Het Agentschap Telecom (AT) heeft onterecht Radio Continu een vergunning geweigerd voor een steunzender in het Friese Irnsum. Dit oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Daarmee is een eerder vonnis van de Rechtbank van Rotterdam vernietigd.
Om de mindere dekking in Leeuwarden te compenseren vroeg Continu vervolgens een steunzender in Irnsum aan op 98.2 FM (2,5 kW).
Ingetrokken
Saillant detail is dat AT in eerste instantie wel een vergunning verleende aan Radio Continu voor de steunzender in Irnsum, maar na een klacht van Rebecca Beheer B.V. werd enkele maanden later weer ingetrokken.
Rebecca Beheer heeft een vergunning om uit te mogen zenden in Friesland (vanuit Hoogersmilde) op 98.7 FM en in Groningen op 98.5 FM. Hierop wordt momenteel Joy Radio, een zusterstation van RADIONL, uitgezonden. De frequentie in Irnsum (98.2 FM) zou het dekkingsgebied van de zender in Groningen (98.5 FM) aantasten.
AT trok de vergunning echter in omdat door de nieuwe steunzender in Irnsum in combinatie met de eerder doorgevoerde wijzigingen (verplaatsing zenders naar Tjerkgaast en Hoogersmilde) het geografisch bereik van B11 met meer dan 40% toenemen ten opzichte van de situatie in 2003.
Beroep
Radio Continu is het niet eens met het besluit van het AT. Op aanwijzing van het AT zou Radio Continu, in volledige samenwerking met het AT, het demografisch bereik omlaag hebben gebracht, door de karakteristieken van de frequenties lrnsum en Tjerkgaast zodanig aan te passen, dat de demografische toename net onder 30% bleef. Daarnaast zou de zender Irnsum een groot deel van het oorspronkelijke zendgebied van kavel B11 overlappen.
Radio Continu besloot daarop in beroep te gaan. Dit beroep werd echter in 2017 door de Rechtbank van Rotterdam afgewezen. Hierop besloot Continu in hoger beroep te gaan bij het CBb.
Onjuiste peildatum
Het CBb oordeelde echter dat AT de aanvraag van Continu voor een steunzender in Irnsum onjuist heeft beoordeeld. Zo is de etherwaakhond onterecht uitgegaan van de peildatum 2003, het oorspronkelijke jaar waarin de vergunning is uitgegeven. Volgens het CBb had AT uit moeten gaan van peildatum 1 januari 2013 uit moeten gaan, zoals in de geldende “Gedragslijn netverbetering FM-omroepband” is opgenomen.
Ook de voetnoot in de gedragslijn waarin staat dat bij beoordeling afgeweken mag worden van peildatum 1 januari 2013 als “er een onbedoelde ongunstige situatie ontstaan waardoor een gewenste netverbetering niet mogelijk zou zijn”, waarop AT zich nu beroept, is niet van toepassing. Een ongunstige situatie zou zijn als de vergunninghouder met haar kavel in 2013 een kleinere dekking zou hebben dan de oorspronkelijke vergunning in 2003.
Werkafspraak is gedragsregel
Daarnaast betoogde AT dat aan de ‘werkafspraak’ dat ‘het demografisch bereik niet meer dan 30% mag toenemen door een netverbetering’ geen rechten kunnen worden ontleend, omdat deze nergens is vastgelegd. Maar ook hier ging het CBb niet in mee. Omdat deze werkafspraak steeds is gehanteerd en gecommuniceerd is naar de zenderexploitanten is er sprake van een gedragsregel.
Door dit alles zou de toename van het FM-kavel van Radio Continu volgens de juiste richtlijnen toenemen met maar 29,8%, waardoor deze voldoet. Het CBb oordeelde daarom dat AT binnen 12 weken een nieuw (herstel) besluit moet nemen over de aanvraag van een steunzender voor Radio Continu in Irnsum. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay