AOD wil zendmachtiging voor lokale omroep in Deventer

De uitzendlicentie voor het maken van lokale radio en tv in Deventer liep in 2011 af. De zittende partij (toen SLOD, nu DRTV) kreeg concurrentie van een andere organisatie die ook jacht maakte op deze licentie. De Algemene Omroep Deventer (AOD), die in het verleden achter DeventerFM zaten, diende een plan in om kans te maken de licentie over te nemen.

Maarten Bervoets, secretaris van het AOD: “Na een negatief advies van zowel de Gemeente als het Commissariaat van de Media (CvdM) werd er in het najaar van 2011 een hoorzitting belegd in Hilversum waarbij beide partijen nog eens mondeling de situatie konden toelichten. AOD verweet het zittende bestuur een aantal (met name) financiële zaken te hebben verzwegen.

Dit vermoeden was al aangewakkerd door een aantal documenten die bij een eigen WOB onderzoek van de AOD niet te vinden waren of simpelweg verborgen waren. Daarnaast circuleerde er een dubieuze mail van de toenmalige hoofdredacteur/directeur van DRTV aan de Gemeente Deventer waaruit bleek dat de financiële positie wankel was en er extra subsidie nodig was. Volgens DRTV was deze mail ‘nep’.

Schulden
Het CvdM heeft naar eigen zeggen ook een onderzoek gedaan waar ook uit gebleken zou zijn dat DRTV de zaken goed voor elkaar had. Echter is de situatie medio maart 2013 helemaal anders. De financiële situatie is rampzalig; er is meer dan 100.000 euro schuld, 4 van de 5 bestuursleden zijn opgestapt en erger: deze schulden waren zich al aan het opbouwen ten tijde van de laatste hoorzitting bij het CvdM. Zowel de Gemeente Deventer als het Commissariaat zijn vals voorgelicht.

Gemeente bepaald
Ook blijkt nu dat de gemeente ook de enige geldschieter is en daardoor min of meer bepaald wat er uitgezonden wordt. Eerder is hier door AOD en een paar politieke partijen in Deventer duidelijk stelling tegen genomen, naar nu blijkt wordt dit vermoeden waarheid. In de Stentor van 16 februari 2013 zegt Maarten Jan Stuurman, gemeentelijk woordvoerder en senior medewerker communicatie: “dat ligt toch echt anders. Natuurlijk bepalen wij als team communicatie van de gemeente de onderwerpen en de inhoud van die programma’s.”

AOD heeft begin maart hierover contact gezocht met CvdM maar er is daar nog niet gereageerd. Echter kon iedereen in de media vandaag vernemen dat het CvdM geen aktie gaat ondernemen. Een manier van werken waar AOD zich hogelijk over verbaasd. “Men zou dit soort cases in Hilversum eerst nauwkeurig moeten onderzoeken voordat er in de media uitspraken worden gedaan waarvan duidelijk op te maken is dat ze onze stukken niet hebben bestudeerd”. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten