Search
Close this search box.

NLCR biedt zwartboek over AT aan Tweede Kamer aan

[Update1] De NLCR, de branchevereniging voor Nederlandse niet-landelijke commerciële radiostations, biedt dinsdag aan de Tweede Kamer een zwartboek aan over het handelen van het Agentschap Telecom (AT) met betrekking tot regiogerichtheid. De zenders zijn het niet eens met het huidige beleid.

NLCR biedt zwartboek over AT aan Tweede Kamer aan Het AT handhaaft sinds september op regiogerichtheid. Niet-Landelijke Commerciële Omroepen, oftewel regionale commerciële radiostations, dienen via hun FM-kavels een bepaald percentage aan regiogerichte programma’s aan te bieden.

Deze percentages hebben de vergunninghouders bij de veilingen in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen en verschillen daarom per kavel. De percentages lopen uiteen van 10 tot 64%.

NLCR wil wijziging kavelvoorwaarden
De NLCR maakt in het zwartboek bezwaar tegen, naar eigen zeggen, gewijzigde en absurde, ‘kolderieke’ eisen die sinds juni 2016 ineens aan de makers van regionale commerciële radio worden gesteld. De omroepen zouden zich in hun voortbestaan bedreigd voelen. Voor deze verscherpte eisen zou geen aanleiding te vinden zijn in de wet of in het beleid, en evenmin in recente rechterlijke uitspraken. “Met die uitspraken kunnen wij prima leven, maar het AT heeft er een absurde, Kafkaëske twist aan gegeven”, aldus NLCR-voorzitter Pierre Karsten.

Komende woensdag (21 december) is er namelijk weer een Telecomdebat, waarbij ook het verlengen van de huidige FM-vergunningen op de agenda staat.

De verschillende Kamerleden zullen het zwartboek over het AT in ontvangst nemen. De kans dat zij er iets mee kunnen doen is echter nihil. In maart van dit jaar oordeelde het College voor Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), het hoogste gerechtshof, namelijk dat regiogerichtheid geldt voor elk individueel FM-kavel. Hierdoor wordt het AT, na jarenlang de andere kant op te hebben gekeken, gedwongen om te handhaven.

De percentages regiogerichtheid in een vergunning kunnen alleen verlaagd worden bij een nieuwe verdeling (veiling) van het betreffende FM-kavel.

Verdeeldheid
Ondanks dat het zwartboek namens de NLCR wordt aangeboden, lijkt er binnen deze organisatie verdeeldheid te heersen. Het beleid zou namelijk grotendeels bepaald worden door Nico Silvius, die met RADIONL, Radio 8FM Noord & Oost, Waterstad FM, Waterstad FM Fryslan en Joy Radio het grootste gedeelte van de regionale FM-kavels vult. Hetzij middels eigen bezit (o.a. RADIONL BV, Radio Exploitatie Noord-Nederland, Omroep Veendam en Several Media), hetzij middels een productie(huur)overeenkomst (o.a. Hotradio en Oostelijke Media Groep).

Dwangsom
Het aanbieden van het zwartboek over het AT komt op het moment dat RADIONL torenhoge dwangsommen boven het hoofd hangt wegens het niet voldoen aan regiogerichtheid, zo melden bronnen aan Radio.NL. Het AT zou de onderzoekresultaten inmiddels aan RADIONL hebben voorgelegd. Deze mag haar programmering nu verdedigen, waarna het AT een besluit neemt over eventuele dwangsommen.

Op navraag van Radio.NL laat het AT weten na 1 september gestart is met handhaving, maar wil hier niet op detail ingaan. “Agentschap Telecom communiceert niet over individuele gevallen en casuïstiek van de toezichtspraktijk. Het toezicht op regiogerichtheid vormt daarop geen uitzondering. Iedere situatie wordt individueel bekeken en beoordeeld en altijd eerst met de (betreffende) vergunninghouder(s) gecommuniceerd,” aldus een medewerker van het AT. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten