De strijd over de kosten voor het gebruik van FM-antennes gaat in Duitsland onverminderd door en heeft inmiddels al tot een eerste rechtszaak geleid. In Rijnland-Palts besloot een rechter dat Rockland Radio haar gekochte FM-antennes tegen een billijke vergoeding beschikbaar moet stellen aan derden.
Einde monopolie en afstoten FM
Lange tijd had Media Broadcast monopolie op het gebied van grote FM-zenders en antennes voor commerciële radio. Sinds begin 2016 is Media Broadcast echter verplicht om ruimte in torens en masten en delen van bestaande zendantennes beschikbaar te stellen aan concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.
Begin 2017 kondigde media Broadcast echter aan om haar complete FM-zenderpark af te stoten en ook geen FM-etherdistributie meer te verzorgen voor radiostations. Radiostations moesten op zoek naar een nieuwe netwerkbeheerder, terwijl FM-antennes en zendmasten verkocht of geveild gingen worden.
Hoofdprijs
Maar waar de verzorging van de meeste FM-netwerken nu is ondergebracht bij Uplink Media en Divicon Media, waarin het Nederlandse broadcast Partners een flink aandeel heeft, zijn de FM-Antennes en zendmasten verkocht aan een dertigtal partijen. En daar zit het grote pijnpunt.
Uplink en Divicon moeten nu onderhandelen met al deze partijen voor het gebruik van FM-Antennes en zendmasten. Maar deze partijen trekken zich niets aan van de eerder vastgestelde transparante bedragen. Zij hebben de hoofdprijs betaald voor de antennes en willen dat terugverdienen. Het gevolg is dat tot wel 50% meer gevraagd wordt voor het gebruik van antennes.
Het gevolg is dat de twee grootste zenderexploitanten al maanden steggelen met de nieuwe eigenaren van FM-antennes en zendmasten over de te betalen bedragen. Bij de verschillende aanbestedingen is geen rekening gehouden met deze forse prijsstijgingen.
Het ophangen van eigen nieuwe antennes is in veel gevallen geen optie, omdat er in de masten onvoldoende ruimte is.
Eerste rechtszaak
Inmiddels is er ook al een eerste rechtszaak geweest. Rockland Radio kocht in Rijnland-Palts een deel van de FM-antennes in de regio. Via deze antennes wordt niet alleen het programma van Rockland uitgezonden, maar ook die van de rivalen Big FM RPR1 en de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur.
Uplink klaagde over de prijzen die Rockland Radio vroeg voor het toekomstige gebruik van de antennes en kreeg gelijk. De rechtbank van Mainz oordeelde dat Rockland haar antennes tegen een billijke vergoeding beschikbaar moet stellen aan derden. Over wat nu precies billijk is, wordt de komende weken gestreden. Uiterlijk eind juli moet er een oplossing zijn.
Ook in Nedersaksen, waar Radio 21 diverse antennes kocht, wordt momenteel een dergelijke strijd gestreden.
Ondertussen overweegt de Bundesnetzagentur (BNetzA), het Duitse Agentschap Telecom, in te grijpen in de strijd om FM-antennes en dreigt te gaan reguleren. Daarbij wordt dan vastgesteld welke vergoedingen antenne-eigenaren mogen gaan rekenen voor het gebruik hiervan.
Eerste nieuwe antenne-eigenaar gooit handdoek in de ring
Het besluit van de BNetzA is echter niet bij alle nieuwe antenne-eigenaren goed gevallen. Als gevolg hiervan dreigt Milaco uit Keulen alweer te stoppen met FM. Het investeringsbedrijf kocht bij een veili9ng diverse FM-antennes van Media Broadcast voor een vermoedelijk te hoog bedrag. Nu de BNetzA wil gaan reguleren, verwacht Milaco geen winst meer te kunnen maken op de FM-antennes.
Dat Milaco de antennes voor te veel heeft gekocht blijkt uit het feit dat het gebruikers van de antennes al heeft geadviseerd om nieuwe FM-antennes aan te schaffen. Het overnemen van bestaande antennes is weliswaar mogelijk, maar duurder dan het aanschaffen van nieuwe. [Radiowereld.NL]
Foto: Media Broadcast