Radiostation Q The Beat heeft de afgelopen tijd op alle mogelijke manieren de stelling bevochten dat een veiling van etherfrequenties de enige open en eerlijke verdeelmethode is.
Waren het de bestaande FM commerciële, die een succesvolle campagne leken te voeren tegen de veiling, Q The Beat is altijd blijven hameren op dreigende kartelvorming en oneerlijke concurrentie in de Nederlandse radiomarkt.
Die nimmer aflatende strijd heeft haar vruchten afgeworpen, daar de NmA en OPTA inderdaad van mening blijken dat het plan van Commissie Bouw juridisch en technisch niet haalbaar blijkt. De uiteenzetting van de technische en juridische aspecten zal aanstaande dinsdag aan de vaste kamercommissie worden gepresenteerd.
Q The Beat heeft de afgelopen tijd de onderlinge relaties tussen de grootste bestaande FM commercielen en de daarmee gemoeide belangen onder de aandacht gebracht, waarbij men niet om het feit heen kan dat de huidige FM radiomarkt in handen is van een handjevol aan elkaar gelieerde partijen. Bestaande stations voorrang geven, zoals Wagenaar (PvdA) wenst, kan alleen leiden tot nog meer marktafscherming en dominantie van 1 grote buitenlandse partij, NewsCorp, die met SKY, 538 en Classic FM op dit moment meer dan 40% van de markt in handen heeft.
De “Beauty-contest”, die aanvankelijk een goed alternatief leek voor de veiling zorgt bij onze Scandinavische Noorderburen voor zeer veel commotie, daar ook de uitslagen in zo’n procedure juridisch aanvechtbaar blijken.
Blijft over het advies van OPTA, NmA en zelfs Commissie Bouw: VEILEN! Door ieder adviesorgaan wordt dit unaniem als de ENIGE open en eerlijke transparante verdeelmethode geadviseerd.
Q The Beat wordt in de radiomarkt gezien als partij, die een zeer grote rol kan gaan spelen in het toekomstige FM landschap. Met moedermaatschappij ClearChannel, de grootste op radiogebied wereldwijd, is het juist Q The Beat die de nagel aan de doodskist blijkt van het bestaande FM kartel. Met een toch zeer specifiek format is Q The Beat van mening dat zij moeiteloos de gevraagde miljoenen van een FM frequentie op tafel kan leggen, zonder dat zij de ‘eenheidsworst’ zullen moeten brengen, waarover de politiek zich zorgen maakt.
“Oneigenlijke argumenten, die we moeiteloos kunnen weerleggen” aldus Rob van der Vegt, directeur van Q The Beat. Je kunt als politiek eenvoudigweg niet blijven schreeuwen dat het anders MOET als het gewoonweg niet anders KAN”.
Het moet in deze situatie nu eindelijk eens duidelijk worden dat de bestaande FM commercielen gewoon bang zijn hun controle over de markt kwijt te raken. En het feit dat die controle er nu al is, wordt onderschreven door de diverse adviesorganen.
Wil je die situatie voor eens en voor altijd doorbreken, dan pas je de methode toe, die door ieder adviesorgaan wordt geadviseerd.
Nederland zal altijd kunnen blijven luisteren naar radio, zoals die nu wordt uitgezonden. Gewoonweg omdat er vraag naar is. Wat te allen tijde moet worden voorkomen is dat nieuwe initiatieven op voorhand al geen kans van slagen hebben, door kartelvorming in de markt. Want nieuwe initiatieven en eerlijke concurrentie brengen de consument uiteindelijk een beter radioproduct. En dat is ook altijd het uitgangspunt van mevrouw Wagenaar geweest. ‘De luisteraar moet er beter van worden’.” (M)