Bij de NPO gaan stemmen op om weer een vorm kijk- en luistergeld in te voeren. Hierdoor zou het voor de burger duidelijker worden waarvoor ze betalen. Maar belangrijker nog: Hilversum is dan grotendeels van de bemoeienissen uit Den Haag af. Dit meldt De Telegraaf.
In 2000 werd het kijk- en luistergeld officieel afgeschaft in Nederland. Sindsdien wordt de NPO grotendeels betaald middels belastinggeld. Het gevolg is dat de politiek zich regelmatig bemoeit met de financiën van de NPO.
Zo moet de NPO, net als vele andere bedrijven en Nederlanders, bezuinigen. Alleen zijn ze daar in Hilversum niet blij mee.
De NPO werd dringend verzocht om met een serieus verbeterplan te komen om de NPO toekomstbestendig te maken. In plaats hier van werd, onder druk van het snijden in populaire programma’s als ‘Andere Tijden’ en programma’s overdag en voor senioren, vooral gelobbyd om alsnog meer geld uit Den Haag te krijgen.
Eerder besloot de politiek daarom om de NPO eenmalig 40 miljoen extra als compensatie voor teruglopende Ster-inkomsten te geven, mits ze nu echt met een serieus plan komen.
Foto: JanWillem van Hofwegen
Omdat diverse publieke omroepen de bemoeienissen uit Den Haag zat zijn, wordt er geopperd om weer een soort van kijk- en luistergeld in te voeren. Hierdoor zou het voor kijkers en luisteraars weer duidelijker worden waarvoor ze betalen. Max-directeur Jan Slagter stelt zelfs dat mensen zich hierdoor ‘meer verbonden voelen met de programma’s die we van dat geld maken.’
Grote vraag is echter of Nederland dan weer massaal kijk- en luistergeld gaat betalen. En hoe gaat dit eventueel gecontroleerd worden. Veel Nederlanders geven al aan niet naar de NPO te kijken. Anderen stellen zelfs helemaal geen lineaire tv te kijken. [Radiowereld.NL]