Er komt een einde aan het landelijke radiostation DNR in Luxemburg. Vanaf februari 2014 is de Franstalige pop-rockzender RTL2 op de frequenties te horen. DNR-eigenaar Saint Paul heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met RTL Lëtzebuerg. Het is voor het eerst dat een landelijke zender in Luxemburg in het Frans gaat uitzenden.
DNR in de etalage
DNR, wat staat voor Den Neie Radio, bestaat sinds 1992 en brengt een mix van hits van nu en hits van de afgelopen 25 jaar, afgewisseld met actueel nieuws, weer en verkeer. De uitzendingen zijn, net als de andere twee landelijke stations RTL Radio en Eldoradio, geheel in het Luxemburgs. Uitgezonden wordt op de landelijke frequentie 107.7 FM en twee regionale frequenties 102.9 en 104.2 FM.
Al enige tijd is Mediagroep Saint Paul, uitgever van onder meer het dagblad Luxemburger Wort, op zoek naar een nieuwe eigenaar voor DNR. Het radiostation kan namelijk niet opboksen tegen de concurrentie. Zo scoort DNR een marktaandeel van slechts 7,8% tegenover 51,9% voor RTL Radio en 19,9% voor Eldoradio. Ook bij de doelgroep 18 tot 34 jaar blijft DNR met 8,3% ver achter op de concurrentie.
In 2011 gingen er al geruchten dat DNR vervangen zou worden door de hitzender NRJ, maar dit is uiteindelijk niet doorgegaan.
RTL2 Le son pop-rock
Afgelopen week werd bekend dat er na ruim 20 jaar alsnog een einde komt aan DNR. Vanaf 1 februari 2014 is de Franstalige pop-rockzender RTL2 te horen op de frequenties. Saint Paul heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met RTL Lëtzebuerg en RTL France, want een groot deel van de dag worden de programma’s van RTL2 Frankrijk overgenomen.
Het is voor het eerst dat een landelijke zender in Luxemburg in een andere taal dan het Luxemburgs gaat uitzenden. Tot nu toe gebeurde dit alleen op regionale frequenties, zoals Radio Latina in het Portugees doet. Maar van de ruim half miljoen inwoners van Luxemburg heeft 16% Frans als moedertaal.
Pluriformiteit
De samenwerking tussen Saint Paul en RTL Lëtzebuerg heeft inmiddels al tot vragen in het Luxemburgse Parlement geleid. Zo is er gevraagd of het wel toegestaan is om op een landelijke frequentie uit te zenden in een andere taal dan het Luxemburgs. Daarnaast wordt afgevraagd of de pluriformiteit van het Luxemburgse medialandschap niet in gevaar komt nu RTL Lëtzebuerg nog sterker wordt.
Het Luxemburgse mediabedrijf heeft nu namelijk een flinke vinger in de pap bij alle landelijke radiostations. Naast RTL Radio en DNR heeft RTL Lëtzebuerg ook een meerderheidsbelang (75%) in Eldoradio. Tevens exploiteert het bedrijf de Duitstalige regionale zender RTL Radio 93 3 & 97 0. [RS/Radio.NL]