Lokale programmaraden gaan verdwijnen

Minister van Bijsterveldt (OCW) heeft op 5 december haar plannen bekendgemaakt voor de invulling van het digitale pakket op de kabel. Zij ziet af van een regeling die tv-kijkers daadwerkelijk invloed geeft op hun (digitale) tvpakket. Hiermee laat zij volgens Kabelraden grote groepen kijkers in de steek. De diversiteit van het pakket zou in gevaar komen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het voldoende is de omvang van het basispakket vast te leggen op 30 zenders. Volgens de minister zijn er toenemende bezwaren tegen de lokale programmaraden. De advisering is omslachtig, soms ondoorzichtig en geeft aanleiding tot steeds meer geschillen. De rechter of het Commissariaat voor de Media moeten die conflicten dan weer oplossen.

Klanten willen geen eenheidsworst
Maar programmaraden weten dat klanten meer willen dan alleen de grote commerciële zenders. Zij vertegenwoordigen de interesses van de kijkers en luisteraars in hun regio. Kabelraden: “De meeste kijkers willen een divers basispakket met nieuws-, muziek- en jongerenzenders en zenders uit ons omringende landen. In ieder geval willen zij de mogelijkheid hebben die zenders zonder extra kosten te zien. Er is nu geen echte concurrentie tussen aanbieders. Kijkers zitten vaak, bijvoorbeeld door 3-in-1 pakketten, met handen en voeten vast aan hun huidige exploitant.

Bovendien blijken exploitanten veelal hetzelfde basispakket te leveren. Zolang de kijker niet zelf zijn zenders kan kiezen wil hij ten minste mee kunnen beslissen over de inhoud van het aangeboden pakket. Daarnaast willen ook nieuwe en regionale initiatieven de kans blijven houden op een plek in het tv-pakket. Zonder klanteninvloed waren nieuwe zenders als BravaNL en SlamTV niet van de grond gekomen en waren TV5 Monde en de Concertzender van de kabel verdwenen.”

Voorstel minister
Het voorstel van de minister verplicht alle ‘aanbieders van pakketten’ (kabelexploitanten, KPN, Glashart etc.) een basispakket van 30 zenders door te geven. Volgens de minister geeft een omvang van 30 zenders ‘voldoende waarborgen voor pluriformiteit’.

Kabelraden: “Maar 30 zenders is veel minder dan het huidige (digitale) basispakket en ook te weinig om daadwerkelijk een breed aanbod neer te zetten. Dertig zenders betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. En bij het maken van die keuzes spreken consumenten straks totaal niet mee. De minister regelt geen klachteninstantie, geen gezamenlijke invloed en biedt ook geen mogelijkheid om de pakketaanbieders terecht te wijzen. Grote groepen kijkers die iets anders willen dan eenheidsworst op de tv worden buitenspel gezet.

De minister negeert met deze invulling niet alleen de wens van klanten, maar ook die van de Tweede Kamer. Bij meerdere gelegenheden, beginnend met de motie Atsma/Slob van eind 2007, heeft de Kamer uitgesproken meer invloed van klanten te willen op het (digitale) pakket. Invloed, juist om ook kleinere doelgroepen een kans te geven. Hiermee komt de minister terug op eerder voorstellen die wel een vorm van consumenteninvloed regelden en op brede steun in de Kamer konden rekenen.” [RadioWereld.NL]