Na RadioCorp zijn er meer partijen die protesteren tegen de huidige opzet van de voorwaardelijke veiling van de niet-landelijke FM-kavels. Onder meer de VCR en de KRCO hebben zich aangesloten bij de zienswijze van RadioCorp.
Maar ook vanuit politieke hoek is er kritiek. Zo heeft de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat Staatssecretaris Mona Keijzer met klem verzocht om “geen onomkeerbare stappen te nemen” in dit dossier “tot het commissiedebat Telecommunicatie d.d. 20 mei 2021 heeft plaatsgevonden.”
Beperking bereik
Reden voor de vele protesten is het verzuim van Agentschap Telecom (AT) om een beperking voor het bereik van een radioprogramma op te nemen bij de geplande voorwaardelijke veiling. Doel van deze veiling is dat bestaande vergunninghouders hun niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) terugkopen tegen 10% regiogerichtheid. Nu liggen deze percentages vaak flink hoger, wat door de stations als belemmerend wordt ervaren.
Mocht de bestaande vergunninghouder niet het hoogste bod te doen, dan kan deze de veiling ontbinden en het kavel behouden met behoud van de het oude hogere regiogerichtheidspercentage.
Kerstakkoord
De voorwaardelijke veiling is onderdeel van het pakket aan maatregelen en afspraken die behoren tot het “Kerstakkoord 2019” dat onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan gesloten is om de onderlinge relatie tussen sector en AT te verbeteren.
Onderdeel van dit kerstakkoord is ook de beperking van het demografisch bereik. Deze moet voorkomen dat verschillende vergunninghouders zoveel mogelijk kavels aan elkaar gaan rijgen om hierop exact hetzelfde programma uit te zenden en hierdoor landelijke ongeclausuleerde radio te vormen.
Nog steeds niet geregeld
Maar ondanks dat AT al maanden bezig met de voorbereiding van de voorwaardelijke veiling en deze steeds dichterbij komt, ontbreekt deze beperking nog steeds. Al in januari schreef Radio.NL dat AT op deze manier in feite landelijke radio via regionale FM-frequenties bevordert.
In strijd met de wet
Ook wijst RadioCorp erop dat de voorwaardelijke veiling in strijd met de wet is. Procedures voor de verlening van radiofrequenties moeten namelijk open, transparant en niet-discriminerend zijn. En dat is hier niet het geval. Nieuwkomers kunnen wel meedoen aan de veiling, maar de kans is nihil dat ze het kavel bij het hoogste bod krijgen. De huidige vergunninghouder kan immers de veiling ontbinden.
De VCR, die de negen landelijke commerciële radiostations op FM vertegenwoordigt, en de KRCO, de belangenorganisatie voor lokale commerciële radio, hebben zich nu aangesloten bij de zienswijze van RadioCorp.
‘Misdaad loont’
Bij Ruud Poeze is het plan voor de voorwaardelijke veiling helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Hij was met zijn Stichting Middengolf niet betrokken bij het kerstakkoord, maar deed wel al twee keer een poging om kavel B05 in de Randstad te bemachtigen en stapte zelfs naar de rechter. Volgens Poeze loont misdaad: “Stelselmatig overtreden van vergunningsvoorschriften wordt door de overheid glashard beloond. De veiling is schandalig, dubieus, illegaal en riekt naar willekeur.”
Niet-landelijke partijen willen doorpakken
De NLCR, de belangenvereniging van de niet-landelijke commerciële radiostations, stelt dat de voorwaardelijke veiling geheel eerlijk is. “Het staat immers al lang vast dat de vergunningen waarop in de voorwaardelijke veiling wordt geboden, mogelijk niet beschikbaar zijn, omdat de huidige vergunninghouder er uiteindelijk voor kiest zijn om oude (of eigenlijk: huidige) vergunning te houden.”
“Alle veilingdeelnemers (en dus zowel de huidige vergunninghouders als ook andere potentiële bieders) zijn dus bekend met dit uitgangspunt en bieden daarbij onder dezelfde voorwaarden, tegen dezelfde kosten op dezelfde, potentieel beschikbare vergunningen.”
Dat de NLCR het een goed plan vindt is natuurlijk niet vreemd, aangezien deze leden (vergunninghouders van de B-kavels) juist belang hebben bij het doorgaan van de veiling in de voorgestelde vorm. “Gezien het akkoord van marktpartijen onderling lijkt ons het commissiedebat Telecommunicatie van 20 mei niet nodig.” [Radiowereld.NL]
Foto’s: Pixabay en video still Youtube