Search
Close this search box.

Rechter fluit AT terug: RADIONL moet verder regionaliseren

De rechtbank van Rotterdam heeft het Agentschap Telecom teruggefloten met betrekking tot de regelgeving rondom regiogerichtheid. Hierdoor moet onder meer RADIONL verder regionaliseren. Regiozenders dienen op ieder FM-kavel aan het verplichte percentage regiogerichtheid te voldoen. Ook zijn de regels met betrekking tot regiogerichtheid van muziek aangescherpt.

Regiogerichtheid
Al jaren procederen RADIONL, 100% NL en het Agentschap Telecom over het begrip regiogerichtheid. RADIONL zendt uit middels een netwerk van verschillende regionale zendvergunningen. Een aantal is in handen van RADIONL zelf, andere regionale FM-vergunningen zijn in handen van andere vergunninghouders, maar RADIONL voert de exploitatie en programmering van die FM-frequenties.

Aldus is er een semilandelijk netwerk ontstaan waarop slechts één programma te horen was onder de naam “RADIONL’ met uitsluitend Nederlandstalige muziek. Dat programma werd integraal uitgezonden van Groningen tot Maastricht en van de kop van Noord-Holland tot Zuid-Brabant.

Maar volgens de vergunningsvoorwaarden van de afzonderlijke FM-frequenties die RADIONL in gebruik heeft, dienen er op die FM-frequenties aparte regionale programma’s te worden uitgezonden. Dit gebeurde lange tijd niet.

Regionaliseren
Uiteindelijk oordeelde het Commissie van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat RADIONL moest gaan regionaliseren. Alleen besloot het Agentschap Telecom dat het verplichte percentage regiogerichtheid niet voor het specifieke FM-kavel geldt, maar voor het digitale DAB+kavel, waarin het FM-kavel valt. Deze DAB+kavels zijn echter flink groter dan de FM-kavels.

Door het besluit van het AT mocht RADIONL bijvoorbeeld via de kavels B28 (Zutphen 89.9 FM), B29 (Oldenzaal 90.0 FM), B30 (Winterswijk 94.3 FM) en B32 (Lichtenvoorde 95.7 FM) een identiek programma uitzenden, ondanks dat de zender volgens de verschillende FM-licenties een 64% regiogericht programma dient uit te zenden. Een percentage dat RADIONL overigens tijdens een verdeling zelf heeft mogen aangeven.

Regiogerichtheid geldt elk voor FM-kavel
Afgelopen donderdag oordeelde de rechtbank van Rotterdam dat het AT ten onrechte heeft bepaald dat het percentage regiogerichtheid geldt voor het gehele digitale DAB+kavel en niet voor alle individuele FM-kavels binnen het DAB+kavel. Volgens de rechter is een dergelijke aanpassing een ingrijpende wijziging in de vergunning die het AT niet zomaar door had mogen voeren zonder voorafgaande consultatie of herverdeelprocedure.

Het gevolg is dat RADIONL voor elk FM-kavel het verplichte percentage regiogerichtheid moet bieden. Zo moet via de frequentie Zutphen 89.9 FM tussen 7 en 19 uur programma’s uitgezonden worden die voor 64% gericht zijn op de regio Zutphen of muziek draaien van artiesten die geboren zijn in Zutphen en directe omgeving. Hetzelfde geldt onder andere voor de frequenties in Oldenzaal, Winterswijk en Lichtenvoorde.

Regiogerichte muziek
Een andere belangrijke uitspraak deed de rechtbank met betrekking tot de regiogerichtheid van muziek. Het AT besloot eerder dat muziek meetelt als regiogericht als de artiest, een bandlid of schrijver van een muziekstuk in de betreffende regio is geboren os als muziek in de betreffende streektaal/dialect wordt gezongen, zoals Oerend Hard van Normaal.

Het gevolg was dat muziek veelal voor alle regio’s als regiogerichtheid meetelde. Daarnaast gold dat indien de geboorteplaats van een artiest, bandlid of schrijver van een muziekstuk niet kon worden vastgesteld, het muziekstuk eveneens voor elke regio als regiogericht meetelt.

Op deze manier is het mogelijk om met Freez FM, een zusje van RADIONL, met overwegend buitenlandse muziek een voor 64% regiogericht programma voor de kop van Noord-Holland aan te bieden op kavel B33 (Den Helder/Wieringermeer 96.0 FM).

De rechter heeft echter besloten dat muziek als regiogerichtheid telt als een significant deel van de betreffende band in een bepaalde regio is geboren. Daarnaast tellen muziekstukken waarvan de geboorteplaats van de betreffende artiest, bandlid of schrijver niet kon worden vastgesteld niet meer mee als regiogericht voor elke regio.

Het besluit van de rechter heeft ingrijpende gevolgen voor RADIONL en diverse andere regionale commerciële radiostations. Zij dienen hun programma’s nu zodanig aan te passen dat ze alsnog aan het verplichte percentage regiogerichtheid voldoen. Echter zal het voor de meeste radiozenders minder ingrijpender zijn dan voor RADIONL, aangezien zij een significant lager percentage aan regiogerichtheid in hun licentie hebben staan. [Radiowereld.NL]