Kort media nieuws uit de krant: dinsdag 19 november 2002

Fryslân heeft volgens de VVD-statenfractie mogelijk Europese subsidieregels overtreden, door 770.000 euro te steken in het facilitair bedrijf van Omrop Fryslân. De omroep kreeg het geld voor ‘verbreding en verdieping’ van haar programma’s. Maar ze besteedde het, met medeweten van gedeputeerde Mulder, aan apparatuur. Provinciale Staten zijn boos en eisen opheldering over de gang van zaken.
Lees hier verder

Kees Driehuis wordt eindredacteur van het VARA/NPS-programma ‘Zembla’. Hij treedt in deze functie per 25 november aan. Dat maakte de VARA maandag bekend.
Lees hier verder

De publieke omroep moet niet door de overheid worden verplicht het aantal tv-netten te reduceren van drie naar twee. Dat blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau Interview/NSS onder 450 mensen. Het bureau presenteerde de resultaten maandag.
Lees hier verder

Kleine Amerikaanse radiostations hoeven niet hun hele vermogen af te staan om de auteursrechten te bekostigen. Het Amerikaanse Congres is eind vorige week akkoord gegaan met een wetsvoorstel waarin staat dat kleine radiostations die ook op internet uitzenden een lagere vergoeding hoeven te betalen. De wet moet nu alleen nog ondertekend worden door president Bush..
Lees hier verder

De Nederlandse bioscoopfilms hebben een recordweekeinde achter de rug. Voor het eerst in de geschiedenis stonden er vijf vaderlandse producties in de toptwintig van best bezochte films. Dat meldt de Nederlandse Federatie voor Cinematografie (NFC) maandag.
Lees hier verder

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Liberty Media ziet af van de overname van France Télécom-dochter Casema voor euro 750 mln. Liberty en France Télécom konden het niet eens worden over voorwaarden die voor Liberty ‘acceptabel’ waren, zo werd maandag bekendgemaakt.
Lees hier verder

Moeten de FM-frequenties geveild of verdeeld worden. Die vraag stond centraal tijdens de vierde Salon Fantasio. De kwestie speelt al sinds 1997 toen het kabinet besloot tot veiling, maar tot die tijd een aantal frequenties tijdelijk uitleende. Vijf jaar later genieten deze zenders (o.a. 538, Sky en Classic FM) nog steeds van hun ‘tijdelijke’ frequentie terwijl andere geïnteresseerden om een oplossing schreeuwen. Martin Bosma van Colorful Radio: “Wat de overheid doet is onfatsoenlijk. Mensen gaan failliet.”
Lees hier verder