Ruim drie maanden hebben EO en Publieke Omroep met vakorganisaties onderhandeld over een Sociale Begeleidingsregeling. Eruit gekomen zijn ze niet echt, maar vlak voor de kerst hebben de werkgevers wel een eindbod neergelegd.
Dit voorziet onder meer in een ontslagvergunning voor werknemers jonger dan 55 jaar ter hoogte van 1,1 maal de zogenoemde kantonrechtersformule. Voor werknemers vanaf 55 jaar is er een aanvullingsregeling van 80 procent van het laatstverdiende salaris, met voortzetting van de volledige pensioenopbouw. Werknemers van 57,5 jaar en ouder kunnen rekenen op 90 procent van hun laatstverdiende salaris.
In de regeling is ook een actief bemiddelingstraject van maximaal twaalf maanden opgenomen op kosten van de werkgever. De bonden willen niet spreken van een onderhandelingsresultaat, zij leggen het eindbod op dit moment voor aan hun leden. Aan alle leden, want dit plan gaat, zoals eerder afgesproken, als basis dienen voor regelingen bij andere omroepen. Het aanbod van de werkgevers is geldig tot en met 13 januari. De bonden zullen daarom op 12 januari de uitslag van hun referendum bekend maken.
De animo om zich uit te spreken over de regeling valt overigens nog wat tegen. Thomas Bruning van de NVJ: ‘Wij gaan onze leden nog een keer aansporen in de hoop dat we zo meer reacties krijgen.’ Tijdens een bijeenkomst met hun achterban op 6 januari jongstleden hebben FNV Kiem en NVJ de tussenbalans opgemaakt. ‘Daaruit bleek dat er op een aantal punten fors verzet bestaat’, aldus Bruning. ‘Bijvoorbeeld tegen het feit dat bij de berekening van de ontslagvergoeding freelance jaren niet meetellen. Ook had men gehoopt op een iets ruimere ouderenregeling, zodat medewerkers van 53 of 54 met veel dienstjaren niet tussen wal en schip raken. Verder hamerden de aanwezigen op de voorwaarde dat deze regeling als minimum geldt voor de andere omroepen, zodat daar nog aanvullende afspraken mogelijk zijn.’ [Spreekbuis/Radio.nl]