Zerobase op komst in Denemarken

Na Nederland zal ook de FM-band in Denemarken opnieuw ingedeeld gaan worden. Dit maakte de Deense minister van Cultuur, Brian Mikkelsen, vorige week bekend. Door de herindeling zal er meer ruimte komen voor commerciële radio in Denemarken.

Landschap
Momenteel is Sky Radio het enige landelijke commerciële radiostation in Denemarken. Sky heeft hierbij een dekking van 75%. Daarnaast heeft Denemarken een fors aantal lokale en regionale commerciële radiostations. Velen hiervan werken samen om zo een grotere dekking te hebben. Radio 100FM is hier een goed voorbeeld van. Oorspronkelijk had dit pakket een dekking van 35%, maar door samen te werken met andere lokale stations is de dekking van 100FM inmiddels al uitgebreid naar ongeveer 50%.

Vooralsnog heeft de commerciële radiomarkt nog steeds erg zwaar in Denemarken. Een groot deel van de stations draait dan ook verlies. Momenteel zijn Sky Radio en 100FM de enige stations die nog een redelijk marktaandeel weten te behalen, maar ook zij sloten het jaar 2004 dan ook af met een tekort. De publieke omroep DR heeft met een gezamenlijk marktaandeel van bijna 65% de touwtjes nog steeds in handen, al daalt dit marktaandeel inmiddels wel gestaag.

Nederlands model
Bij de herverdeling zal gebruik worden gemaakt van zogenaamde “Nederlandse model”. Dat houdt in dat er gebruik gaat worden gemaakt van Single Frequency Network (SFN) en Near Single Frequency Network (NSFN). Dit houdt in dat frequenties dichter op elkaar gepland worden. Normaal zit er altijd 0.3 of 0.4 MHz tussen twee frequenties, maar door gebruik te maken van de (N)SFN-techniek kan dit verkleind worden tot 0.2 MHz. Voorwaarde is wel dat op deze frequenties hetzelfde programma wordt uitgezonden.

In Nederland maken een flink aantal commerciële radiostations al gebruik van deze techniek. In Midden-Nederland zendt Radio 538 bijvoorbeeld uit op 102.1 FM, terwijl het station in de regio Alkmaar te ontvangen is op 102.3 FM. Hetzelfde geldt voor Sky Radio dat in Midden-Nederland uitzendt op 101.2 FM en in Noord-Nederland 101.0 FM. Aan de randen van het dekkingsgebied overlappen deze frequenties elkaar. Normaal gesproken zou dit, als er op elke frequentie een ander programma wordt uitgezonden, tot storing leiden, maar doordat op beide frequenties hetzelfde programma wordt uitgezonden is dit niet het geval.

Publieke omroep
Hoe de toekomstige indeling van de FM-band in Denemarken eruit gaat zien is nog niet bekend, want de vraag is in hoeverre de Deense publieke omroep mee gaat werken aan deze herindeling. Momenteel zendt de DR drie landelijke stations (P1, P2 en P3) uit op FM. Daarnaast heeft de DR nog een landelijk dekkend net in gebruik voor het regionale netwerk P4. [Radionyt/R.S./Radio.NL]