In 2001 zit de Nederlandse televisiekijker gemiddeld bijna drie uur per dag voor de buis. In 2000 was dat nog twee uur en drie kwartier. De laatste jaren was de gemiddelde kijktijd per dag juist gedaald, maar nu stijgt hij dus weer. Dit blijkt uit cijfers van de NOS die de Stichting voor de Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame (SPOT) presenteerde op het jaarcongres Consumententrends 2002 in IJmuiden.
SPOT-directeur P. van Niekerk noemt de cijfers opmerkelijk omdat men van tevoren verwacht had dat de kijktijd verder zou zijn gedaald. Redenen hiervoor hadden verzadiging en de verdere ontwikkeling van internet moeten zijn. Na het bekend worden van de nieuwe cijfers verwacht Van Niekerk dat de kijktijd de komende jaren verder zal toenemen, onder andere door de toekomstige integratie van televisie en internet en de digitalisering van televisie die daaruit voortvloeit.
Uit de cijfers blijkt overigens dat vooral overdag meer televisie gekeken wordt dan voorheen. In de avonduren valt er een minder grote stijging te bespeuren. Verder blijkt dat Nederlanders in de winter gemiddeld drie uur per dag televisiekijken, in de zomer is dat twee uur.[V]