Omroep Flevoland trekt verkeerde conclusie over omroep Almere

Omroep Flevoland publiceerde afgelopen woensdag (23 oktober) een artikel met de insinuatie dat de lokale omroep van Almere misbruik zou maken van publiekelijk gemeenschapsgeld. In het artikel beweren ze dingen die niet helemaal lijken te kloppen.

Omroep Flevoland trekt verkeerde conclusie over omroep Almere Het betreft de Stichting Productiefabriek Almere (SPFA), die binnenkort van start gaat als lokale omroep voor Almere.

SPFA zou een commerciële radiozender gaan exploiteren en hiervoor gemeenschapsgeld gebruiken. De commerciële licentie die Omroep Flevoland linkte aan de aantijging bleek echter van een andere partij en reeds opgezegd te zijn, maar nog niet verwerkt op de website van het Commissariaat voor de Media (CvdM).

Radio.NL verbaasde zich over deze constructie en de aantijgingen. Daarom dook de redactie van deze website in de feiten en zocht naar bewijzen die aantonen dat er sprake is van een commerciële omroep. Deze bewijzen waren niet te vinden.

Ook het commissariaat heeft woensdag bevestigd dat de lokale omroep van Almere geen commerciële omroep is. Omroep Flevoland heeft volgens de bevestiging die de redactie kreeg zelfs geen contact gehad met het CvdM.

De commerciële licentie waar Omroep Flevoland over spreekt bleek al niet meer te bestaan. Deze mutatie was echter nog niet verwerkt op de site van het CvdM.

Commerciële licentie
Omroep Flevoland verwijst naar een commerciële licentie die is aangevraagd bij het Commissariaat voor de Media. Opmerkelijk aan deze link is dat de Stichting Productiefabriek Almere de vergunning voor publieke lokale omroep heeft gekregen en dat deze stichting op geen enkele manier te linken is aan de commerciële licentie, anders dan de roepnaam van de zender.

Omroep Flevoland spreekt ondertussen wel over doorsluizen van geld, maar bewijzen hebben ze hierover niet in het artikel aangetoond.

Stichting Productiefabriek Almere bevestigt tegenover Radio.NL dat de lokale omroep van Almere de roepnaam EasyFM heeft en dat er op geen enkele manier sprake is van een commercieel station.

Dit betekent dat er ook geen aparte licentie moet worden aangevraagd voor TV, zoals de regionale regionale omroep suggereert. Opmerkelijk aan het hele verhaal is wel dat Stichting Productiefabriek Almere al twee jaar bezig is met de procedure om lokale omroep te worden en Omroep Flevoland een week voor de start dit verhaal bracht.

Almere bestrijkt een groot deel van Flevoland en kan na zijn start een serieuze tweede regiofunctie krijgen naast Omroep Flevoland. De lokale publieke omroep streeft er naar om uit te gaan zenden op 95.5FM met een easy listening format voor de stad Almere. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten