Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ook PO ZW-Duitsland neemt afscheid van de AM

De Südwestrundfunk (SWR), de regionale publieke omroep voor Zuidwest-Duitsland, gaat stoppen met het uitzenden via de middengolf. Eind 2011 zullen de zes middengolfzenders uitgeschakeld worden. Hiermee bespaart de omroep een miljoen euro per jaar aan stroom- en onderhoudskosten. Momenteel wordt via de AM-zenders het informatie- en cultuurstation SWR Contra uitgezonden.

De SWR heeft op dit moment nog zes middengolffrequenties in gebruik. Dit zijn: Bodensee 666 kHz (150 kW), Freiburg 828 kHz (10 kW), Mühlacker 576 kHz (100 kW), Rhein 1017 kHz (100 kW), Ulm 1413 kHz (1 kW) en Heilbronn-Obereisesheim 711 kHz (2 kW). Laatstgenoemde zender zendt uit in DRM, beter bekend als de digitale middengolf. Voorheen zond de SWR ook uit vanuit Baden-Baden op 1485 kHz (1 kW), maar omdat deze regio ook al bediend wordt door de zender Mühlacker, werd in oktober van dit jaar besloten om de zender uit te zetten.

Kapitaalvernietiging
Met het plotselinge besluit om de middengolf op te geven, toont de SWR een knap staaltje kapitaalvernietiging. Weliswaar bezuinigt de omroep op deze manier een miljoen euro per jaar, maar het afgelopen jaar werd nog uitgebreid geïnvesteerd in de middengolf.

Zo werd afgelopen zomer de 20 jaar oude zendinstallatie in Mühlacker nog compleet vernieuwd. Daarnaast werd de zender in Ulm aangepast om op 1413 kHz uit te zenden in plaats van 711 kHz. Tenslotte werd de zender Heilbronn-Obereisesheim omgebouwd om uit te kunnen zenden in DRM.

DAB
Dat de SWR heeft besloten om te stoppen met het uitzenden via de middengolf heeft grotendeels te maken met de herstart van Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland. Het is de bedoeling dat volgend jaar diverse landelijke en regionale netwerken uitgerold gaan worden. Voor de opbouw van deze netwerken kunnen de Duitse publieke omroepen subsidie krijgen, mits ze gaan bezuinigen op andere distributiemethoden zoals de middengolf.

Luisteraars van SWR Contra die via de middengolf luisteren, dienen daarom over te stappen. SWR Contra blijft namelijk wel via kabel, internet, satelliet en DAB te beluisteren. Daarnaast is het station in de regio Stuttgart op 91.5 FM te ontvangen.

De SWR is niet de eerste Duitse omroep die stopt met uitzenden op de middengolf. De afgelopen jaren namen Radio Bremen, de Hessischer Rundfunk en de Rundfunk Berlin-Brandenburg al afscheid van de AM. De publieke omroep van Beieren heeft daarentegen besloten om op de middengolf te blijven uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten