Wat is Utopia en wat denkt John de Mol ervan?

Het nieuwe realityprogramma Utopia wordt volgens John de Mol alleen maar spannender doordat de show in de winter start. “De kou maakt de uitdaging veel groter”, vertelde de Utopia-bedenker aan Novum Nieuws. 538 deejay Ruud de Wild is de eerste bewoner. Hij gaat samen met zijn sidekick en vijf luisteraars een etmaal op het terrein van Utopia wonen.

“We wilden het programma een jaar laten lopen. Dan vind ik 1 januari tot 31 december psychologisch het meest een jaar uitbeelden”, legt De Mol uit. Utopia gaat op oudejaarsavond van start, vanaf 6 januari 2014 is het programma elke werkdag te zien bij SBS6. “Beginnen in de winter betekent dat de omstandigheden de eerste twee, drie maanden moeilijker zijn dan wanneer je in juni of juli zou beginnen.”

Volgens De Mol moeten de deelnemers direct vol aan de bak. “Als ze met z’n vijftienen straks hier komen te zitten en ze zouden niets doen, dan gaan ze het heel zwaar krijgen.” De kandidaten krijgen bij de start van Utopia een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel, aansluiting voor water en elektriciteit, een telefoon en geld. Daarmee moeten ze een eigen samenleving starten.

“Er moet van alles gebeuren”, concludeert De Mol. “Wat mij zo intrigeert is: wie neemt dan het initiatief? Wie bepaalt wat er moet gebeuren? Wie beslist dan?”

Niet alleen voor de kandidaten is Utopia spannend, ook De Mol zelf is gespannen. “Ik zit met zeer knikkende knieën en zeer klamme handen te wachten op de kijkcijfers”, weet de mediamagnaat nu al. Voor De Mol is Utopia zo belangrijk, dat hij een oud-en-nieuwfeest met zijn familie laat schieten. “Ik zit op oudejaarsavond hier, met mijn mensen. Er is niemand die er ook maar een seconde aan heeft getwijfeld of hij niet liever thuis oudejaar zou willen vieren met z’n familie. Iedereen wil dit meemaken.”

Of Utopia een succes wordt, durft De Mol nog niet te voorspellen. “Mijn gevoel zegt dat het moment daar is om dit te doen. Maar dat is niets meer dan een buikgevoel, want zeker weten doen we het niet met televisie.” Als Utopia flopt, is dat volgens De Mol zeker niet aan hem te wijten. “Ik ben een bevlogen programmamaker. Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om een prachtig tv-programma te maken. Als het niet lukt, mag het nooit de schuld zijn van iets wat wij hebben nagelaten.”

Advertentie-experiment
Utopia wordt ook online advertentie-experiment. Volgens De Mol is Utopia het duurste programma wat hij ooit heeft gemaakt. De investeringen moeten straks net als bij Big Brother worden terugverdiend via dure licenties. Diverse buitenlandse zenders hebben al interesse.

Kijkcijfers?
“De Fransen zijn al geweest, maar dat zegt niets. Belangstelling is er altijd, pas als we met kijkcijfers scoren wordt Utopia echt serieus genomen.” De Mol rekent op een marktaandeel van 10 procent in de vooravond. “Dan hangen we de vlag nog niet echt uit, maar dan zijn we in elk geval tevreden.”

Utopia
Op 31 december is de start van Utopia. Op deze dag nemen de nieuwe inwoners van Utopia hun intrek op het land. Een groep van vijftien bevlogen mensen, de pioniers van deze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel… Eén jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap, op een plek waar geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen zijn.

De nieuwe inwoners starten hun eigen samenleving met bijna niets. Wat er gaat gebeuren kan niemand voorspellen, maar iedereen kan vanaf het eerste moment meekijken. Via volkszender SBS6 kan men vanaf 31 december, 24/7 Utopia en haar inwoners volgen. Vanaf maandag 6 januari is Utopia om 19.30 uur te zien bij SBS6. Iedere zaterdag is een compilatie om 18.00 uur bij SBS6.

Alles wat de inwoners hebben is een kale loods op een onbewerkt stuk land, twee koeien, 25 kippen, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon met € 25,- beltegoed en een bescheiden geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven. Naast deze strijd om te overleven voeren de inwoners iedere maand een strijd om wie er in Utopia mag blijven wonen en wie het moet verlaten en plaats moet maken voor een nieuwe inwoner. Zo worden er maandelijks drie inwoners genomineerd en beslist de nieuwe inwoner wie Utopia moet verlaten.

John de Mol vraagt geld van de kijker
Utopia is, naast het dagelijkse televisieprogramma, vanaf 31 december 24/7 online te volgen via het Utopia Platform. Door aanschaf van een Utopia paspoort word je Utopiaan en krijg je toegang tot alle live streams, polls en achtergrondinformatie. De gehele maand januari worden kijkers lekker gemaakt en kan gratis gekeken worden.

Daarna kost een paspoort € 2,50 per maand. Zeer actieve Utopianen maken zelfs kans onderdeel te worden van de Elite. Zij hebben een aantal extra online mogelijkheden en een stem in het programma. Want de Elite zijn de ‘16e inwoner’ in het stemproces.

DutchView
Utopia wordt volgens DutchView een uniek en vooruitstrevend televisieprogramma waar vijftien inwoners worden gevolgd met meer dan 100 remote camera’s en 60 microfoons. Er wordt uiteindelijk meer dan 1,4 petabyte, (veertienhonderd terrabyte) aan content geproduceerd. De kijker kan 24 uur per dag op alle devices live volgen of de bewoners het ultieme geluk vinden. Om dit grootse multimedia-event mogelijk te maken, en technisch het meest geavanceerde realityprogramma aller tijden te worden, hebben DutchView en Infostrada Creative Technology in samenwerking met Talpa een geavanceerde nieuwe workflow ontwikkeld.

Peter Bruggink, CTO Infostrada Creative Technology: “Talpa heeft ons met Utopia de uitdaging gegeven een immense hoeveelheid audio- en videocontent geautomatiseerd te verwerken. Voorheen werd dit grotendeels handmatig gedaan, waardoor veel extra mensen nodig waren en met name het terugzoeken van materiaal in veel gevallen een nachtmerrie werd. In nauw overleg met medewerkers van Talpa en collega’s van DutchView hebben we afgelopen maanden een unieke workflowtool gebouwd. In combinatie met ons bestaande Centralparq cloud ingest platform zorgt deze tool voor de automatisering van een groot deel van de metadatering, archivering en distributie van content. Zowel voor televisie als nieuwe media. Utopia is voor ons bij uitstek een project waarin we kunnen laten zien hoeveel expertise er in huis is als het gaat om de ontwikkeling van vernieuwende geautomatiseerde tapeloze workflows.”

Utopia vraagt om inventiviteit
Dave Nijmeijers, manager research & development bij DutchView: “Dit is natuurlijk een fantastisch project. Het enorme terrein, waar een paar maanden geleden nog niets, echt helemaal niets was, is omgetoverd in een bijna ‘on-Nederlands’ geavanceerd technologisch mediacentrum. De grootste uitdaging in de realisatie van dit project was de tijd. We zijn een jaar gezamenlijk met het concept bezig geweest en half september kwam de uiteindelijke ‘go’. En omdat alles uniek en nieuw is moeten we continu bijschakelen en met inventieve oplossingen komen. DutchView heeft een complete regie gebouwd en het enorme terrein voorzien van de bekabeling en de totale technische installatie van de televisiefaciliteiten. Faciliteiten die erop gericht zijn de kijker op alle mogelijke manieren van beelden en informatie te voorzien. Denk daarbij aan bijvoorbeeld live streams en 360-gradencamera’s die de online kijker zelf kan besturen.”  [Radio.NL/Novum]