De film ‘The Boat That Rocked’ is sinds vorige week in heel Nederland te zien in meer dan 80 bioscopen. Deze film speelt zich af in de jaren ’60 en gaat over de zeezender ‘Radio Rock’, die Groot-Brittannië bestookt pophits en mateloos populair is bij de Britste bevolking. Dit tot grote ergernis van de regering, die de zender dan ook wil verbieden. Herbert Visser sprak met Bill Nighy, station-manager van ‘Radio Rock’.
Herbert Visser, directeur en mede-eigenaar van 100%NL, was bij de première op 6 april aanwezig en sprak onder andere met Bill Nighy, die ‘Quintence’ speelt, de station-manager van ‘Radio Rock’.
Dowload (MP3) het gesprek onder dit artikel.
The Boat That Rocked
In de jaren ’60 en ’70 waren zeezenders mateloos populair. Groot-Brittannië had onder andere Radio Caroline, Radio London en Swinging Radio England, terwijl in Nederland Radio Veronica en Radio Noordzee miljoenen luisteraars trokken. Eindelijk waren er radiostations die de hele dag door [popmuziek draaiden. Dit in tegenstelling tot de publieke radiostations, die voornamelijk versnipperde programmeringen aanboden. Het ene uur hoorde je bijvoorbeeld jazz, het volgende uur gesproken woord, gevolgd door een uur klassieke muziek.
In Groot-Brittannië was de situatie niet veel beter. De BBC draaide maar twee uur aan rock ’n roll muziek in de week. De overheid wilde namelijk liever dat de omroep jazz draaide. En ook de vakbonden voor musici vonden het maar niets dat er plaatjes werden gedraaid. Zij hadden liever live muziek.
‘The Boat That Rocked’ speelt zich af in 1966, toen de zeezenders op volle kracht draaiden. De film gaat over de jonge Carl, die van school gestuurd is. Om zijn leven weer op orde te krijgen wordt hij door zijn moeder naar zijn peetoom Quentin getuurd. Quentin is echter eigenaar van ‘Radio Rock’, een populaire zeezender die vanaf de Noordzee uitzendt.
Radio Rock is de thuishaven van een aantal tegendraadse deejays onder leiding van ‘The Count’. Zij leiden een avontuurlijk bestaan op de boot. Ondertussen zaagt de Britse overheid aan de stoelpoten van Radio Rock. Zij willen het liefst dat deze populaire zender verdwijnt en proberen deze dan ook te verbieden. Maar dat is knap lastig als het schip zich in internationale wateren bevindt.
The Boat That Rocked is gemaakt door schrijver en regisseur Richard Curtis, bekend van films als Bridget Jones’ Diary, Notting Hill, Love Actually en Four Weddings & A Funeral. Acteurs die meewerken aan de film zijn onder andere Philip Seymour Hoffman (o.a. Twister en Mission Impossible III), Bill Nighy (o.a. Love Actually en Pirates of the Caribbean), Rhys Ifans (o.a. Notting Hill), Emma Thompson (o.a. Junior, Harry Potter en Love Actually), Nick Frost (o.a. Hot Fuzz) en Kenneth Branagh (o.a. Harry Potter en Wild Wild West).
Voor het maken van de film is nauw samengewerkt met Radio Caroline. De apparatuur die gebruikt wordt in de film is grotendeels beschikbaar gesteld door het station en stond opgesteld in de ‘Ross Revenge’, het zendschip van Caroline en Radio Monique. Het schip zelf is echter niet gebruikt voor de film omdat het om technische redenen niet geschikt was om op te filmen. In plaats hiervan is de ‘Timor Challenger’, ooit bekend als het Kerk zendschip ‘De Hoop’, gebruikt. Deze lag voor de gelegenheid afgemeerd in de haven van Portland. Alle studioscènes werden gefilmd in de Shepperton studio’s in Londen, waar zelfs een special hydraulisch platform was gebouwd om de deining van de zee na te kunnen bootsen.
The Boat That Rocked ging in Nederland op 6 april in première bij Pathé Tuschinski in Amsterdam. Sinds 16 april zal de film ook voor het publiek te zien zijn in 80 bioscopen in Nederland. [RS/Radio.NL]