Minister Brinkhorst van Economische Zaken deelt de zorg van de Tweede Kamer over de stijging van de tarieven van kabel-tv. De overheid kan evenwel pas optreden als de kartelwaakhond NMa misbruik van economische machtspositie heeft aangetoond.
Dat zei de D66-bewindsman woensdag tijdens overleg in de Tweede Kamer. Gemeenten onderhandelden met maatschappijen als Casema en UPC over de tarieven, maar de rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat daarvoor de wettelijke basis ontbreekt. Bovendien is de Tweede Kamer verontrust omdat de kabelgigant UPC op termijn overal hetzelfde standaardtarief wil hanteren en dat komt dit jaar uit op 15,20 euro per maand.
Daarvoor steeg in de periode van 1995 tot en met 2002 het gemiddelde tarief van alle maatschappijen voor een standaardpakket van 8,18 euro naar 11,24 euro. Het gemiddelde prijspeil steeg de afgelopen jaren dus veel en veel minder dan de prijs van het abonnement op de kabel.
Brinkhorst heeft maatregelen in het vooruitzicht gesteld, maar vooral de linkse partijen (SP, GroenLinks en PvdA) verliezen hun geduld, nu de Consumentenbond heeft gezegd dat prijsverhogingen tot 50 procent voorkomen. De regeringspartijen CDA en D66 spraken hun ,,zorg” uit en hun coalitiepartner VVD noemde de prijsverhogingen ,,fors”.
Brinkhorst zei daarop dat UPC ,,de schijn tegen heeft” en legde uit dat de overheid niet stil zit. Als onderzoek door de NMa aantoont dat de prijzen ,,excessief” zijn gestegen, kan die een forse boete en eventueel een dwangsom opleggen. Mogelijk wordt hierover in het najaar meer duidelijk.[Planet/Radio.NL]