Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2014 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld. Ook in 2014 gebeurde er weer een hoop op mediagebied. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje in het jaaroverzicht.
Veronica
Voor Radio Veronica was het dit jaar precies 40 jaar geleden dat de zeezender zijn uitzendingen moest staken. Maar ook dit jaar zat het station in zwaar vaarwater. De verjonging van de zender pakte niet uit zoals gehoopt was en de luistercijfers kelderden.
Rob van Someren werd getroffen door een hartinfarct, maar nog voor de deejay terug kon keren op de zender werd hij de laan uitgestuurd. Jeroen van Inkel was aangetrokken om een vrouwvriendelijkere middagshow te gaan presenteren. Van Someren liet het er echter niet bij zitten en stapte naar de rechter.
Ondertussen werd Erik de Zwart, die begin van het jaar zijn contract verlengde, aangesteld als nieuwe programmaleider. Hij mag de zender weer naar rustiger vaarwater loodsen. En daar vloog zelfs de roepie roepie vogel weer tijdelijk voor uit. Inmiddels lijkt het dalende marktaandeel een halt te zijn toegeroepen.
Lindo Duvall nam op de laatste dag van het jaar afscheid van de zender.
Ophef
In 2014 was er natuurlijk ook weer de nodige ophef. Het televisieprogramma Rambam toonde aan hoe eenvoudig het was om de Single Top 100 te manipuleren. John de Wolf liep boos weg op 3FM bij Giel Beelen, omdat Giel weer naar de bekende weg zou hebben gevraagd.
Radio 538 werd op de vingers getikt door de reclame code commissie vanwege posters in bushokjes afgelopen zomer. Ruud de Wild maakte bekend twee maanden lang bedreigt te zijn.
Maar niet alleen De Wild werd bedreigt, ook de familie De Mol leefde maanden in angst. De mediamagnaat moest een flinke smak geld betalen, anders werd zijn zus Linda en haar gezin iets aangedaan. Gelukkig werd de dader gepakt.
Bij VI Oranje werd er zowel achter de schermen als op televisie geruzied tussen Johan Derksen en Rene van der Gijp. Het zorgde echter dat VI Oranje niet meer de kijkcijferhit werd als voorgaande jaren.
Slam FM haalde het nieuws nadat een stelletje per ongeluk seks zou hebben gehad op de radio. Het bleek een hoax te zijn en een goede publiciteitsstunt voor het NK orgasme faken. De NPO werd geconfronteerd met een heuse porno Pino.
Nederland was in juli in diepe rouw door de ramp met de MH17. Radio- en televisiestations pasten hun programmeringen aan en vele Nederlanders zaten verslagen voor de televisie toen de eerste slachtoffers in Nederland aankwamen en in een indrukwekkende colonne naar Hilversum werden gebracht.
NPO
Bij de NPO was 2014 het jaar van de veranderingen. Kijkcijferhit DWDD verhuisde naar, toen nog, Nederland 1. Het ballenspel Lingo werd naar het tweede net geschopt en zag de kijkcijfers instorten. Het zorgde ervoor dat het programma na 25 jaar sneuvelde.
Ook het derde Nederlandse net had het moeilijk na het vertrek van DWDD. De nieuwe soap Start Up was nauwelijks opgestart of het werd al weer afgeserveerd. Netmanager Roek Lips zag geen heil meer in het televisiekanaal en pakte zijn spullen.
Naast Lingo verdween ook Pauw en Witteman van de buis, terwijl ook in Sesamstraat de crisis merkbaar is geworden. Het kinderprogramma werd ingekort. De TROS deed verwoede pogingen om op niet legale manieren aan geld te komen, maar werd uiteindelijk weer beboet voor het uitzenden van sluikreclame.
En in augustus werd de gewraakte naamswijziging bij de NPO doorgevoerd. Op tv werd Nederland vervangen door de NPO, terwijl op de radio NPO alleen werd toegevoegd. Ook werd er druk gediscussieerd over wat nu echt publieke omroep programma’s zijn.
SBS en Fox
Bij SBS was 2014 het jaar van verdere herstel. Natuurlijk mislukten er programma’s, maar er stonden ook flink succesvolle tegenover. Zo werd Utopia een hit en trokken ook programma’s als Celblok H, Bureau Raampoort en Hollands Beste Bloemstijllist goede kijkcijfers.
