11 Regionale commerciële radiopartijen en de NLCR hebben het hoger beroep tegen het Ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) over regiogerichtheid verloren. Het College voor Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een eerdere uitspraak van de Rechtbank van Rotterdam bekrachtigd.
Een flink aantal vergunninghouders van regionale FM-kavels (zogenaamde B-kavels), waaronder Oostelijke Media Groep (OMG), Several media, Radio Exploitatie Noord Nederland, Rebecca Beheer BV, Stichting Haagse Media, Young City Media, Waterstad FM, en de branchevereniging voor Nederlandse niet landelijke commerciële radio-omroepen (NLCR) waren het niet eens met deze uitspraak.
Regiogerichtheid
Voor elke regionale B-vergunning geldt dat het uitgezonden programma voor een bepaald percentage op de regio gericht moet zijn. Deze percentages hebben de vergunninghouders bij de veilingen in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen. Op basis hiervan hebben zij hun vergunning gekregen en daarom verschillen de percentages per kavel.
Waar het Agentschap Telecom lange tijd de andere kant op keek, is het sinds september 2016 gaan handhaven op regiogerichtheid. Dit heeft al geleid tot torenhoge dwangsommen voor vergunninghouder Waterstad FM, omdat het uitgezonden programma van RADIONL bij lange na niet voldeed aan de eisen.
De rechter hield deze dwangsommen in hoger beroep overeind.
Opvallend is echter dat vrijwel geen enkele van de vergunninghouders die in hoger beroep gingen, zelf programma’s produceert. Zij besteden dit veelal uit, waardoor op veel van deze frequenties dus RADIONL of zusterstations als Joy Radio te horen is.
Groene gebied
De vergunninghouders zijn het er niet mee eens dat regiogericht alleen geldt voor het zogenaamde “groene gebied” van een FM-kavel (het gebied waarin het kavel volgens de Zerobase planningsnorm) te ontvangen is, en niet het grotere paarse gebied (hele gebied waarin het kavel kan worden ontvangen).
Het CBb gaat hierin echter niet mee, omdat zij al in maart 2016 oordeelde dat regiogerichtheid geldt voor het zendgebied van het kavel. Ook stelt het Collega dat na de verlenging van de regionale FM-kavels in 2011 de daaraan verbonden eis van regiogerichtheid niet is gewijzigd.
Geboorteplaats
Daarnaast waren de aanspanners van het hoger beroep het nog steeds niet eens met het feit dat “afkomstig zijn uit de regio” betekent “geboren zijn in de regio.” Het gaat hierbij om wanneer muziek mag worden meegeteld als regiogerichtheid. In 2015 oordeelde de Rechtbank van Rotterdam al dat het juist is dat gekeken wordt naar de geboorteplaats van de artiest of een significant deel van de band. Omdat deze uitspraak niet eerder bij het CBb is aangevochten, doet het college hierover geen uitspraak meer.
Door de uitspraak van het CBb wordt de eerdere uitspraak van de Rechtbank van Rotterdam compleet bekrachtigd en zijn alle argumenten waarom deze niet zou kloppen door het College van tafel geveegd.
Vergunningen overgedragen
Saillant detail is dat de hoger beroepen van OMG en Rebecca eerder al niet-ontvankelijk werden verklaard. Beide partijen hebben begin 2018 hun vergunning overgedragen aan een andere partij en geen vergunninghouders meer zijn. Deze zijn vrijwel allemaal ondergebracht bij Regionale Radio Frequentie, dat van dezelfde eigenaar is als RADIONL, Several Media en Waterstad FM. [Radiowereld.NL]