In gesprek met: Cobus Bosscha [Radio M Utrecht]

Cobus Bosscha wordt op 31 maart 1967 geboren in Haarlem. Zijn radiocarrière begint bij het piratenstation Radio 538. Hij houdt wel van een illegaal avontuur, want midden jaren tachtig gaat hij aan boord van de Ross Revenge om programma’s te maken voor Radio Monique. Dat doet hij onder de naam Peter de Groot. Daarna gaat hij naar Spanje om in Torremolinos zes jaar lang discotheken te voorzien van lekkere muziek. Terug in Nederland besluit hij om Hollandse hits te gaan draaien op Holland FM. Op een gegeven moment wordt het station overgenomen door Veronica en gaat eerst Hitradio 1224 heten, om even later door te gaan als Hitradio Veronica.

In gesprek met: Cobus Bosscha [Radio M Utrecht] Cobus maakt al die stations mee en wordt uiteindelijk sidekick en producer van Jeroen van Inkel. In de ochtend doen ze de meest vreemde dingen, vooral als de webcam aanstaat en het beeld wordt uitgezonden op Veronica TV. 1 januari 1998 besluit hij samen met Edwin Evers en Rick Romijn om over te stappen naar de KRO om daar de ochtendshow ‘Evers Staat Op’ te presenteren op Radio 3FM. Het programma is een groot succes, want de mannen zijn de best beluisterde ochtendshow van Nederland. Na een tijdje besluiten de heren om over te stappen naar Radio 538.

Bij dat station weten ze ook goed te scoren en ze zijn één van de oorzaken waarom de zender uitgegroeid is tot het grootste radiostation van Nederland. Op vrijdagavond presenteert Cobus ook nog een programma onder de naam ‘Cobus & Co’.

In maart 2001 is Cobus wat minder op de radio te horen, omdat hij aan zijn knie wordt geopereerd. Maar dan wordt opeens bekend dat hij teruggaat naar de KRO om op 3FM solo een programma te doen. Sommigen reageren verontwaardigd, maar toch presenteert hij vanaf 1 september ‘JaCobus’. In 2004 neemt 3FM-zendercoördinator Florent Luyckx de beslissing om Cobus uit de programmering te schrappen. Er is veel kritiek op dat besluit, maar in september neemt Paul Rabbering zijn plek over.

Een jaar lang lijkt het stil rondom Cobus, met uitzondering van invalbeurten op Radio 2 bij onder andere het programma ‘Het Theater van het Sentiment’. In de zomer van 2005 valt hij in op Radio M Utrecht en van beide kanten bevalt het. Daarom zit hij vanaf september 2005 achter de microfoon samen met Babette Alma om in de ochtend de inwoners van de provincie Utrecht te informeren en te amuseren.

Op de grote foto links is Cobus te zien samen met zijn medepresentator bij Radio M, Babette Alma. Bron: RTV Utrecht.

– Hoe ben je bij Radio M terecht gekomen?

Toen ik twee jaar geleden moest stoppen met mijn programma op 3FM, was ik nog in vaste dienst bij de KRO. Omdat die omroep me zeker wilde houden maar ook voor het blok werden gezet, zijn ze gaan kijken of ze me konden uitlenen. Vervolgens heeft Paul van der Lugt van RTV Utrecht contact opgenomen met de KRO met de vraag of ik uitgeleend kon worden. We hebben elkaar toen een beetje afgetast en nu heb ik een uitleencontract voor een jaar.

Na dat jaar gaan we bekijken of het bevalt en of het contract verlengd gaat worden. Er verandert nu veel in omroepland dus het is verder kijken  hoe het verder loopt. Misschien heeft de KRO ook bepaalde plannen.

– Heb je zelf het gevoel dat je bij Radio M wilt blijven werken?

Ja, ik vind het echt een heel erg leuk bedrijf om voor te werken. De manier hoe hier gewerkt wordt, bevalt me prima.

– Je presenteert je programma samen met Babette Alma. Hoe bevalt die samenwerking?

Volgens mij werkt het wel, ik heb er tenminste een heel erg goed gevoel bij. We hebben ook heel erg veel lol ’s morgens. Dat is een goed teken en tot op de dag van vandaag hebben we nog geen onenigheid gehad. Babette is een gedreven radiomaakster en ook qua persoonlijkheden passen we wel bij elkaar.

– Je bent eerst sidekick geweest van Jeroen van Inkel en later van Edwin Evers. Hoe was het om met deze heren samen te werken?

