Het experiment waarbij gedurende de afgelopen twee zomermaanden langere ochtendbulletins van het NOS-Journaal werden gemaakt die bovendien werden herhaald, is zeer succesvol. Het aantal kijkers verdubbelde bijna ten opzichte van vorig jaar zomer tot ruim boven het half miljoen per uitzending. Dat blijkt uit vandaag bekend geworden cijfers van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS, die het experiment onder de loep heeft genomen. Aanstaande vrijdag, 31 augustus, is de laatste ochtend dat het NOS-Journaal in de langere ‘zomerversie’ te zien is.
Door het jaar heen zendt het NOS Journaal om 07.00, 08.00 en 09.00 uur korte ochtendbulletins uit van 5 minuten De afgelopen twee zomermaanden zijn de Journaal-bulletins van 07.00 en 08.00 uur verlengd tot bulletins van 19 minuten. Naast aandacht voor de actualiteiten is er ook ruim plaats voor het Europese (vakantie)weer, sport, een krantenoverzicht, het beursnieuws en een (studio)gast, met wie wordt doorgepraat over een actualiteit van die dag. Het lange zomerbulletin van 19 minuten van 07.00 uur wordt twee maal herhaald. Om 08.00 uur komt er een nieuw bulletin van 19 minuten, dat wederom twee maal wordt herhaald. De ochtend sluit af met een gebruikelijk 5-minuten bulletin van 09.00 uur.
Uit nieuwe cijfers van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS blijkt dat sinds de start op 3 juli jongstleden het aantal kijkers gemiddeld ligt op 550.000 per bulletin. Dit betekent ten opzichte van vorig jaar zomer bijna een verdubbeling, toen er in juli en augustus gemiddeld zo’n 300.000 mensen naar de korte Journaal bulletins keken.
Een ander opvallend feit is het gegeven dat de afgelopen twee maanden er relatief veel jongere kijkers naar de lange ochtendbulletins hebben gekeken. 51% was tussen de 25 en 49 jaar. Bij de avondbulletins is deze leeftijdsgroep met slechts 33% vertegenwoordigd.
De hoofdredactie van het NOS Journaal is tevreden over deze resultaten. Hans Laroes, operationeel hoofdredacteur bij het NOS Journaal, spreekt over ‘een zeer geslaagd experiment, dat volgend jaar zomer zeker voor herhaling vatbaar is als de zender Nederland 1 daar prijs op stelt.’ Het experiment eindigt aanstaande vrijdag. (NOS)