Nieuwe motie voor betere verstandhouding AT met radiosector

De Tweede Kamer heeft dinsdag een nieuwe motie aangenomen die de verstandhouding tussen Agentschap Telecom (AT) en de radiosector moet verbeteren. De motie was ingediend door Arne Weverling (VVD) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) en was al door hen aangekondigd in het algemeen overleg van 17 oktober.

Nieuwe motie voor betere verstandhouding AT met radiosector Na de toezegging van staatsecretaris Mona Keijzer dat ze bereid was met de sector in overleg te treden tijdens het debat heeft de VCR haar een brief met knelpunten gestuurd.

De laatste jaren is de verstandhouding tussen AT en de radiosector verslechterd.

Dit komt mede door het handhavingsbeleid dat de etherwaakhond momenteel hanteert.

Nog geen verbetering
Begin 2017 werd al een motie aangenomen voor een betere verstandhouding tussen AT en de radiosector. Maar nog altijd zijn er wrijvingen, zo bleek enkele weken geleden al tijdens het Algemeen Overleg Telecommunicatie. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zei daarin al toe in gesprek te gaan met de etherwaakhond en de sector. Nu is dit officieel bekrachtigd door de aanname van de motie.

In een brief van de Vereniging voor Commerciële Radio (VCR), die de landelijke commerciële radiostations vertegenwoordigd, die is verstuurd aan de Staatssecretaris wordt vooral de wispelturigheid en het niet luisteren naar de sector van AT gehekeld. Ook ontbreekt het aan een transparant beleid.

Zenderverplaatsing en handhaving
Zo komt het af en toe voor dat een bestaande zendlocatie tijdelijk of permanent niet langer kan worden gebruikt. Wanneer er door de vergunninghouder dan om een verplaatsing wordt gevraagd naar een locatie bijvoorbeeld enkele honderden meters verderop, kan het AT erg moeilijk doen.

Bij het landelijke commerciële station 100% NL speelt een wel erg opmerkelijke kwestie. Na een meting in april 2017 stelde AT vast dat het radiostation het verplichte percentage van 70% aan Nederlandstalige muziek net niet had gehaald en kreeg 100% NL een dwangsom opgelegd van 160.000 euro.

Echter, het percentage wordt door het AT nog verder naar beneden gebracht, omdat het Agentschap sinds dit jaar van oordeel is dat de seconden waarop een deejay over het intro van een Nederlandstalig muzieknummer spreekt, niet mag meetellen voor het criterium ‘Nederlandstalige muziek’ waar 100% NL aan moet voldoen.

FM-gedragslijn
Daarnaast is ook de manier waarop AT de ‘FM-gedragslijn netverbetering’ wil heropenen een doorn in het oog van de sector. AT wil dit onder dusdanige omstandigheden doen waardoor er eigenlijk geen ruimte meer is voor verbeteringen. Alle inbreng vanuit de sector is hierbij botweg genegeerd.

Lasten onder dwangsom
Tenslotte is AT ook gaan strooien met lasten onder dwangsom voor niet in gebruik genomen FM-frequenties. In enkele gevallen gaat het hierbij om frequenties die lastig implementeerbaar zijn om redenen die ook bij AT bekend zijn. De betroffen radiostations zijn in gesprek met AT hierover, maar voordat deze zijn afgerond is AT onaangekondigd keihard gaan handhaven.

Voor eind van het jaar voorstellen tot oplossing
In de dinsdag vrijwel unanieme aangenomen motie wordt verzocht om “uiterlijk 20 december 2018 te komen met voorstellen om te komen tot concrete verbeteringen ten aanzien van de relatie tussen radiosector en het Agentschap Telecom, waarbij het doel moet zijn dat er meer vanuit een marktgerichte dan vanuit een juridische rol wordt gehandeld in zowel beleid als toezicht.” [Radiowereld.NL]