Het gaat niet goed met Nederland 3. De culturele zender van het publieke bestel haalt bij lange na niet het beoogde marktaandeel van 10 procent In de eerste twee maanden van het nieuwe seizoen trokken gemiddeld 90.000 kijkers weg en nestelden zich elders, uiteindelijk bij de commerciële concurrentie, want Nederland 1+2 bleven gelijk.
Over blijft een mager marktaandeel van acht procent. Gesprekken met de hoofdbespelers, VARA, VPRO en NPS, moeten er voor zorgen dat de zender weer aantrekt.
Toen Nederland 3 begin september aan een nieuw seizoen begon, leek er niet veel te zijn veranderd. Dus werd het uitgangspunt van tien procent marktaandeel (tien procent van alle tv-kijkers) gehandhaafd (vergelijkbaar met BBC 2). De zender zou veel van hetzelfde krijgen met centraal op de avond het tien uur blok (Journaal, Sportjournaal en Nova). Om de zender enigszins aantrekkelijker te maken werd besloten om dat blok tien minuten in te korten (van 23.20 naar 23.10 uur) om meer ruimte te geven aan entertainment op de late avond ‘omdat hoger opgeleiden ook voor het slapen gaan even willen lachen’, aldus Hans van Beers, lid van de Raad van Bestuur van de NOS. Gedacht werd aan programma’s als Jiskefet, Laat de Leeuw, nieuwe programma’s van Raoul Heertje en Arjan Ederveen en een aantal shows van Freek de Jonge. Van Beers: ,,Maar de omroepen boden dergelijke programma’s niet aan. En dan houdt het op.”
De VARA had volgens Nederland 3-netcoo¨rdinator Tom Kamlag in eerste instantie negentig afleveringen van Laat de Leeuw, van Paul de Leeuw en Hans Kersting, aangeboden die drie avonden in de week zouden worden uitgezonden. Kamlag: ,,Later werd dat aantal teruggebracht tot vijftig, toen het seizoen begon moesten we rekenen op 26 soloprogramma’s van Hans Kersting en inmiddels heeft de VARA alles gecanceld.”
Van Beers vult hem aan: ,,De VPRO zou een serie shows met Freek de Jonge leveren, maar nu heeft De Jonge zich op het laatste moment weer teruggetrokken. En op zo’n moment kun je niet ergens anders even een blik humor open trekken. Bovendien zijn het juist dat soort lastige types die samengebracht zijn op Nederland 3.”
Toch is Nederland 3 een populaire zender voor tv-makers. Van Beers: ,,Iedereen wil er op. Het probleem alleen is dat ze allemaal op het mooiste tijdstip willen staan, tussen acht en tien uur ’s avonds. En dat gaat niet zolang een week uit slechts zeven dagen bestaat en van acht tot tien uur ’s avonds slechts twee uur duurt. Dat is ook de reden dat er momenteel een aantal klachten ligt. De EO wil op Nederland 3, maar het aangeboden programma is niet goedgekeurd, de NPS vindt dat het cultuurprogramma PiTCH te laat op de avond wordt uitgezonden en bovendien heeft de NPS bezwaar tegen de zendtijdruil van Sesamstraat en Het Klokhuis. Momenteel wordt er met betrokken partijen gepraat.”
De Raad van Bestuur gaat met de verantwoordelijke omroepen VARA, VPRO en NPS ook om tafel. ,,We gaan ze attenderen op de afspraken die zijn gemaakt over het beoogde marktaandeel van tien procent. Waar ze zich allen aan hebben gecommitteerd. Dat het nu wat minder gaat, daar ligt de VPRO niet wakker van, maar het bezorgt de VARA slapeloze nachten. Wij vinden dat zij, en de NPS, zich de tegenvallende resultaten moeten aantrekken. En er zullen programma’s ontwikkeld moeten worden die Nederland 3 weer dicht bij die tien procent marktaandeel brengt. Kijk, Nederland 3 is een leuk net. We moeten het zo ordenen dat het weer een caleidoscopisch boeket wordt voor de kijker. We zijn nu niet tevreden, maar we komen wel weer op schema.”
Nederland 3 hoeft, zo werd eerder deze week duidelijk, niet meer te rekenen op Paul de Leeuw. Die heeft laten weten niet meer op Nederland 3 te willen, omdat hij de programmering van Kamlag een zouteloos compromis vindt. Kamlag betreurt dat: ,,De programma’s van De Leeuw passen prima op de zender. Het is erg jammer dat hij nu afhaakt.” (Rotterdams-Dagblad)