Zoek
Sluit dit zoekvak.

Platenmaatschappij bekent “Pay for play”

Sony BMG Music Entertainment heeft ingestemd met het betalen van een schikking van $10 miljoen wegens het overtreden van de zogenaamde “payola” wet in de Verenigde Staten. Sony zou radiostations hebben betaald voor het draaien van de nieuwste platen van haar artiesten. De platenmaatschappij heeft toegezegd te stoppen met het betalen voor airplay voor haar artiesten en het uitdelen van snoepreisjes.

Ruim een jaar lang deed de New Yorkse procureur-generaal Eliot Spitzer onderzoek naar de “agressieve” methoden van platenmaatschappijen om hun artiesten op de radio te krijgen.

Niet alleen Sony BMG wordt overigens op de hielen gezeten door Spitzer, want volgens diverse bronnen doet Spitzer ook onderzoek naar de Universal Music Group, EMI Group en Warner Music Group. Sony BMG is wel de eerste platenmaatschappij die door Spitzer publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld. Zo zou Sony BMG $4000,- hebben betaald voor een vakantie van de leiding van het radiostation WKSE om de nieuwe single van Franz Ferdinand op de playlist te krijgen.

Een ander radiostation zou een trip naar een concert van Celine Dion in Los Angeles mogen weggeven in ruil voor airplay van de nieuwe single van Dion. Toen het station zich hier niet aan hield werd het op de vingers getikt door Sony BMG. Daarnaast zouden diverse medewerkers van radiostations beloond zijn met bijvoorbeeld laptops, spelletjes en televisietoestellen in ruil voor airplay.

Om de praktijken een beetje te dekken werden de medewerkers van de radiostations opgenomen als fictieve winnaars van radiospelletjes.

De muziekindustrie is niet de eerste branche die door Spitzer doorgelicht wordt. Eerder beet de procureur-generaal zich al vast in de corruptie op Wallstreet, makers van Spyware en tussenpersonen in de Verzekeringen.

Grote bedrijven in de VS sidderen inmiddels als ze de naam Spitzer horen. Een leuk weetje is dat hij zijn kantoren bewust een “arme” en weinig luxueuze uitstraling geeft met veel witte muren, lelijk schel TL-licht, en ongemakkelijke ouderwetse stoelen en tafels in de vergaderkamers. Dit puur om de hoge piefen die komen onderhandelen over schikkingen uit hun evenwicht te brengen, en ze sneller tot een schikking te dwingen. Hij zorgt er ook voor dat er vrijwel altijd iemand aan het werk is, zodat grote bedrijven nooit kunnen zeggen dat de telefoon niet beantwoord werd, of ze geen afspraak op een geschikt moment konden maken. [FMQB/BillboardRadioMonitor/R.S./VRR/Radio.NL]

Gerelateerde berichten