We staan er eigenlijk echt nooit bij stil omdat het eigenlijk zo gewoon is, maar eigenlijk kunnen we niet meer zonder: radio. En dat te bedenken dat het 100 jaar geleden in Oostenrijk begon.
In 1902 experimenteerden Johann Fritsch en zijn zoon Volker met een zend/ontvangstinstallatie waarmee voor het eerst zuivere impulsen konden worden verzonden en ontvangen. Dit was de eerste test met draadloze communicatie in Oostenrijk.
Twee jaar later lukte het Otto Nussbaumer om met de eerste zender ter wereld draadloos muziek en gesproken woord uit te zenden. In 1923 ging het eerste echte radiostation in Oostenrijk de lucht in met de woorden: “Hallo, hallo, hier Radio Hektaphon auf Welle 600 …”.
Op 1 oktober 1934 begon de RAVAG (Radio-Verkehrs AG) met uitzenden.
In 1938 werd de zender bezet en overgenomen door de illegale Nationalsozialisten en dat leidde in 1938 tot het einde van de RAVAG. Sindsdien werd het programma overgenomen door de Duitse “Reichsrundfunkgesellschaft”. Op 6 april 1945 was de laatste uitzending van “Reichssenders Wien” en op 29 april was de eerste uitzendingen van twee zenders in Wenen, die op gericht waren door de tijdelijke regering.
Tijdens de bezetting van Oostenrijk waren er verschillende stations die door de Russen, Amerikanen, Fransen en Engelsen in de lucht gehouden werden (eigenlijk vergelijkbaar met Berlijn, elk land had zijn eigen regio). Op 6 september 1953 vond de eerste uitzending van Radio Österreich plaats, de eerste onafhankelijke radiostation in Oostenrijk van na de oorlog. Dit station werd via FM uitgezonden vanuit Klagenfurt en Kahlenberg. In datzelfde jaar werd de naam “Österreichischer Rundfunk” (ORF) ingevoerd.
In 1955 begon de ORF op de middengolf een radiozender dat zich uitsluitend richtte op het buitenland. Een soort wereldomroep. In 1969 werd de naam van dit station verandert in Radio Österreich International (ROI).
Twee jaar eerder (1967) werden naar voorbeeld van de BBC formats geïntroduceerd op de radiozenders. Ö1 werd een cultuurzender met veel culturele en klassieke programma’s, ÖR bracht regionale programma’s en Ö3 werd één van de eerste popzenders van Europa. Tevens richtte Ö3 zich op mensen onderweg door elk uur verkeersinformatie door te geven, in die tijd tamelijk uniek.
In 1995 startte FM4, het jongerenstation van ORF. Deze zender deelde echter haar FM-frequenties met Blue Danube Radio. Pas in 2000 kon FM4 24 uur per dag in de ether uitzenden. En met de komst van deze jongerenzender werd Ö3 omgebouwd tot Hitradio.
In 1998 kreeg de ORF pas echt concurrentie, want toen kregen 41 commerciële zenders toestemming om via de ether uit te gaan zenden.
Nu heeft de ORF op FM 3 landelijke zenders in de lucht, te weten Ö1 (cultuur), Hitradio Ö3 en FM4. Het tweede net op FM wordt gevormd door 9 regionale radiostations (gevuld met nieuws, schlagers en oldies). Daarnaast zijn er de zenders Radio Österreich International en Radio 1476 (middengolf).
Ook aan commerciële radiostations geen gebrek. Op dit moment zijn er in Oostenrijk 54 stuks in de lucht, waarvan de meeste het Hot-AC of Soft-AC format hebben. [R.S.]