De NPO hoeft haar afspraken met Buma/Stemra en Sena voor het gebruik van muziek niet openbaar te maken. Dit oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland in een zaak die aangespannen was door de Vereniging van Commerciële Radio (VCR).
De NPO betaalt, net als alle andere landelijke/regionale en lokale stations, een vergoeding aan Buma/Stemra en Sena voor het gebruik van muziek. Maar waar de overeenkomsten tussen de muziekrechtenorganisaties en commerciële partijen openbaar zijn en gewoon terug te vinden zijn op de website van Buma/Stemra of Sena, zijn die met de NPO en de RPO (regionale publieke omroepen) niet openbaar.
Het verzoek tot openbaar maken werd in juli 2017 echter door de NPO afgewezen en ook het bezwaar hierop werd door ongegrond verklaard. En daarom besloot de VCR naar de rechter te stappen.
Uitzonderingspositie
De NPO verschuilt zich echter achter haar uitzonderingspositie. In de wet staat namelijk dat de Nederlandse Omroep Stichting, waarvan de NPO de rechtspositie heeft overgenomen, alleen openbaarheid hoeft te geven over zaken die betrekking hebben op programmacoördinatie en zendtijdindeling.
Beloftes als ‘Van iedereen, voor iedereen’ en ‘Open NPO’ gelden dus niet als het om financiële zaken gaat.
De VCR is van mening dat de afspraken met Buma/Stemra en Sena wel onder de Wob vallen omdat de muziek gebruikt wordt in programma’s en dus gemaakt worden in verband met de programmacoördinatie en de zendtijdindeling. Daarnaast zou de overheid in het verleden de beoogd hebben NPO/NOS voor álle bevoegdheden die zij als bestuursorgaan uitoefent onder de Wob te laten vallen, maar is de overheid vergeten dit aan te passen in de wet.
De rechter is het echter niet eens met de standpunten van de VCR en oordeelt dat in de wet duidelijk staat dat de NPO alleen openbaarheid hoeft te geven over zaken met betrekking tot programmacoördinatie en zendtijdindeling. Het maken van afspraken met muziekrechtenorganisaties niet onder programmacoördinatie en zendtijdindeling meent de rechter.
De VCR heeft nu zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.
Sena al op de vingers getikt
Saillant detail is dat het College voor Toezicht Auteursrechten vorig jaar oordeelde dat Sena de overeenkomsten met de publieke omroepen wel openbaar moet maken.
Maar vooralsnog weigert de organisatie dit keihard. [Radiowereld.NL]