Er komt mogelijk een voorwaardelijke veiling van niet-landelijke commerciële FM-kavels. Bestaande vergunninghouders kunnen op deze manier proberen hun reeds verworven kavels terug te krijgen op basis van 10% regiogerichtheid. Of het ook juridisch houdbaar is, is nog onduidelijk.
‘Regiogerichtheid belemmerend’
Regionale commerciële radiostations ervaren de hoge percentages regiogerichtheid als belemmerend ervaren. Deze percentages, die ze overigens zelf hebben mogen bepalen, variëren van 10 tot 64% per kavel. Dat was lange tijd geen probleem, want er werd toch niet gehandhaafd door AT. Maar sinds enkele jaren is AT na een gerechtelijke uitspraak gedwongen te gaan handhaven. Als gevolg hiervan zijn al diverse lasten onder dwangsom opgelegd en hebben enkele vergunninghouders het betreffende FM-kavel opgegeven.
Coulanceregeling
AT bood vergunninghouders al de mogelijkheid om hun FM-kavel terug te geven zodat deze geveild kan worden tegen 10% regiogerichtheid. Vergunninghouders zouden dan tot afloop van de veiling het kavel kunnen blijven gebruiken tegen de oude voorwaarden.
Echter, bij een veiling is het niet zeker dat de huidige vergunninghouder het kavel ook daadwerkelijk terugkrijgt. Een andere partij kan immers meer geld bieden. En daarom heeft geen enkele partij gebruik gemaakt van deze coulanceregeling van AT.
Onzekerheid voorkomen
Om dit te voorkomen zijn er nu plannen voor een zogenaamde voorwaardelijke veiling. De niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) kunnen dan ingeleverd worden om tegen 10% regiogerichtheid geveild te worden. Mocht het de bestaande vergunninghouder echter niet lukken om het hoogste bod te doen, dan kan deze er dan voor kiezen om de inlevering in te trekken en het kavel te houden met behoud van de het oude hogere regiogerichtsheidspercentage.
Gewijzigde voorwaarden
Voor de FM-kavels die daadwerkelijk geveild worden tegen 10% gaat wel de regeling gelden dat op deze kavels geen programma mag worden uitgezonden dat door meer dan 30% van de bevolking ontvangen kan worden. Dit moet voorkomen dat, zoals in het verleden gebeurde, alle verkregen FM-kavels aan elkaar geregen worden met hetzelfde programma en zo een landelijk radiostation ontstaat.
Daarnaast gaat het verzorgingsgebied van het DAB+-kavel waaraan het FM-kavel gekoppeld is gelden als gebied waarvoor de regiogerichtheid geldt. Deze zijn dus groter dan de huidige gebieden waar het FM-bereik maatgevend is.
De vergunningen voor de geveilde kavels lopen, net als alle overige commerciële radiovergunningen, tot september 2022.
Voor FM-kavels die niet geveild worden blijven de oude voorwaarden gelden. Deze programma’s moeten als deels gesplitst worden om aan de hogere percentages regiogerichtheid te voldoen.
Juridisch houdbaar?
Grote vraag is of een voorwaardelijke veiling juridisch houdbaar is. De overheid gaat immers iets veilen dat geen eigendom van haar is. Ook is de vraag of bij het intrekken van de inlevering van de vergunning tijdens de veiling, de partij met het hoogste bod niet alsnog bezwaar aantekent. In dat geval wordt de vraag of de rechter de constructie van een voorwaardelijke veiling overeind houdt. [Radiowereld.NL]