Fox daarentegen heeft te maken met kinderziektes. De kijkcijfers blijven laag en daarom sneuvelden het dagelijkse programma Fox Sport Centraal en het wekelijkse programma Fox Voetbal. Het station zet nu meer in op entertainment.
Etherperikelen
Drie jaar na dato blijven de zendmastbranden in Hoogersmilde en Lopik/IJsselstijn de gemoederen flink bezit houden. Nog altijd is niet bekend wie er schuldig is aan de branden. Wel kreeg Novec een fikse nabrander, want de rechter oordeelde dat de masteigenaar ‘onrechtmatig en maatschappelijk onverantwoord’ heeft gehandeld en de schade aan Q-music moet gaan vergoeden.
Een andere rechtszaak die momenteel loopt is die van Radio 538, Q-music, Sky Radio en Radio Veronica tegen de staat over het bedrag dat zij moeten betalen voor hun FM-frequenties. En mogelijk komt er in 2017 weer een veiling. Ondertussen blijven radiostations doorgaan met het optimaliseren van hun ontvangst via FM. Inmiddels staat de teller al op 134 aanvragen.
De NPO kondigde aan dat Radio 5 in september 2015 van de middengolf verdwijnt.
Op regionaal gebied gebeurde er ook genoeg. Coasline FM stopte en RADIONL werd eindelijk verplicht om regionale programma’s te gaan uitzenden via regionale FM-frequenties. Waterstad FM in Groningen werd omgedoopt tot Joy Radio. Radio Continu nam de frequentie van Hotradio in Hardenberg over, waardoor Nederland weer een vergunninghouder rijker is die al zijn FM-frequenties verhuurt. Q-music is door een slimme constructie ook in Limburg op FM te ontvangen.
DAB+
Op het gebied van Digital Radio+, oftewel DAB+, werd flink aan de weg getimmerd. Zo ging eindelijk de reclamecampagne van start. Daarnaast rondde de NPO de uitrol van fase 2 af. Het aanbod van DAB+ werd uitgebreid met 3FM Alternative en Radio 10 Gold 60s en 70s hits. Daarnaast is de aanbesteding voor de regionale DAB+netten in volle gang.
Prijzen, records & jubilea
Tijdens het jaarlijkse radiogala won Rick van Velthuysen de Gouden Radioring. Rob van Someren en Claudia de Breij gingen er met de Zilveren Sterren vandoor. Igmar Felicia van Slam werd verkozen tot aanstormend talent, terwijl Edwin Evers, die zijn contract met 538 verlengde tot en met 2016, de Marconi Ouvre Award en de Zilveren Reissmicrofoon kreeg. 123Gold won het Houten Reclameblok voor de meest irritante reclame.
De Gouden Televisierring ging naar Flikken Maastricht. Op datzelfde gala vielen ook Ruud Feldkamp, Chantal Janzen en Humberto Tan in de prijzen. Sportverslaggever Jack van Gelder won de Theo Koomen Award.
Records waren er dit jaar voor Giel Beelen (wereldrecord radiomaken), Q-music Vlaanderen (wereldrecord ontbijt op bed) en Pharrell Williams die Corry Konings versloeg als langst genoteerde plaat in de lijst. Maar ook het WK voetbal zorgde ervoor dat bijna heel Nederland voor de buis zat, terwijl 3,1 miljoen mensen zagen dat Susan Visser de Mol was.
FM-radio vierde dit jaar een bescheiden feestje in Nederland en bestond 60 jaar. RTL werd 25, Classic FM 20, Fresh FM 15 en Wild FM 10 jaar. De Tros was dit jaar 50 jaar in de lucht, terwijl de Engelse deejay Tony Blackburn 50 jaar in het vak zat. Patrick Kicken vierde zijn 10 jarig jubileum bij Veronica en draaide zelfs dubbele diensten.
Transfertombola
Diverse programma’s, deejays en presentatoren wisselden dit jaar weer van werkgever/zender.
Babette van Veen en Michael Pilarczyk gingen aan de slag bij Classic FM, Goedele Liekens bij RTL, Manuela Kemp bij Radio 5 Nostalgia, Lucien Fort bij Fresh FM en Martin Garrix bij 538.
Slam FM zag diverse deejays vertrekken. Zo ging Martijn La Grouw naar 100%NL, Hardwell naar 538, Erik van Kleef naar Decibel en DJ Jean naar Veronica. Robin Leféber verhuisde daarentegen van 538 naar Slam. Daarnaast kondigde Tim Klijn zijn vertrek aan bij 538. Hij gaat aan de slag bij Radio 10. Net als Rob van Someren overigens.
