Documentaire op NPO2 onderzoekt na een jaar aanslagen Parijs

NPO2 zendt maandagavond de documentaire ‘Parijs – een lang jaar’ uit om 21.00 uur. Deze documentaire gaat over de aanslagen in Parijs. Hierin volgt het programma een aantal Parijzenaren uit het centrum en de banlieues, waaronder een rapper, een wijnhandelaar, een schrijfster en een wasserette-exploitant.

De aanslagen in januari en november 2015 stelden het incasseringsvermogen van de stad zwaar op de proef. Meer dan een miljoen mensen gingen de straat op en het beroemde Place de la République veranderde in een openbare rouwplaats. Er ontstond naast veel verdriet ook verwarring: komt het ooit goed?

Ook oud-burgemeester Bertrand Delanoë neemt de kijkers mee in de loop van dat lange, bewogen jaar. Eén van de geïnterviewden zegt in de documentaire: “Tijdens de grote anti-terreurmars op 11 januari zagen we de mooie kant van Frankrijk. Het land was verenigd en het devies van vrijheid, gelijkheid en broederschap leefde in die manifestatie”.

De andere kant van de medaille wordt door een andere Parijzenaar belicht: “Laten we niet vergeten dat Frankrijk een racistisch land is”. In hoeverre zijn deze sferen blijven bestaan?

De documentaire geeft een sfeerimpressie van de gewonde stad die het afgelopen jaar zo veel heeft geleden. Behalve de angst en de verwarring, komen ook de veerkracht en de levenslust van de Parijzenaren aan bod. Dit is goed te zien tijdens de grootste demonstratie in de Franse geschiedenis na de aanslagen op Charlie Hebdo. De Parijzenaren toonden toen dat ze samen Frankrijk zijn en zich niet zomaar kapot laten krijgen.

Het idee voor de film komt van journalist Pieter van den Blink, die zelf jaren in Parijs heeft gewoond. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten