Minister Maxime Verhagen (EL&I) wil haast maken met digitale radio (TDAB). De minister wil de zendvergunningen van commerciële radiostations verlengen naar 2017 op voorwaarde dat zij werk maken van digitale radio. De stations doen mee, maar het gaat niet van harte.
De commerciële radiostations hadden er tot nu toe geen haast mee, met digitale radio. Digitale radio (TDAB) moet de huidige FM vervangen, maar de investeringen in de infrastructuur vinden de radiostations niet direct noodzakelijk. Men concentreert zich liever op internet.
Radio 538 bereikt met haar ‘dagverse’ internetzenders nu al zo’n 400.000 luisteraars per week. Daarmee zijn ze ook interessant voor adverteerders geworden. “De digitale zenders hebben drie jaar lang met verlies gedraaid, daar komt nu gelukkig verandering in,” zegt Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538.
Met TDAB is dat bereik niet gegarandeerd, zegt Martin Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR). “Je spreekt over miljoenen toestellen die in de komende jaren vervangen moeten worden, niet alleen in huiskamers, maar ook in auto’s, dat gaat langzamer dan menigeen denkt.”
In Nederland is er op het moment één T-DAB multiplex in de lucht van de publieke omroep. De commerciële omroepen moesten eind 2011 al gaan uitzenden via T-DAB conform een nieuwe vergunning, maar het vorige kabinet besloot om de licenties te verlengen en de zenders meer tijd de gunnen.
“De vergunninghouders zorgen er zo voor dat digitale radio via TDAB per 1 september 2015 in ten minste tachtig procent van Nederland is te ontvangen en digitale radio in Nederland echt vorm krijgt. Wanneer digitale radio echt voldoende bereik heeft onder luisteraars kan zo op termijn voorzichtig begonnen worden met vervangen van analoge etherradio door digitale radio”, aldus het Ministerie van Economische Zaken.
“We gaan meedoen”, zegt Martin Banga van VCR. “We zullen Nozema of een andere partij opdracht geven tot de bouw van een zendernetwerk.” Hoeveel geld daarmee is gemoeid wil hij liever niet zeggen. Wel dat de zenders naast hun bestaande stations elk een extra digitaal station mogen exploiteren. Of die veel luisteraars trekken is nog maar de vraag. Het wil eigenlijk nergens in Europa echt lukken met digitale radio.
Aanvankelijk was er zelfs het plan om de FM in 2015 geheel uit te schakelen voor de analoge distributie van radio. Dat gebeurt dus niet. Twee FM kavels die voorheen van Arrow Radio waren, worden beschikbaar gesteld aan nieuwe gegadigden. Het ministerie is gestart met een consultatieronde onder marktpartijen. [Emerce/Radio.NL]