The Daily Show: Interview met Bill O’Reilly (80c)

Vandaag het laatste deel van onze miniserie podcastcolumns over ’the Daily Show’. Eerder zagen hoe iedere Daily Show begint met wat headlines en een kort gesprek met een verslaggever die ergens ter plaatse is. Ook hadden we een kort interview met een van de makers van the Daily Show: Stephen Colbert, en we bespraken met hem het item ‘This Week In God’, en zijn belevenissen op de republikeinse en democratische conventies voor de afgelopen presidentsverkiezingen.

Vandaag een close-up op het laatste item dat dagelijks in ’the Daily Show’ zit. Een kort interview met een gast. Meestal is dit een gast die net een boek geschreven heeft, en alle mogelijkheden aanpakt die radio en tv hem bieden om zijn boek te promoten. Wij bespreken vandaag een interviewtje met Bill O’Reilly, die zich min of meer in het hol van de leeuw waagt, omdat zijn programma een grote inspiratiebron is voor de (overwegend linkse) makers van ’the Daily Show’.

Bill is de presentator van het succesvolle nieuwsanalyseprogramma ‘The O’Reilly Factor’ op het populaire rechtse FOXNEWS. Ook presenteert hij dagelijks drie uur lang ’the Radio Factor’ dat op 400 radiostations in de VS wordt uitgezonden. Op Radio.nl besteedden we recent al aandacht aan Bill toen hij in opspraak kwam omdat hij vond dat terroristen San Fransisco wel op mochten blazen, en toen hij compleet werd ondergesneeuwd door Howard Stern in een drie-delig interview. Beide artikelen zijn trouwens ook als podcast beschikbaar.

O’Reilly noemt zijn programma ’the No-Spin Zone’ ten teken van het feit dat hij het niet toelaat dat gasten – uiteraard meestal politici – de feiten verdraaien, of zoals dat zo mooi in het Amerikaans heet ’to spin the facts’. In de praktijk komt het erop neer dat als Bill het niet met je eens is, hij je gewoon de hoek in schreeuwt en amper aan het woord laat. Bill heeft ook een paar stokpaardjes. Martelen mag best, en er moet een muur komen op de grens met Mexico. En oh ja, hij boycot Frankijk al sinds het begin van de oorlog in Irak. Op zijn site kun je ‘Boycot France’ bumperstickers kopen. Kortom, Bill bedrijft actieve journalistiek. En hij is vaak kwaad.

De presentator van ’the Daily Show’, Jon Stewart, vraagt zich af waarom. Volgens hem heeft Bill het helemaal niet zo slecht. Hij heeft een paar goedverkochte boeken geschreven (waaronder nu een voor kinderen), hij heeft een zeer populair tv-programma, een fijn radioprogramma. Waarom toch die woede? Bill antwoord dat er nog een hoop fout is in de wereld, en dat het nog een hoop werk is om dat allemaal rechtgezet te krijgen, waarop Jon – tot groot vermaak van het publiek – hem onderbreekt en vraagt wanneer hij dat dan gaat doen?

Bill geeft wel toe dat het vermoeiend is. Hij moet iedere dag (in Amerika lopen dagelijkse programma’s gewoon het hele jaar door, zonder zomeronderbrekingen) flink boos worden, om de dingen die fout zijn weer goed te krijgen.

Bill schiet vervolgens in de verdediging. Hij legt uit dat hij het niet voor de lol doet. In tegenstelling tot de makers van de Daily Show. Als de wereld ontploft? Jon maakt er grappen over. Katrina raast over de VS, Stephen Colbert en Lewis Black worden erbij gehaald, en ze maken er grappen over.

En nu komt het moment waarop het gesprek ontspoort. Jon Stewart geeft ruiterlijk toe dat zijn programma grappen maakt ten koste van van alles. Bill is blij met zulke eerlijkheid. Maar, zo voegt Jon toe, Bill’s programma gaat helemaal ten koste van alles. Het publiek reageert uitbundig. Eindelijk iemand die Bill op zijn nummer zet.

Het komt niet meer goed. Jon probeert Bill te complimenteren met het feit dat Bill geen pure republikein is, die blind de republikeinse partij volgt, maar Bill zit inmiddels zo in de verdediging dat hij een (slechte) grap probeert te maken over het feit dat Jon bijna zegt dat hij Bill’s programma leuk vindt. ‘You almost said: I like the Factor’.

Gelukkig krijgt Bill nog de kans om te laten zien wie hij echt is als het gesprek op zijn boycot tegen Frankrijk komt. Het publiek vindt die boycot onzin en laat dat merken. Bill legt nog een keer uit dat Frankrijk een vijand van de VS is. Hij wordt compleet uitgejoeld door het publiek. Jon probeert nog tegen te werpen dat Frankrijk irrelevant is. We hebben in het eerste deel van deze column al gezien dat zelfs de makers van ’the Daily Show’ Frankrijk graag belachelijk maken. Bill verliest de discussie, en komt echt los door gewoon te beginnen met schelden. Hij maakt Jon uit voor een ‘Pinhead’, hetgeen een net Amerikaans woord is voor ‘iemand met een klein hoofd’ en dus weinig hersens.

Jon probeert nog een laatste keer om vrede te sluiten door te kijken of Bill überhaupt politici vertrouwt. Bill doet dat niet, want volgens hem zijn alle politici alleen maar uit op macht. Jon denkt hierin een overeenkomst te zien, maar die is er niet, want er is en blijft er altijd als je met Bill in gesprek treedt.

Tot zover het interview dat Bill O’Reilly gaf in ’the Daily Show’. Als toetje willen we je nog laten genieten van een ander itempje dat regelmatig in ’the Daily show’ zit. Het heet (vrij vertaald): ‘Hoogtepunten in interviewtechniek’. In dit item laten de makers van ’the Daily Show’ de letterlijke tekst voorlezen van een interview zoals dat gehouden is in een nieuwsprogramma. Door kinderen. Om te laten zien hoe kinderachtig die interviews vaak zijn.

Uiteraard vonden we een clipje uit ’the O’Reilly Factor’. Het interview was met Richard Holbrook, de oud-ambassadeur van Amerika bij de VN. Richard Holbrook is het niet eens met Bill, en waarover het ging maakt eigenlijk niet uit. Zoals gebruikelijk geeft Bill zijn gast niet te kans om ook maar iets te zeggen. Uiteindelijk vraagt Holbrook zich dan ook af, waarom hij überhaupt gekomen is.

Tot zover onze driedelige serie podcastcolumns over ’the Daily Show’. We hopen dat je een beeld gekregen hebt van de manier waarop dit programma het nieuws belachelijk maakt. Als je nieuwsgierig bent, kun je op de site van het programma meer informatie vinden, en bergen met clips uit de show. En als je heel goed zoekt in de CNN weekendprogrammering, dan vind je zo af en toe een wekelijkse samenvatting van het programma. Veel plezier ermee.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Deze column is ook als podcast beschikbaar: voeg de link radio.nl/podcast toe aan je podcast programma en luister mee! Of download het mp3tje hier.