Fantastisch. Bij Jeroen was het heel erg leuk en bij Edwin vond ik het nog leuker. Edwin, Rick en ik waren een erg leuk team. We konden heel erg onszelf zijn, riepen van alles en ik had een creatieve klik met Edwin. Als je lekker losjes in je vel zit, is dat een goed teken. Bij Babette zit ik dat ook.

– En bij Jeroen dan?

Ook, maar Jeroen is een heel ander soort radiomaker dan Edwin. Hij is strakker en heeft wat meer met jingles en bedjes. Jeroen houdt van een strak programma, terwijl Edwin heel erg los is. Bij beiden heb ik met plezier gewerkt. Maar bij Edwin kon ik meer zeggen dan bij Jeroen.

In de periode van Jeroen kan ik me trouwens nog wel herinneren dat we een cameraatje hadden in de studio van Veronica en elke ochtend was onze uitzending dus te zien op televisie. We deden toen echt de meest vreemde dingen. We zetten poppenkastpoppen voor de camera en hielden een pyjamaparty waarbij Jeroen in een grote pyjama werd gehesen. Dat was echt een heel erg leuke tijd.

Edwin heeft een zeer eigen gedrevenheid. Je kunt hem bij wijze van spreken om zeven uur ’s avonds nog bellen met een idee en vervolgens gaat hij het dan opnemen in de studio. Dat onderscheid hem toch wel van anderen.

Het leuke is dat veel mensen denken dat ik terug ben gegaan naar 3FM, omdat ik daar een eigen programma kreeg. Maar op Radio 538 had ik dat ook al, op vrijdagavond. Het heette Cobus & Co. Het was een keetprogramma en dus typisch een show voor de vrijdagavond.

Ik zat eerst samen met Edwin en Rick op Radio 3FM. Ik ben toen benaderd door Radio 538 om daar de ochtendshow te komen doen. Ik ben van mening dat het daarbij niet zozeer om mij te doen was, maar het goeddraaiende team uit elkaar te halen.

Vervolgens heeft 538 er toch voor gekozen om het hele team over te nemen. Ik had toen nog steeds twijfels. Ik wilde eigenlijk helemaal niet weg bij Radio 3FM en voelde me goed bij de KRO. Voor de luisteraars hoefden we het ook niet te doen, want 3FM was in het hele land te ontvangen en Radio 538 was dat niet het geval.

Maar ik wilde graag samen met Edwin een programma blijven maken en ik ben dus toch gegaan. Ik heb de situatie een jaar lang aangekeken en ik kwam tot de conclusie dat dingen niet zo liepen zoals ze eerst waren voorgehouden. Op het moment dat ik die conclusie had getrokken, kwam de KRO met een aanbieding.

– Uiteindelijk kreeg je dan je eigen programma op 3FM bij de KRO. Hoe beviel dat?

Ik moest heel erg wennen, omdat ik op dat moment al negen jaar een ochtendshow deed. Gelukkig ben ik heel goed begeleid en na een jaar voelde ik me echt helemaal thuis. In een ochtendprogramma heb je veel dialogen, maar in een show tussen 14 en 16 uur kun je niet teveel praten. Mensen zitten op het werk en kunnen al dat gepraat niet volgen, omdat ze druk bezig zijn en zo af en toe de telefoon aan moeten nemen om de baas aan te horen. Dat is dan de uitdaging. Daar een goede balans in zien te vinden.

Ik moest 13 platen per uur draaien en ook de items die ik deed moesten een link hebben met muziek. Aan die criteria heb ik voldaan en na een jaar voelde ik me er ook goed bij. Het was een uitdaging, net als Radio M ook weer een uitdaging voor me is. Je bent nooit te oud om te leren, zelfs ik niet, hahaha.

– Je bent dus sidekick geweest, heb een eigen programma gehad en bent nu onderdeel van een duo-presentatie. Wat vind je het leukste?

Het leukste om te doen is een programma maken waar je zelf achter staat. Of dat nou alleen is, met nog iemand of als redactielid, dat maakt me niet uit. Ik wil dingen kunnen doen waar ik zelf in geloof.

– Maar even terugkijkend op je radiocarrière tot nu toe, wat vond je dan het leukste programma om te maken?

Een bijzondere tijd heb ik bij Edwin Evers gehad. Het voelde ook niet als werken, want we waren drie goede maatjes. We hadden heel erg veel lol en soms bereidden we niets voor, maar liep het gewoon allemaal vanzelf. Edwin was ook zo succesvol, dat hij dingen af heeft kunnen dwingen. Dat heeft hem gebracht waar hij nu is.

– Uiteindelijk ben je ook weer vertrokken bij 3FM. Hoe werd dat toen gemotiveerd?

Niet eigenlijk. De betreffende zendercoördinator van 3FM heeft in de tijd tussen zijn aantreden en mijn vertrek nooit tegen mij gezegd wat hij goed of slecht vond aan mij. Het grappige is dat er een bepaald profiel afgesproken is voor mijn programma. Ik moest dertien plaatjes per uur draaien, de items moesten gerelateerd zijn aan muziek, de show moest interactief zijn en het marktaandeel moest een bepaalde hoogte hebben. Aan al die criteria voldeed het programma ruimschoots en toch is het de nek omgedraaid. Vertel mij maar waarom, want ik weet het niet.

– Als je deze zendercoördinator nu tegenkomt, kun je dan wel met hem door één deur?

Ik kan altijd met iemand door één deur. Als iemand mij niet goed vindt, is dat voor mij helemaal geen probleem. Dat kan. Maar waar ik niets mee kan is dat ik geen goed gemotiveerde reden heb gekregen, terwijl je met je programma meer dan aan alle gestelde voorwaarde voldoet.

– Je maakt nu weer een heel ander programma: een informatieve ochtendshow. Hoe bevalt dat?

Heel erg goed. Het was gewoon echt een uitdaging voor mij. Soms moet ik me even inhouden met bepaalde grappen of vreemde kwinkslagen, want dat kan hier niet altijd. We maken radio voor de regio en ik ben een creatief iemand, maar ook in mijn huidige werk kan ik mijn creativiteit kwijt. Het is een informatief programma, maar in bepaalde items stoppen we ook enkele kwinkslagen. Dat vind ik het leuke, maar we zorgen er wel voor dat de balans goed blijft.

– Maar zou je niet liever weer een muziekprogramma doen?

Het maakt me eigenlijk niet uit. Tegenwoordig heb je toch niets meer te vertellen over welke muziek je draait. Ik zou daar wel inbreng in willen hebben zodat je ook gevoel blijft houden bij de muziek. Waar ik ook best wel zou willen presenteren is op een talkradio station. Het lijkt me een ontzettende uitdaging als ik een uur vol moet zien te praten. Waarschijnlijk ga ik dan de muziek wel missen, maar dan moet ik maar wat vaker in de auto naar muziek luisteren.

– Nadat je weg moest bij 3FM heb je dus wat voor Radio 2 gedaan, maar eigenlijk leek het stil rondom je. Wat heb je in dat jaar gedaan?

Ik heb dus regelmatig ‘Theater van het Sentiment’ gepresenteerd voor de KRO op Radio 2, ingevallen voor andere Radio 2 programma’s en ik heb ook aan verschillende televisieprogramma’s van de KRO gewerkt. Dus ik heb niet stilgezeten. Daarnaast heb ik in die tijd thuis ook nog wel wat verdriet moeten verwerken.

– Hoe moeilijk heb je het daarmee gehad dan?

Het is toch wel zuur als je na drie jaar alweer moet vertrekken. Terwijl je een goed beluisterd programma hebt. Wat voor mij de zaak nog erger maakte, is dat de KRO mij eigenlijk helemaal niet kwijt wilde op 3FM. Dat bewijst ook het feit dat ik nog steeds voor de KRO werk. Maar het lijkt er op dat sommige zendercoördinatoren tegenwoordig blijkbaar zoveel te vertellen hebben, dat je als omroep steeds minder over je eigen personeelsbeleid te zeggen hebt.

– Zou je dan de rol van de zendercoördinator anders willen zien?

Ja. Ik heb het idee dat zendercoördinatoren op zoek willen naar eenheid, terwijl volgens mij die eenheid juist bestaat door de verscheidenheid. En daar zorgen juist de omroepen voor. Dat klinkt heel erg verzuild en ouderwets, maar waarom is er geen publiek bestel mogelijk met omroepen die een eigen identiteit hebben? Als mensen ons land binnenkomen, zeggen we ook dat ze zichzelf moeten zijn, als het maar binnen de grenzen blijft. Het is dan volgens mij niet goed dat ze je opleggen wie je moet zijn.

– Wat vind je van de kabinetsplannen wat betreft de Publieke Omroep?

Er is zeker wat voor te zeggen dat de reclame gaat verdwijnen. In Nederland is geen enkel televisie- of radiostation dat geen reclame uitzendt. Dat is dus een gat in de markt, want iedereen heeft wel eens zijn buik vol van reclames. Ik zap veel en als ik een programma zie en er komt reclame, dan zap ik meteen weg. Hoe goed het programma ook is. Stel: ik kom terecht in een ander programma dat mij aanstaat, dan zal ik ernaar blijven kijken, totdat het onderbroken wordt door reclame. Als er geen reclameonderbreking is en de programma’s zijn goed, dan blijf ik de hele avond kijken.

Een reclamevrij bestel zou ook beter passen bij onze publieke taak. We zeggen op dit moment wel dat we de Publieke Omroep zijn, maar ondertussen zijn we wel afhankelijk van reclame-inkomsten en daardoor moeten we dezelfde strategie voeren als de commerciëlen. We zijn gedwongen om de kijken naar de massa en de marktaandelen, terwijl dat eigenlijk geen publieke taak is.

– Maar een reclamevrij omroepbestel is nog niet zeker.

Nee. Het is een idee van Joop Atsma van het CDA, maar het heeft wel kans van slagen. Atsma zei trouwens een paar weken geleden ook dat de Publieke Omroep meer Nederlandstalige muziek moet gaan draaien. Ik vind dat een goed voorstel. Maar omdat de Publieke Omroep afhankelijk is van STER-inkomsten, kunnen wij geen Nederlandstalige muziek draaien.

Ik heb ooit bij Holland FM gewerkt, een Nederlandstalige zender. We waren heel erg populair, maar reclame verkopen deden we niet. Bedrijven dachten namelijk niets te bereiken met advertenties gericht op onze doelgroep. Daarom draaien veel Nederlandse stations niet van dit soort muziek, want in feite zijn het allemaal commerciële stations.

– Zou Radio 2 daar geen zender voor Nederlandse muziek moeten zijn?

Ja, dat zou wel iets zijn voor Radio 2. Gelukkig is Daniël Dekker er nog van de TROS, want die draait het dan wel. Maar het is raar dat iemand als Frans Bauer die 300 duizend platen verkoopt, geen voet aan de grond krijgt op een Nederlands radiostation. Terwijl al die stations wel staan te trappelen om ‘Slapen bij Frans Bauer’ uit te zenden.

– Heb je in het jaar waarin je minder op de radio te horen was, nog aanbiedingen gehad van andere stations?

In het begin niet, maar ik ben ook niet gaan lobbyen bij stations, omdat ik nog een vast contract bij de KRO had. Later ben ik wel benaderd door een aantal stations en dan vroegen ze me om sidekick te worden of sidekick en producer tegelijkertijd.

– Welke stations waren dat dan?

Tweetal landelijke grote stations in ieder geval.

– Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik woon in Nederhorst den Berg, tussen Amsterdam en Hilversum. Ik sta om vier uur of half vijf ’s morgens op. Ik vertrek thuis om kwart over vijf. Om kwart voor zes ben ik dan in de studio en tot tien uur doe ik het programma. Daarna maken we een compilatie-uitzending voor ’s avonds en een promo die de hele dag gaat lopen. Vervolgens hebben we een evaluatie met de nieuwsredactie en gaan we kijken welke dingen we de volgende ochtend gaan behandelen. Rond twee uur ’s middags ben ik dan hier klaar en kan ik naar huis. Meestal ga ik rond elf uur ’s avonds naar bed.

– Hou je het nieuws heel erg bij?

Ja, dat klopt. Daarom ga ik ook laat naar bed, zodat ik nog van alles kan zien op televisie. Een gouden regel voor mensen die een ochtendshow is dat ze ’s avonds moeten kijken wat er op televisie is, want daar praten mensen de volgende dag over. Ik hou ook de hele dag de ANP Telex bij en volg het regionale nieuws. Door al die know-how kun je ook koppelingen maken tussen nieuwsberichten.

– Welke stations luister je zelf graag?

Radio M natuurlijk, omdat ik wil weten wat er in de provincie gebeurt. Verder heb ik ook Radio 2 en BNR Nieuwsradio regelmatig opstaan.

– Welke dj’s vind je fijn om te horen?

Edwin Evers vind ik nog altijd één van de beste dj’s. Jeroen van Inkel blijft erg goed, net als Frits Spits.

– Hoe zie je je toekomst?

Tot nu toe ben ik daar positief over. Ik heb veel plezier in mijn werk en in mijn werk kan ik goed mijn ei kwijt. Ik hoop dat ik het nog heel lang kan blijven doen. En tja, zijn of haar toekomst weet niemand. Jij wel? Ik doe in ieder geval iets dat ik leuk vind en zolang dat zo blijft, zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Cobus Bosscha

Door Joost Strootman.