MusicMaster maakt opmars in Nederland

Het music scheduling programma MusicMaster wint aan populariteit in Nederland. Waar radiostations in het verleden steevast voor Selector of Powergold kozen, lijken stations nu steeds vaker te kiezen voor MusicMaster. Inmiddels zijn ook de eerste landelijke radiostations al overgestapt.

In Duitsland is MusicMaster al 20 jaar erg populair. Acht van de tien grotere radiostations gebruikt het programma. Maar ook in de Verenigde Staten heeft het music scheduling programma een flinke opmars gemaakt, nadat RCS, de maker van concurrent Selector, werd gekocht voor Clear Channel, de grootste aanbieder van commerciële radio in de VS. Veel Amerikaanse radiostations voelen er niets voor om hun software bij de concurrent aan te schaffen.

Ook in Nederland begint MusicMaster aan populariteit te winnen bij de radiostations. Onlangs zijn Skyradio, Radio Veronica en Classic FM al overgestapt op het programma. Daarnaast maken ook Radio West, Traffic Radio en de lokale zender Optimaal FM uit de achterhoek al gebruik van MusicMaster.

Maar waarin onderscheidt MusicMaster zich van de andere music scheduling programma’s? Bart van Gogh van Top of Mind legt uit: “Traditioneel werken music scheduling programma’s op basis van uitsluiten. Door middel van regels dient aangegeven te worden wat niet mag. MusicMaster doet het omgekeerde. In het programma kan juist aangegeven worden wat wel wenselijk is.”

Van Gogh vervolgt: “Ook is het mogelijk om je muziekformat per uur snel aan te passen. En dat is handig voor bijvoorbeeld lokale omroepen, die klassiek op zondagochtend of jazz op donderdagavond hebben. Daarnaast kun in MusicMaster exact aangeven hoeveel platen je van een bepaald genre per uur wilt horen in zowel aantal als percentage. Stel, je wilt per uur minimaal twee en maximaal vier dance-platen en daartussen moeten eerst vijf andere platen voorbij komen, dan kun je dat gewoon aangeven. Ook als je vindt dat er aansluitend op zo’n dance-plaat geen reggae mag volgen, stel je dat eenvoudig in.”

Een andere handigheid van het programma is de “optimum Goal” artist separation. ”Deze methode berekent elke keer vóór het schedulen, automatisch de optimale scheiding die een artiest nodig heeft. Per artiest, afhankelijk van vraag en aanbod,” vertelt de voormalige stationvoice van Sky Radio.

Op deze manier is het volgens Van Gogh mogelijk het programma al het werk te laten doen. “Dan kiest MusicMaster bijvoorbeeld de plaat die het langst niet in een bepaald uur gedraaid is. Maar je kunt ook de luisteraars erbij betrekken; het programma een aantal opties laten genereren. Waaruit je luisteraars, door koppeling met Facebook, laat kiezen welke van deze drie ook daadwerkelijk gedraaid gaat worden. Die verschijnt dan automatisch in de playlist.”

“Het programma kan zo verschrikkelijk veel. Het zorgt voor verrassende, gevarieerde playlisten, die je volledig onder controle hebt, je kunt meerdere stations programmeren vanuit één database, wat veel tijd bespaart nu veel radiostations al één of meerdere themakanalen hebben,” vervolgt Van Gogh. Toch is volgens hem het programma eenvoudig onder de knie te krijgen. “Het programma is geheel windows-based. Wie met Word en Excel om kan gaan, kan ook met MusicMaster uit de voeten. Ook de geavanceerde regelgeving heb je in een dag door.” [RS/Radio.NL]