BNN geeft geen nier weg. De terminaal zieke Lisa die in de Grote Donorshow een nier zou gaan weggeven aan één van de drie kandidaten blijkt een actrice te zijn. Omroep BNN wilde met het programma dat vrijdag werd uitgezonden Nederland wakker schudden en mensen oproepen zich te laten registreren als donor. Het programma leidde wereldwijd tot grote verontwaardiging.
De drie kandidaten zijn wel echte nierpatiënten. Zij hebben meegedaan omdat zij het plan van BNN steunden. In de show vertelden zij over hun leven en hoe hun ziekte hun leven beïnvloedt. Veertienhonderd mensen zitten te wachten op een nieuwe nier.
Uit de sms’jes die de kijkers vrijdagavond stuurden om ‘Lisa’ te adviseren blijkt dat alle drie de patiënten een nieuwe nier wordt gegund. Kijkers kunnen via een sms en de website van BNN een formulier invullen waarmee zij donor kunnen worden. 12.000 mensen hebben dat tijdens de uitzending gedaan.
Statement BNN
BNN-voorzitter Laurens Drillich: “We wilden een statement maken. Dat is gelukt. In de afgelopen zeven dagen is meer over orgaandonatie gesproken dan in de zeven jaar daarvoor. Bart (zie foto) zou trots zijn geweest. Het was moeilijk om te moeten liegen over de inhoud en het was lastig om alles geheim te houden, maar dat was noodzakelijk om ons doel te bereiken. Echter, wij staan niet te lachen, omdat we iedereen voor de gek hebben gehouden. We lachen pas als er ook iets gebeurt.
Als we meer donorregistraties krijgen, de wachtlijsten slinken en vooral wanneer de politiek eindelijk wakker wordt. Want zoals we in het programma al lieten zien: al die afschuw van al die politieke zedenmeesters mag vanaf nu gericht zijn op hun eigen daden. Ze hoeven zich nu niet meer druk te maken over het moreel verval van Nederland door een televisie-show, dus ze hebben alle tijd om er een donorwet doorheen te jagen”.
Endemol
Directeur Endemol Paul Römer: “Laat er geen misverstand over bestaan dat ik een programma zoals De Grote Donor Show nooit in het echt zou willen maken. Ik begrijp de massale verontwaardiging dan ook goed. Maar ik hoop ook op begrip. Dit was nodig om het tekort aan donoren echt op de agenda te krijgen. Ik roep iedereen op om daar heel boos over te worden en een donorformulier in te vullen.”
Politiek
Premier Balkenende zei vrijdag (voor de show) dat de donorshow het imago van Nederland in het buitenland schaadt. Tientallen journalisten uit de hele wereld wilde de show bijwonen. Het CDA wilde de show verbieden, maar dat bleek wettelijk niet mogelijk. De show werd vrijdag ook besproken in de ministerraad. Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) noemde het programma toen nog ongepast.
Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kreeg een uitnodiging voor de show, maar besloot niet te gaan. Klink (CDA) noemt de manier waarop BNN aandacht heeft gevraagd voor het tekort aan donoren in Nederland na de show toch ongepast.
Vragenuurtje
D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft aangekondigd dinsdag tijdens het vragenuurtje de regering te vragen na te denken over de afgelopen week. “Was het wijs van tevoren schande te spreken over een programma bekeken vanuit het oogpunt van de vrijheid van meningsuiting?” Bovendien wil het Kamerlid weten wat de regering op korte termijn gaat doen om het tekort aan donoren terug te dringen.
Nierstichting
Directeur van de Nierstichting Paul Beerkens is blij met het idee van vicepremier Wouter Bos (PvdA). Die gaf vrijdag in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink aan dat hij overweegt paspoorten gratis of goedkoper te maken voor mensen die daarop aangeven dat zij orgaandonor willen zijn. Ook zijn Bos en Beerkens voorstander van het Belgische donorsysteem. Daar is iedereen donor, behalve degenen die expliciet aangeven dat zij dat niet willen.
Kijkcijfers
Ruim 1,2 miljoen mensen hebben vrijdagavond gekeken naar de Grote Donorshow van BNN. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Stichting Kijk Onderzoek. Na het journaal van 20.00 uur was de Donorshow het best bekeken programma.
Onderzoek Maurice de Hond
Opvallend was het onderzoek van Maurice de Hond. Voor de uitzending liet driekwart van de Nederlanders weten niet te gaan kijken naar de Grote Donorshow op BNN. De helft van de bevolking vond niet dat de omstreden uitzending moest worden afgelast. Bijna zestig procent van de Nederlanders vond de uitzending geen goede manier om aandacht te vragen voor het tekort aan donororganen. Opvallend is dat de Donorshow toch het best bekeken programma van de avond was. [Radio.NL/Novum]