Nozema Services is bezig om een eigen website te ontwikkelen op een nieuwe domeinnaam. Voorlopig is via Nozemaservices.nl de website van Nozema nog te zien, maar dat bedrijf is inmiddels gesplitst in Nozema Services en Novec, respectievelijk een dienstenbedrijf en een mastbeheerder. De website van Nozema verwijst inmiddels ook door naar de nieuwe domeinnaam. Zendmastbeheerder Novec heeft nog geen eigen website. De domeinnaam is overigens ook al bezet.
De splitsing van staatsbedrijf Nozema is sinds 1 januari een feit. De splitsing van de onderneming volgt op een jarenlange strijd tussen Nozema en haar grootste concurrent Broadcast Partners. Met de splitsing hoopt de Nederlandse Staat, momenteel ook aandeelhouder van Nozema Services en Novec, de mededinging beter te laten verlopen. In de oude situatie moest een concurrent van Nozema met dit bedrijf onderhandelen om toegang te verkrijgen tot zendmasten, waardoor Nozema in een positie zat die te misbruiken was.
De onderneming kon toegang van derden tot hun masten frustreren door te proberen de concurrentie uit de masten te houden, of door hoge prijzen te vragen voor de toegang waarmee een concurrent op een concurrentienadeel werd gezet. Deze situatie was dan ook aanleiding voor een lange lijst met geschillen tussen Nozema en Broadcast Partners, die via onder andere de Opta werden (en worden) uitgevochten. Door beide bedrijven te splitsen in een (onafhankelijke) mastbeheerder en een dienstenbedrijf hopen de verantwoordelijke ministeries een einde te maken aan deze situatie.
De bedoeling is dat Nozema Services verkocht wordt aan private investeerders, terwijl zendmastenbeheerder Novec eigendom zal blijven van de Staat. Het nog niet gesplitste Nozema sloot het boekjaar 2003 overigens af met een verlies van negen miljoen euro op de teller, grotendeels veroorzaakt door verliezen op haar belang in Digitenne en verschillende, volgens de onderneming eenmalige, afschrijvingen en kortingen. Het belang in Digitenne maakt Nozema Services moeilijker verkoopbaar.
Digitenne, dat haar jaarcijfers geheim houd, verliest volgens schattingen 20 tot 30 miljoen euro per jaar. Digitenne zal het in de toekomst nog moeilijk gaan krijgen, zo is de verwachting in de markt. De concurrentie vanuit de kabelmaatschappijen en telecombedrijven – waaronder Versatel en Wanadoo – zal sterk toenemen, terwijl Digitenne zelf onvoldoende capaciteit heeft om de nieuwe stroom aan digitale kanalen door te kunnen gaan geven. Er zullen de komende jaren 15 tot 20 nieuwe digitale zenders komen van onder andere RTL, SBS, de publieke omroep, MTV/TMF en Talpa. Daarnaast kampt Digitenne met slechte recensies. Het bedrijf wordt regelmatig aangevallen op de beeldkwaliteit van de stations die ze doorgeven, die door de gebruikte bitrates niet altijd even goed is.
Update
In de vorige versie van dit artikel stonden er wat onduidelijkheden, waardoor de indruk zou kunnen ontstaan dat Broadcast Partners eigendom is van de Staat. Dit is natuurlijk incorrect. Broadcast Partners is een private onderneming en is dat altijd al geweest. Nozema Services en Novec zijn wel beiden, al dan niet deels, eigendom van de Staat. De bedoeling in de eerste versie van het artikel was om dit duidelijk te maken, maar door een fout onzerzijds stond dit er niet geheel duidelijk. Onze excuses voor de mogelijke verwarring en het ongemak. [MvD/Radio.NL]