STOP AIDS NOW! start nationale campagne met avondvullend televisieprogramma.
Vandaag om 20:25 gaat de grote nationale campagne van STOP AIDS NOW! van start met een televisieavond bij de TROS op Nederland 2. Deze eerste grote actie voor de mondiale strijd tegen aids, die het hele jaar door aandacht zal vragen voor de aidsepidemie, heeft twee belangrijke doelen: het Nederlandse publiek beter informeren over de omvang en betekenis van deze catastrofe en het werven van fondsen om vanuit Nederland meer te kunnen bijdragen aan de strijd tegen aids.
In het gevarieerde televisiedrieluik, gepresenteerd door Ivo Niehe en Jaap Jongbloed, met bijdragen van vele nationale en internationale artiesten, wisselen informatie en amusement elkaar af. Het televisiepubliek krijgt ruimschoots de gelegenheid zich een beeld te vormen van de gevolgen van de hiv/aidsramp voor ontwikkelingslanden. Er zijn reportages te zien van projecten die, kleinschalig als ze mogen zijn, in die landen een wereld van verschil uitmaken. Bijvoorbeeld over het opvanghuis voor kinderen met aids in Brazilië, dat geleid wordt door de Nederlander Antoon van Noije. Met drie van de kinderen is hij bij Ivo Niehe te gast. Of over de nu ernstig zieke Nkosi Johnson, een 12-jarige Zuid-Afrikaanse jongen met aids die zich heeft ontpopt als mensenrechtenactivist voor mensen met hiv/aids.
Op Wereld Aids Dag 2000 bundelden het Aids Fonds en de ontwikkelingsorganisaties Hivos, ICCO, Memisa en Novib hun krachten tot het gezamenlijke initiatief STOP AIDS NOW! Daar was alle reden voor. Wereldwijd leven inmiddels ruim 36 miljoen mensen met hiv/aids en heeft de epidemie al bijna 22 miljoen doden geëist. Aids is in meerdere ontwikkelingslanden de belangrijkste doodsoorzaak. De aidsepidemie neemt dusdanige vormen aan dat we nu al enorm destabiliserende effecten zien in gebieden als Zuidelijk Afrika. “Hier alleen al veroorzaakt aids meer doden dan het totaal aan slachtoffers dat alle oorlogen, hongersnoden, malaria-epidemieën en overstromingen bij elkaar hebben gemaakt.” (Nelson Mandela, Durban 2000.) Tegen die schrijnende achtergrond moet Nederland een grotere, betere bijdrage kunnen leveren aan de aidsbestrijding in ontwikkelingslanden.
Met de campagne die volgende week van start gaat wil STOP AIDS NOW! financiële middelen werven om in ontwikkelingslanden meer projecten te kunnen ondersteunen op het gebied van zorg, preventie en vaccinontwikkeling. Ook het nieuwe initiatief de Nederlandse samenleving beter informeren om zo haar betrokkenheid en steun bij de wereldwijde strijd tegen hiv/aids te vergroten. Zowel nationaal als internationaal zal het initiatief een sterke lobby voeren om hiv/aids prominent op de agenda te houden van politiek en bedrijfsleven en de media. (Aids Fonds/Medianed)