Radio 538 viert 20e verjaardag

De commerciële radiozender 538 viert vandaag, dinsdag 11 december 2012, haar twintigste verjaardag. Begonnen als kleine kabelzender is 538 inmiddels uitgegroeid tot de best beluisterde radiozender van Nederland. En in die twintig jaar heeft 538 veel hoogte en dieptepunten meegemaakt, waarbij de strijd om de etherfrequenties als rode draad door de geschiedenis van het station liep.

Radio 538 op volle kracht
Op 11 december 1992 om 18 uur gaf “Ome Bull Verwey” het startsein voor Radio 538, het station dat zijn naam ontleent aan de oude golflengte van de zeezender Radio Veronica, waarvan hij indertijd directeur was. Radio 538 was een initiatief van een aantal Veronica-jocks, onder leiding van Lex Harding, die de vele regels van de publieke omroep zat was. In de beginperiode was 538 alleen via de kabel te ontvangen.

Mannen van het eerste uur waren: Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Michael (het is lekker weer) Pilarczyk, Rick van Velthuysen, Will Luikinga en Ferry Maat. Daarnaast verschenen nieuwe namen op de zender als Corné (Mr. Naamjingle) Klijn, Ruud de Wild en Koen van Thijn.

538 klinkt beter in de ether
In 1994 werden er een aantal etherfrequenties verdeeld en 538 vond het tijd worden dat “The station of a young generation” in de ether ging uitzenden. De overheid besloot echter om de frequenties aan andere stations te geven. Maar 538 liet het er niet bij zitten. Na veel juridisch getouwtrek en verschillende rechtszaken kreeg 538 de beschikking over een felbegeerde etherfrequentie, de 103 FM, die door Radio 1 vanuit Lelystad gebruikt werd. Het aantal luisteraars steeg en Radio 538 groeide uit tot “de nummer 1 van jong Nederland”.

In januari 1998 ruilde 538 de 103 FM in voor 5 nieuwe frequenties (o.a. de 101.2 FM), waarmee 538 nog beter te ontvangen was. Desondanks was de nummer 1 positie onder de jongeren niet genoeg en dus werden Edwin Evers en Jeroen van Inkel binnen gehaald om het team te komen versterken. En met succes, want het marktaandeel steeg gestaag.

Verhuis mee naar 102FM
In 2003 werden de radiofrequenties opnieuw verdeeld. Een spannende tijd voor veel radiostations. Ook voor Radio 538, want die moest het doen zonder ‘kapitein’ Erik de Zwart. Hij besloot een half jaar daarvoor 538 in te ruilen voor Noordzee FM. Desondanks wist Radio 538 het kavel A6 binnen te slepen. In een heel groot deel van Nederland is 538 dan ook sinds juni 2003 te ontvangen op 102FM. In december van datzelfde jaar verlaat Jeroen van Inkel het station. Hij besluit om aan de gang te gaan voor Radio Veronica.

Om Jeroen van Inkel te vervangen besloot Radio 538 beroep te doen op een ‘oude bekende’. In juni 2004 werd Ruud de Wild namelijk aangetrokken om de middagshow te gaan presenteren. Kort daarvoor was het overigens al groot feest bij Radio 538, want over de periode april/mei 2004 wist het station voor het eerst marktleider te worden onder de radiostations in Nederland. Sindsdien is Radio 538 het grootste gedeelte van het jaar de best beluisterde zender van Nederland. Alleen aan het einde van het jaar, als Radio 2 met de Top 2000 komt, moet 538 deze positie tijdelijk afstaan.

Oude garde vertrekt
In oktober 2006 nam 538 afscheid van één van haar grote iconen. Wessel van Diepen besloot namelijk te stoppen met zijn programma’s op Radio 538. Van Diepen was één van de laatste deejays, die al vanaf het eerste uur op Radio 538 te horen was. In augustus van 2008 vertrok dan ook de allerlaatste deejay van het eerste uur: Rick van Velthuysen besloot over te stappen naar Radio Veronica.

Wisselingen in de middag
In de zomer van 2007 bleek dat ook Ruud de Wild weer weg wilde bij 538. En ook dit liep, net als bij Van Inkel, niet zonder slag of stoot. En dus zat De Wild maandenlang ‘ziek’ thuis. In oktober 2007 gingen de deejay en het station alsnog uit elkaar. Daarmee begon opnieuw de zoektocht naar een nieuwe middagjock. In eerste instantie richtte 538 haar pijlen op Giel Beelen, maar als deze besloot bij 3FM te blijven, mocht Lindo Duvall officieel de middagshow gaan presenteren.

