Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rush Limbaugh: “Ik doe het voor het geld”

Voor veel radiomakers is het een droom om dagelijks miljoenen luisteraars te trekken. Sommigen zouden dit zelfs voor niets willen doen. Voor de Amerikaanse conservatieve talkshowpresentator Rush Limbaugh ligt dit echter heel anders. In een recent interview liet hij weten het hoofdzakelijk voor het geld te doen.

It’s all about the money
Dagelijks is de drie uur durende show van Rush Limbaugh te beluisteren via meer dan 600 radiostations. Wekelijks stemmen er meer dan 13,5 miljoen luisteraars af op de conservatieve, maar uiterst populaire talkshowpresentator in de Verenigde Staten. En dat is koren op de molen van Limbaugh. In een recent interview in het programma Today op NBC liet hij doorschemeren dat geld de belangrijkste reden is voor zijn show. “Ik doe mijn show voor de luistercijfers. Ik wil de meeste luisteraars zodat ik reclamezendtijd duurder kan verkopen, wat voor meer geld zorgt”.

Relletjes
Deze uitspraak verklaart ook gelijk waarom ‘El Rushbo’ wekelijks, vaak tussen neus en lippen door, relletjes uitvecht wat voor veel spektakel zorgt. Recent stelde de talkshowpresentator aan een milieuverslaggever van de New York Times nog voor om een einde aan zijn leven te maken. Dit naar aanleiding van een artikel waarin de verslaggever stelde dat beweert dat de groeiende wereldbevolking slecht is voor het milieu. “Geef dan zelf het goeie voorbeeld en pleeg zelfmoord!”, aldus Limbaugh.

Maar ook dominee Al Sharpton, boegbeeld van de zwarte gemeenschap in New York, kreeg een veeg uit de pan. Dit naar aanleiding van het plan van Limbaugh om een American footballclub te kopen. Een aantal spelers gaf aan dat ze nooit voor Limbaugh wilden spelen vanwege zijn racistische uitspraken, wat Rush weer puur racisme vond. De NFL weigerde het bod van Limbaugh vervolgens omdat hij te controversieel zou zijn. Sharpton prees de NFL hier uitbundig voor, hetgeen Limbaugh ook als racisme interpreteerde. Sharpton eist hierop weer excuses van de presentator.

Met dit soort relletjes haalt Limbaugh regelmatig de pers. En dat is weer goed voor de luistercijfers. Toch vindt Limbaugh het te simpel om hem af te schilderen als entertainer: “Dat is een manier van critici om mij zwart te maken. Niemand gaat in discussie met me. Ze roepen alleen maar: heb je gehoord wat hij zei? Hij zei dit, hij zei dat, hij is ongehoord.” Een toneelstukje wat volgens Limbaugh al 21 jaar herhaald wordt.

Media-aandacht
“De meeste mensen die kritiek op me hebben luisteren niet eens naar me. Ze zijn dom. Ze gaan alleen maar naar websites waar mijn uitspraken uit z’n verband worden getrokken. Ik verbaas me er over dat democraten en de media niet weten wat zich in mijn wereld afspeelt. Ik weet wat er in hun wereld speelt. Ik bestudeer ze. Ik hou ze in de gaten”, aldus de talkshowpresentator met de drammerige stem. Het probleem is volgens Limbaugh dat zijn tegenstanders en de media alles serieus nemen wat hij roept. Zijn show bestaat uit satire en serieus politiek commentaar, alleen worden deze twee onderdelen nog wel eens verward. En daar smult de presenator dagelijks van. Voor hem is het gewoon een spelletje.

Een voorbeeld hiervan was de omstreden uitspraak over president Obama begin dit jaar. Limbaugh zorgde voor een flinke controverse te zorgen door te roepen dat hij hoopt dat Obama faalt. “Dat was om media-aandacht te krijgen. Ik weet hoe ik ze gek kan krijgen waardoor er weer twee dagen lang over me gepraat wordt”, zo verklaarde Limbaugh. Stiekem hoopt hij toch dat Obama succes heeft: “Hij is ook mijn president. Ik wil dat het goed gaat met dit land.” [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten