

Ook in de herziening van de procedure handhaaft Minister Brinkhorst dit besluit. Zijn argument is dat 100%NL inderdaad meer heeft geboden dan RTL-FM in de categorie “Nederlandstalige muziek”. Maar in de categorie “Europese muziek anders dan Nederlandstalig” is er minder geboden. “Het positieve verschil in de categorie Nederlandstalig wordt vervolgens weggestreept tegen het negatieve verschil bij “Europees anders dan Nederlandstalig”, aldus Brinkhorst.

Het argument van 100%NL dat volgens de regeling het accent in de clausulering bij Nederlandstalige muziek hoort te liggen, wordt tegengesproken met de stelling dat uit de regeling zou blijken dat ook “Europese muziek anders dan Nederlandstalige muziek’ onder de definitie “Nederlandstalige muziek’ valt, en dat derhalve de categoriën “Nederlandstalige muziek” en “Europese muziek anders dan Nederlandstalige muziek’ even zwaar horen te wegen. Met andere woorden: ook ABBA en The Beatles vallen onder de definitie “Nederlandstalige muziek”.

Bovendien wordt in de regeling gesproken over “een combinatie van Nederlandstalige muziek én Europese muziek anders dan Nederlandstalig”. De overheid mag deze 2 categoriën dus niet tegen elkaar wegstrepen, maar moet ze juist combineren. Conclusie is dan dat 100%NL er met 90% geclausuleerde muziek ver boven RTL-FM zit. Maar ook al zou je beide categoriën tegen elkaar wegstrepen, dan nog biedt 100%NL bij Nederlandstalig 35% meer, en bij Europees 10% minder. Nog altijd een (significant) verschil van 25% in het voordeel van 100%NL. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de categorie “Nederlandstalige en Europese anders dan Nederlandstalige producties van minder dan 1 jaar oud”. In deze categorie biedt 100%NL maar liefst het drievoudige van RTL-FM. Deze categorie wordt achteraf door de overheid als volstrekt irrelevant geacht aldus 100%NL.

Het argument dat ook al kijk je uitsluitend naar de categoriën “Nederlandstalige muziek” en “Europese muziek anders dan Nederlandstalige muziek”, en ook al weeg je deze twee categoriën evenzwaar, dat 100%NL dan nóg significant meer Nederlandstalige / geclausuleerde muziek biedt ten opzichte van RTL-FM, wordt afgedaan met de stelling dat dit aan “de zekere beoordelingsvrijheid” ligt van de Commissie Franken, die een deel van de vergelijkende toets van vorig jaar heeft uitgevoerd.

Het heeft het Ministerie van Economische Zaken ruim een jaar gekost om bovenstaande argumenten te verzinnen. Maar ze kloppen gewoonweg niet. Het besluit van vorig jaar mei om het frequentiepakket voor Nederlandstalige muziek toe te kennen aan RTL-FM, was volgens 100%NL keihard in strijd met de ministeriële regeling. Inmiddels loopt bij de Rotterdamse rechtbank een bodemprocedure tegen het besluit van Minister Brinkhorst, om 100%NL niet alsnog een landelijke FM-zendvergunning te geven.

100%NL is van mening dat bij de frequentieverdeling van vorig jaar aantoonbaar fouten zijn gemaakt. Maar in plaats van deze fouten te herstellen, doet het Ministerie van Economische Zaken er alles aan om de fouten te verdoezelen volgens 100%NL. Dit, terwijl de zaak volgens 100%NL zo klaar is als een klontje. 100%NL laat weten zeer teleurgesteld te zijn in de handelwijze van het Ministerie van Economische Zaken en indirect in de handelwijze van het eveneens betrokken Ministerie van OCW. “Met dit soort praktijken, is het zeer goed te begrijpen dat de burger het vertrouwen in de overheid verliest. De overheid gaat in de fout, maar anderen mogen ervoor opdraaien”. [Radiowereld.NL]