Het marktaandeel van 538 in de middag kwam sinds het vertrek van De Wild flink onder druk te staan. Het zorgde ervoor dat Lindo Duvall zijn werkzaamheden in november 2009 noodgedwongen moest staken. Volgens de zender zat de deejay ziek thuis.

Het bleef echter rommelen in de middag bij 538. Zo mocht eerste Dennis Ruyer tijdelijk de middagshow presenteren, waarna Frank Dane gepresenteerd werd als nieuwe middagdeejay. Maar Dane besloot in juli 2010 te vertrekken naar concurrent 3FM en dus was 538 weer terug bij af. Maar nadat Ruud de Wild in september 2010 plotseling vertrok bij Q-music was gelijk duidelijk wie de nieuwe middagdeejay van 538 zou worden.

Ruud=538
Twee weken later werd de terugkeer van Ruud de Wild bij 538 bevestigt. Onder het mom van “Klootzakken ga je uiteindelijk ook missen” keerde De Wild terug op zijn oude stek tussen 16 en 19 uur. En met succes, want binnen enkele maanden was 538 weer marktleider in de middag.

Overigens is Ruud de Wild niet de enige deejay die voor de derde keer op het oude nest terugkeert. In augustus 2012 besloot ook Frank Dane terug te keren bij 538, om de avondshow te gaan presenteren.

Een jaar voor de terugkeer van Dane nam 538 na 16 jaar afscheid van programmaleider en deejay Niels Hoogland. In een persbericht werd Hoogland bedankt voor zijn diensten. Kort daarna besloten de aandeelhouders alsnog bekend te maken dat Hoogland de laan was uitgeschopt, omdat hij niet zou functioneren. Een opmerkelijke reactie, omdat 538 eigenlijk nooit de vuile was buiten hangt.

Uitbreiding naar tv
Na bijna 19 jaar uitsluitend radio te hebben gemaakt, besloot 538 dat het in juli 2011 tijd is om de horizon te verbreden. Het radiostation startte een eigen tv-zender: TV538. Het station zendt veel muziek uit, alsmede compilaties van radioprogramma’s en evenementen.

Omdat Radio 538 inmiddels meer dan radio is en steeds meer uitgroeit tot een merk, besloot de radiozender zijn naam in 2012 te wijzigen van Radio 538 in simpelweg 538.

Koninginnedag
2012 Was ook het jaar waarin een einde kwam aan een jarenlange traditie: 538 Koninginnedag op het Museumplein. De gemeente Amsterdam had besloten geen grootschalige feesten meer te willen hebben, dus kreeg 538 na 11 jaar geen vergunning meer voor dit succesvolle evenement. Jaarlijks kwamen honderdduizenden mensen af op het feest om te genieten van optredens van nationale en internationale artiesten.

In andere handen
In de loop der jaren is Radio 538 meerdere keren van eigenaar gewisseld. Zo besluit Rupert Murdoch’s News Corp zich terug te trekken uit 538, om zich te richten op Sky Radio, waar het groot aandeelhouder van is. Radio 538 kwam daardoor in handen van Rob Out, Lex Harding en Peter de Jager. In december 2003 werd de zender eigenaar van de internationale investeringsmaatschappij Advent International, die het in mei 2005 weer verkoopt aan Talpa.

In juni 2007 werd RTL Nederland eigenaar van Radio 538. In januari 2012 komt het station, samen met zusterstations Slam FM en Radio 10 Gold, weer in handen van Talpa. De drie radiostations en twee tv-stations (TV538 en Slam TV) worden ondergebracht in de 538 Groep.

Toekomst
Ook de komende jaren blijft 538, samen met Slam FM en Radio 10 Gold via de ether te beluisteren. Vorig jaar zijn de licenties verlengd tot 2017. Voorwaarde is wel dat de stations gaan uitzenden via Digital Audio Broadcasting, ofwel digitale etherradio.

Mocht de digitalisering doorzetten, dan belooft de 538 Groep een sterke speler te worden. Niet alleen mag het 538 en Slam FM landelijk via DAB uitzenden, ook mogen er twee extra radiostations landelijk uitgezonden worden. Daarnaast mag de 538 Groep dankzij de middengolflicentie ook nog een extra radiostation via DAB in de Randstad uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten