Tijdens het ‘Radiogala van het Jaar’ in Hilversum werden afgelopen week de radioprijzen van 2011 uitgereikt. De Gouden RadioRing 2011 ging naar het radioprogramma Ekstra Weekend van 3FM met Gerard Ekdom en Michiel Veenstra. Gerard Ekdom won de Zilveren RadioSter Man en Annemieke Schollaardt won de Zilveren RadioSter Vrouw.
Lex Harding kreeg de Marconi Oeuvre Award en Sander Hoogendoorn op 3FM is het aanstormend Talent van 2011.
De Beste Zender van 2011 is BNR NieuwsRadio. Radio.NL was aanwezig en sprak in het Raadhuis in Hilversum tijdens een live uitzending op Radio 2 met de prijswinnaars.
Gerard Ekdom: Beste radioman
3FM deejay Gerard Ekdom won de Zilveren RadioSter Man. Daarmee versloeg hij Edwin Evers en Giel Beelen. Daarnaast maakt hij ook het beste radioprogramma van Nederland, ‘Ekstra Weekend’. Daarvoor kreeg Ekdom ook een Gouden RadioRing. ‘Ekstra Weekend’ is elke vrijdagavond te horen op 3FM samen met Michiel Veenstra.
Gerard: “Het was de grootste verrassing allertijden. Je staat tussen Edwin en Giel, de koningen van de ochtend, en ik hobbel daar een beetje tussendoor, ik doe de middag, ik had het niet verwacht, ik doe blijkbaar toch iets goed, ik ben er heel blij mee.
Het is een compliment om als radiomaker tussen Edwin en Giel te staan, als ik daar bij blijf horen, dan doe ik iets heel goed. En ben ik al heel blij. De prijs gaat in ieder geval mee naar huis, daar krijgt hij een mooie plek, hij komt niet op de redactie te staan, want ik kom nooit op de Extraweekend redactie.”
BNR Nieuwsradio: Beste zender
Paul van Gessel, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio, zegt tegenover Radio.NL blij en apentrots te zijn dat BNR de Marconi Award voor ‘Beste Zender’ van Nederland heeft gewonnen.
Van Gessel: “Ik vind het fijn dat vakgenoten je waarderen, dat is goed voor BNR, want wij zijn professional , dat zijn de juryleden ook , maar dat is ons publiek ook. Wij hebben natuurlijk een specifiek niche-publiek, en die herkennen dat.
Wat je ook doet, je moet voor kwaliteit willen gaan, en dat is ook de sfeer die we met onze uitzendingen uitstralen. In ons geval is een vakjuryprijs eigenlijk net zo interessant als een publieksprijs. Bij anderen zou de publieksprijs veel belangrijker moeten zijn. Ons publiek zijn alleen maar professionals.
De prijs zal ik opdragen aan de mensen die keihard werken bij BNR. De prijs komt in de vitrine bij de ingang. BNR heeft eerder al de Zilveren Reissmicrofoon gekregen en twee Marconi Awards. De journalisten werken hard en maken kwaliteit, we hebben net een mooie campagne gehad langs de snelwegen. Deze prijs is dus ook voor de sales afdeling.“
Van Gessel: “Na een aanloopperiode is BNR Nieuwsradio sinds een jaar of 5 een winstgevend nieuwsradiostation, met een dure manier van radio maken. Dat geeft zakelijk perspectief, rust, en het is belangrijk dat je je dan journalistiek onafhankelijk kan voortbewegen.”
Annemieke Schollaardt: Beste radiovrouw
Annemieke Schollaardt kreeg de Zilveren RadioSter Vrouw, de prijs voor de beste vrouwelijke radiopresentator. Annemieke stond deze keer tegenover Claudia de Breij en Roosmarijn Reijmer. Annemieke Schollaardt: “Claudia heeft de prijs al vier keer gewonnen, en ik ben nu voor de derde keer genomineerd, ik heb al twee keer kunnen oefenen, dat Claudia de prijs won, dus ik had eigenlijk wel verwacht dat ze de prijs weer zou winnen. Dus het is voor mij eigenlijk wel een verrassing.”
Sander Hoogendoorn: ‘Aanstormend Talent’
BNN deejay Sander Hoogendoorn van 3FM laat Radio.NL weten als een kind zo blij te zijn met de Marconi Award. Hij was volgens de jury de winnaar in de categorie ‘Aanstormend Talent’. Sander vindt niet dat hij de prijs perse had moeten krijgen want hij is pas een half jaartje in de nacht bezig op 3FM.
“Maar als ik hem dan toch win, dan denk ik dat het komt door een andere vorm van radio maken in de nacht op 3FM. Niet alleen praatje, plaatje, maar ik durf gewoon wat meer dingen te doen, en soms durf ik ook het randje op te zoeken.”
Volgens Sander is het internetstation KXradio een opvoedcentrum voor hem geweest. “Ik ben daar totaal vrijgelaten en opgeleid door Fred Siebelink en Rob Stenders. Die hebben radioprogramma’s teruggeluisterd en geëvalueerd en ze hebben mij de fijne kneepjes van het vak geleerd tot dat ik er klaar voor was om naar 3FM te gaan.”
Bij 3FM werd hij begeleid door Timo Kamst. “3FM is op dit moment het leukste radiostation om landelijk radio te maken. Daar kun je nog echt leuke muziek draaien, je hebt ook een boel vrijheid, als je een keer een plaat niet leuk vindt, dan hoef je die ook niet te draaien. Ik hoop de komende jaren elke dag op de radio te zijn. Op wat voor tijdstip maakt me eigenlijk niet uit als het maar elke dag is.”
Arjan Snijders over de Radioring van 2011
Arjan Snijders, initiator en organisator van de RadioRing, was blij met ‘Ekstra Weekend’, de winnaar van het beste radioprogramma van Nederland. “Als je drie jaar op rij de finale weet te halen, dan maak je wat los, anders kom je daar niet.”
Zou, als AVRO Eindredacteur, Snijders eigenlijk niet voor de genomineerde AVRO show ‘Effe Ekdom’ moeten gaan? “Tja, eigenlijk wel. Maar het programma bestaat pas 1 jaar. We vonden het wel heel snel om dan al zo’n grote beloning te krijgen. En dat terwijl ‘Ekstra Weekend’ al voor de derde keer was genomineerd.
Wij gunden het de Ekstra Weekend crew erg en daarom hebben we ‘Effe Ekdom’ niet actief gepromoot. Als dat volgend jaar of over twee jaar wel een Ring oplevert, dan is dat vroeg genoeg voor de AVRO. Het is overigens enorm knap dat Ekdom twee shows in de top 3 weet te krijgen. Mensen hebben toch óf voor de ene show óf de andere gestemd. Dat ze dan beiden de finale halen; doe dat maar eens na! ”
Volgens Snijders is “Gerard Ekdom ook de meest populaire deejay van Nederland. Natuurlijk Giel, maar ook Coen en Sander zijn bekender. Maar Ekdom maakt wel erg veel los via de sociale media in vergelijking met andere deejays. Als je ziet wat er binnenkomt aan reacties op zijn programma bij 3FM, dat is enorm veel.”
De AVRO zou graag willen dat Ekdom ook vaker op tv komt. “Maar dan wel het liefst met een muziekprogramma. Natuurlijk zit Gerard weer in het Glazen Huis, wat ook steeds meer een tv-evenement is geworden. En onlangs heeft hij nog Fort Boyard gepresenteerd. Dat was eigenlijk als opstapje. Nu willen we bij de AVRO een muziekformat gaan ontwikkelen voor hem.”
Wat vindt Snijders van de andere publieksprijzen? “Annemieke heeft een paar jaar naast de Ster gegrepen. Te gek dat ze hem dit jaar toch pakt. Claudia de Breij heeft die prijs jarenlang gewonnen. Claudia is ook bekend van tv, dat zou wel eens kunnen meetellen bij de stemmers. Eigenlijk was Annemieke alleen het jaar dat ze in het Glazen Huis zat, in 2009, op tv te zien. Extra stoer dus dat Annemieke, zonder verdere tv-exposure, nu de populairste radiovrouw van Nederland is geworden.”
Snijders wilde dit jaar ook proberen om de RadioRing samen met de Radiobitches te organiseren, dat is niet gelukt. “Het streven was één grote radiodag te maken, in Studio 21 bijvoorbeeld, want de Vereniging Veronica heeft daar geld genoeg voor. Maar de organisatie was al rond, anders wat het wellicht dit jaar al mogelijk geweest.”
Hoe die samenwerking eruit zou moeten zien wist Snijders niet, want de Bitches hebben ook veel aparte prijzen voor de vrouwen. Zelf wil Snijders niet al te veel verschillende categorieën. En er is al een RadioSter Vrouw, dus wat een Radiobitch daar nog naast moest, was één van die dilemma’s.
“Maar goed, we gaan het volgend jaar opnieuw bekijken. Ik denk ook opnieuw na over de zes prijzen die wij uitreiken. Met drie publieksprijzen en drie juryprijzen meen ik wel alle relevante categorieën afgedekt te hebben. Beste programma, beste radiovrouw, beste radioman, beste zender, aanstormend talent en een Oeuvre Award, ik vind het behoorlijk vollledig. Maar er blijft een roep om niet amusementsprogramma’s ook te belonen. Die komen bij een publieksprijs niet in de top 3, net als bij de Televizier-Ring overigens.
Ik houd alleen niet zo van subcategorieën. Als je dat voor bijvoorbeeld journalistieke programma’s doet, moet je dat ook doen voor klassieke programma’s, of voor jazz-programma’s? Waar houd dat dan op? Voordat je het weet sta je, zoals bij de Musical Awards, 24 prijzen uit te reiken. Dan wint er eigenlijk niemand, want met zoveel subprijzen ben je haast zielig als je dan nog niets wint. Ik ben voor sterke prijzen en niet te veel dus. Maar zoals gezegd: wordt vervolgd. Als de Radio.NL bezoekers hierover goede tips hebben, mail ze gerust naar radioring@avro.nl”
Lex Harding kreeg dit jaar de Marconi Oeuvre Award, en dat is terecht volgens Snijders, “Een voorwaarde voor deze prijs is dat de radiomaker nog steeds actief moet zijn in de radiowereld, voor of achter de schermen. Lex is deze zomer gestopt met Slam FM. Natuurlijk presenteert hij al jaren geen programma’s meer. Maar nu hij ook Slam FM heeft verkocht, is hij definitief gestopt in de radiobranche.
Hoogste tijd dus om deze inspirator nu alsnog te belonen .Eigenlijk had hij die prijs jaren geleden al moeten krijgen. Gelukkig heeft de jury deze laatste optie aangegrepen om dat gebrek alsnog goed te maken. Hij heeft op ons AVRO RadioGala definitief afscheid genomen van de mediawereld. Ik ben er trots op dat hij dat op ons podium heeft gedaan.”
Binnenkort is in het Dossier ‘Op Bezoek Bij’ ook een repo te vinden met veel foto’s van de uitreiking van Radioringen in Hilversum. [RadioWereld.NL]