Wouter van der Goes ging Gijs Staverman achterna en verhuisde van Q-music naar Radio 2. Marisa Heutink vertrok met bonje bij Radio Oost en ging eveneens naar Radio 2. Het programma Bonje met de buren verhuisde van RTL naar SBS6, terwijl de Slechtste Chauffeur van BNN naar RTL5 verhuisde. Graham Norton werd door de Vara voor NPO3 weggekocht. Dit tot woede van Comedy Central.
Roos Moggré verruilde de NOS voor WNL, Jules van Hest Veronica voor Q Limburg, Sanae Orchi AT5 voor Powned, Jeroen Latijnhouwers RTL voor Max en Annemiek Schrijver de Ikon voor KRO-NCRV.
De veranderingen bij het RTL Nieuws zorgde ervoor dat Margreet Spijker naar WNL vertrok, terwijl Merel Westrik in omgekeerde richting vertrok. Daarnaast werd Jetske Schrijver weggekaapt door RTL bij AT5.
Afscheid
Voor Klaas Drupsteen werd het letterlijk Hello Goodbye, want hij mocht na een seizoen al weer vertrekken, omdat hij te onbekend zou zijn. Jay Leno nam afscheid van The Tonight Show en werd opgevolgd door Jimmy Fallon. Ook rivaal David Letterman kondigde zijn vertrek aan. Hij wordt opgevolgd door Stephen Colbert.
Een aantal programma’s verdween helemaal. Zo kwam Jurk Radio op 538 al na drie maanden ten einde. De Gouden Uren hield het langer vol en verdween na 26 jaar van de radio.
Bij de publieke omroep werd afscheid genomen van Kees Toering. Jurre Bosman volgt ‘m op bij Radio 2 en Radio 5 Nostalgia. Daarnaast nam Radio 2 ook afscheid van Sara Kroos. Bij 3FM is Claudia niet meer d’r op.
Alberto Stegeman stopte met Red mijn vakantie, terwijl Raoul Heertje en Thomas Acda hun vertrek bij Dit was het nieuws aankondigden.
In juli overleed Menno Buch. De tv-maker was al lange tijd ziek. Ook Pim Reijntjes, een van de eerste nieuwslezers op televisie, ontviel ons. Ook oud-radionieuwslezer Nanette Weijl rust nu in vrede, terwijl bij Omroep Brabant afscheid werd genomen van Pieter Bremer.
In de VS overleed radiolegende Casey Kasem. Helaas werd zijn dood grotendeels overschaduwd door ruzie tussen zijn vrouw en zijn kinderen. In december werd ‘Mr. Top 40’, zes maanden na zijn dood, eindelijk begraven.
Kort
Igmar Felicia kreeg in januari promotie bij Slam FM en mocht de avondshow gaan presenteren. Niek van der Bruggen mocht door het vertrek van Van Inkel de middagshow presenteren op Q-music. Barry Paf was wegens omstandigheden tijdelijk niet op 538 te horen, terwijl Mediazaken tijdelijk van BNR verdween vanwege het ontbreken van een sponsor. Weerman Peter Timofeeff werd getroffen door een hersenbloeding.
In het Verenigd Koninkrijk ging de beerput rondom Jimmy Savile verder open, waardoor diverse oud-BBC medewerkers veroordeeld werden. Capital en Heart wisten beiden hun bereik verder uit te bouwen, terwijl Smooth radio op de AM-frequenties van Gold verscheen. Daarnaast werd er een radiodeejay van de zender gehaald wegens een geslachtsverandering.
In Australië is KIIS 1065 succesvol gestart, terwijl in New York City Scott Shannon door WPLJ aan de kant geschoven werd.
Een nieuw jaar
En terwijl de Top 2000 aftelt naar The Eagles, maakt Radio.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar. Ook in 2015 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws. En het belooft opnieuw geen saai jaar te worden.
Zo wordt de strijd om de luistercijfers waarschijnlijk nog heftiger. Het afgelopen jaar wist 538 zijn markteliderschap te verstevigen en stabiliseerden 3FM en Sky. Q-music wist wederom te groeien. Komend jaar gaan ook Radio 10 en Veronica zich in de luisterstrijd mengen. Radio.NL blijft al deze zaken natuurlijk op de voet volgen.
De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2015! [Radiowereld.NL]