In Duitsland gaan op dit moment steeds meer stemmen op voor een totale herindeling van de FM-band. Na enkele commerciële radiostations en de politiek, heeft nu ook Ernst Elitz, leider van de landelijke publieke stations Deutschlandfunk en Deutschlandradio Berlin, te kennen gegeven dat het graag een herindeling van de FM-band in Duitsland wil.
Landelijke dekking
Door de herindeling zou er meer ruimte gecreëerd kunnen worden op de FM-band, waardoor bijvoorbeeld Deutschlandfunk en Deutschlandradio Berlin (binnenkort Deutschlandradio Kultur) landelijke dekking op FM zouden kunnen krijgen. Deutschlandfunk heeft bijna landelijke dekking, maar vooral in de dekking van Deutschlandradio zijn nogal wat witte vlekken te zien.
Volgens Elitz is het vreemd dat inwoners van Duitsland belasting moeten betalen voor de twee stations, terwijl zij ze niet eens op FM kunnen ontvangen. Deutschlandfunk is wel landelijk op de middengolf te ontvangen, Deutschlandradio niet.
Daarnaast kan een herindeling van de FM-band voor uitbreiding van het radiolandschap zorgen. Elitz wijst hiermee naar het succes in Nederland en Parijs. Dankzij de herindeling van de FM-band in Nederland is er meer ruimte beschikbaar gekomen voor commerciële radiostations.
NSFN-techniek
Volgens Elitz kunnen kunnen de frequenties meteen een stukje dichterbij elkaar worden gepland. Op dit moment wordt er tussen de verschillende frequenties 0,4 MHz aangehouden, maar dit zou terug kunnen naar 0,2MHz. Waarschijnlijk doelt Elitz hiermee op de frequenties van hetzelfde radiostations, waardoor er gebruik wordt gemaakt van Near Single Frequency Network (NSFN). Deze techniek wordt hier in Nederland al toegepast bij diverse commerciële radiostations.
Zo zendt Radio 538 in Midden- en West-Nederland uit op 102.1 FM, terwijl het station in Eindhoven op 102.3 FM te ontvangen is. Hetzelfde geldt voor Sky Radio dat in Midden-Nederland op 101.2 FM te ontvangen is en in het Noorden op 101.0 FM.
Bezwaar
Toch kan de toepassing van de NSFN-techniek voor problemen zorgen. Een aantal regionale publieke radiostations, zoals bijvoorbeeld WDR 2 of NDR 1 Niedersachsen, ontkoppelen de programma’s regelmatig voor lokale nieuwsbulletins. Hetzelfde geldt voor een flink aantal regionale commerciële stations, dat haar programma, naast voor nieuws, ook nog eens voor reclame lokaal ontkoppeld.
Via de verschillende frequenties van de betreffende radiozender zijn dan verschillende programma’s te ontvangen. En dat levert problemen op, want NSFN werkt alleen als via de verschillende (dicht bij elkaar liggende) frequenties hetzelfde programma wordt uitgezonden. De NSFN techniek zou dus wel gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld Eins Live of WDR 4.
Ook zal er bij de herindeling rekening moeten worden gehouden met de huidige dekking van commerciële stations. In tegenstelling tot in Nederland, zullen de bestaande commerciële stations gewoon weer terug keren in de Duitse ether. Van de meeste stations lopen de licenties nog jaren, van sommige zelfs tot 2010. Die stations zullen er natuurlijk niet mee akkoord gaan als hun dekking in het verzorgingsgebied fors achteruit gaat.
Lappendeken
Het huidige FM-landschap in Duitsland dateert van eind jaren ‘40 en is sindsdien alleen maar aangevuld met nieuwe frequenties waardoor het een lappendeken is geworden. Sommige radiostations hebben daarom ook flinke overlap in hun dekking, terwijl andere stations nog flink wat witte vlekken in hun dekking hebben. [Infosat/R.S./Radio.NL]