Mohammed-cartoon weer in Deense kranten

Drie van de grootste kranten in Denemarken hebben woensdag een omstreden spotprent van de profeet Mohammed opnieuw afgedrukt. Ze deden dat in reactie op de ontdekking van een complot van fanatieke moslims om de tekenaar ervan te vermoorden. In de boulevardkrant Ekstra Bladet stonden zelfs alle twaalf cartoons waarover begin 2006 in de islamitische wereld veel tumult ontstond.

Het gaat om een tekening van Mohammed met een tulband in de vorm van een bom met brandende lont van Kurt Westergaard. Met het afdrukken van de prent willen de kranten Jyllands-Posten, Politiken en Berlingske Tidende tonen dat zij zich niet door fanaten laten intimideren. Jyllands-Posten zette de tekening dinsdag al op de openingspagina van zijn website. ,,Dit laat zien dat terreur niet alleen verachtelijk is, maar uiteindelijk ook machteloos”, zei hoofdredacteur Töger Seidenfaden van Politiken. In Nederland stond de spotprent woensdag ook in de Volkskrant. Ook een Zweedse en een Spaanse krant plaatsten de cartoon.

De Deense politie arresteerde dinsdag in de westelijke plaats Aarhus twee Tunesiërs en een Deen van Marokkaanse afkomst. Jakob Scharf van de politie-inlichtingendienst PET zei dat de arrestaties werden verricht om ,,een met terreur in verband staande moord” te voorkomen. Volgens Carsten Juste, de hoofdredacteur van Jyllands-Posten, waren er concrete plannen om de 73-jarige Westergaard te vermoorden. De Deen kwam woensdag na verhoor vrij. Volgens zijn advocaat weet hij niets van het complot. De twee Tunesiërs zullen worden uitgezet omdat ze als een gevaar voor de nationale veiligheid worden beschouwd, zei Scharf.

Westergaard en zijn 66-jarige echtgenote Gitte hebben politiebescherming gekregen. ,,Natuurlijk vrees ik voor mijn leven als de inlichtingendienst van de politie zegt dat sommige mensen concrete plannen hebben om me te vermoorden. Maar ik heb die angst omgezet in woede en verontwaardiging”, luidde het commentaar van Westergaard.

De publicatie van de tekening van Westergaard en van elf andere tekeningen van Mohammed wekte twee jaar geleden enorme opschudding in de islamitische wereld, waar op het afbeelden van de profeet – in gunstige of ongunstige zin – een groot taboe rust.