Sena moet overeenkomst met publieke omroepen openbaar maken

Sena, die de rechten van muzikanten en producenten regelt, moet haar overeenkomsten met de NPO, de ROOS (regionale omroepen) en OLON (Lokale omroepen) openbaar maken. Dit heeft het College voor Toezicht Auteursrechten (CvTA) besloten naar aanleiding van een handhavingsverzoek.

Sena moet overeenkomst met publieke omroepen openbaar maken Het handhavingsverzoek werd ingediend door de Vereniging van Commerciële Radio (VCR), die de belangen van de landelijke commerciële radiostations vertegenwoordigd.

Naar aanleiding van dit verzoek heeft het CvTA professor Hugenholtz gevraagd om een opinie. Hij vond dat in het kader van de transparantie de Sena haar collectieve overeenkomsten met de NPO, ROOS (nu RPO) en OLON openbaar moest maken, omdat de SENA ook de overeenkomsten met de VCR en de niet-landelijke commerciële radiostations (NLCR) heeft gepubliceerd. Het CvTA nam dit oordeel over en adviseerde Sena om haar collectieve overeenkomsten met andere partijen zoals publieke zenders eveneens openbaar te maken.

Sena kwam dit advies na voor wat betreft kabelkranten, organisatoren van dance evenementen en muziek online. De overeenkomsten met de landelijke, regionale en lokale publieke omroepen gaf Sena echter niet vrij.

Volgens Sena zijn “met ROOS, OLON en NPO individuele contracten gesloten. Ook zijn de verschillende typen omroepen niet met elkaar gelijk te stellen. Het verschil in primaire inkomstenbron/financieringsbron als grondslag voor de berekening van de vergoeding rechtvaardigt het verschil in overeenkomst.

Bij de bepaling van de vergoeding voor de publieke omroepen is volgens Sena rekening gehouden met de criteria zoals deze zijn bepaald door het Hof van Justitie in 2003 (Sena/NOS). Dit verklaart volgens Sena waarom zij geen standaard licentieovereenkomst en normaaI toepasselijke tarieven kan toepassen op publieke omroepen, maar individuele afspraken maakt. Er is aldus Sena geen sprake van een overeengekomen standaard of model, dat vervolgens met individuele omroepen overeengekomen moet worden.

Het CvTA deelt de mening van Sena echter niet en oordeelt dat de collectieve beheersorganisatie haar overeenkomsten met de NPO, ROOS en OLON op basis van de transparantieverplichting volgens de Wet Toezicht openbaar te maken. Doet Sena dit niet dan kan er een sanctie worden opgelegd. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten