Kort nieuws op maandag 30 oktober 2000

09.00 uur

Staatssecretaris Rick van der Ploeg heeft tegen de Tweede Kamer gezegd dat KPN-Telecom voorlopig moet stoppen met het opheffen van analoge muzieklijnen. Deze lijnen worden door publieke lokale omroepen en huisomroepen gebruikt, om het omroepsignaal te transporteren van studio naar etherzender en naar het inkoppelpunt van het kabelnet.

Willem Van Kooten is vanavond te horen en te zien om 21.00 uur op Nederland 1 in het programma ‘Felderhof ontmoet’. Wie een echte fan is zal dus zeker even kijken wat Joost den Draayer. Hij reist vanavond samen met Felderhof naar Portugal, en zal daar ongetwijfeld leuke herinneringen ophalen uit het verleden

De AKO-literatuurprijs is dit jaar is toegekend aan de schrijver Arnon Grunberg. Hij ontvangt de prijs van honderdduizend gulden voor zijn boek Fantoompijn.

Afgelopen zaterdag hebben heeft de antenneploeg van de radioamateurs, die destijds de antenne hebben geplaatst voor de Hindostaanse middengolfzender op een weiland in Stompwijk, de masten weer verwijderd. De frequentie 1485 kHz is nu tijdelijk weer vrij voor de ontvangst van verder gelegen stations (o.a. uit Engeland). Alleen hoe lang dit zal duren, werdt niet vermeld in NLmediaRadio, want er wordt gewerkt aan een tijdelijke antenne (b.v. een L-antenne of een 100 meter lange langdraad).
De antenne-installatie moest weg omdat de organisatie achter Haagstad Radio (de HOS) niet over een vergunning beschikte om de antenne te mogen plaatsen. Doordat er na het plaatsen van de T-antenne storingen optraden bij omwonenden en Haagstad deze storingen niet goed heeft afgehandeld, heeft de gemeente Leidschendam onder druk van klachten geëist dat de antenne weg moest worden gehaald i.v.m. het agrarische bestemmingsplan aldaar. Maandagavond is op Radio 5 vanaf 21:00 uur een documentaire te horen van de OHM over de kwestie Haagstad Radio.

Streekradio M-FM, de streekomroep voor de gemeente Rheden en Rozendaal maakt een “nieuwe” start. Onderdeel van deze start is een nieuw bestuur. M-FM zal op dezelfde wijze doorgaan met nieuwe investeringen voor de toekomst. De enige verandering is dat M-FM op korte termijn gaat verhuizen naar een nieuw studiopand. M-FM is te ontvangen via twee etherzenders, 107.2 FM en 107.9 FM, in de regio Arnhem, Veluwe en de Liemers en overal in die regio op de kabel via 93.1 FM. Ook via internet is Streekradio M-FM te beluisteren.

CDA: TV Maastricht moet kerkdiensten gaan uitzenden. Het CDA Ouderenberaad zoekt naar mogelijkheden om ouderen via TV Maastricht kerkdiensten te laten volgen. Programma-coördinator R. van Dijk van TV Maastricht wil wel aan die vraag tegemoet komen. “Wij zijn bereid om zendtijd aan te bieden.’ Van Dijk ziet mogelijkheden om kerkdiensten in te passen in de huidige programmering. “We kunnen op zondag een vast tijdstip reserveren voor kerkdiensten’, zegt hij. Lees verder in de Limburger.

VARA, die dit jaar haar 75-jarige bestaan viert, heeft haar website vernieuwd. Op de site staan de VARA programma’s met de bijbehorende websites in genres onderverdeeld. Natuurlijk kun
je op de site ook terecht voor de programma-informatie en voor een overzicht van de uitzendtijden van de televisie en de radio. Verder kun je op de nieuwe site onder andere terecht voor de videoclip die is opgenomen tijdens de single ‘Iemand moet het doen’, die VARA speciaal voor het 75-jarig jubileum heeft uitgebracht. Voor dit en meer kun je nu terecht op deze site

Ter gelegenheid van het VARA-jubileum herleeft,voor een keer, de beroemde VARA dinsdag op Radio 3. Uitgangspunt bij de samenstelling van dag was de vraag: hoe zou de VARA-dinsdag anno 2000 klinken? Tussen zes uur ’s ochtends en een uur ’s nachts kunnen luisteraars genieten van presentatoren van ’toen’ en ‘nu’ en radio-programma’s van weleer zoals De leeuw wordt wakker, Denk aan Henk ,Leuk is anders, Verrukkelijke 15,Dubbellisjes Vuurwerk,De Popkrant en Twee Meter.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

Sinds 5 mei zendt nieuwkomer Radio Nationaal uit via de kabel in heel Nederland en de middengolfzenders in Lopik (1332 KHz) en Hunsel (1035 KHz).’Radio Nationaal richt zich op de doelgroep 20 tot 49 jaar, met hoofdzakelijk nationaal product aangevuld met gezellige, ook buitenlandse, gouwe ouwe. Radio Nationaal wil met de komende veiling één van de landelijke FM-paketten bemachtigen., zo meldde Hoofd Techniek Jan Zandstra hierover in het NozeMagazine

Platenbazen leggen internet-radio muziekverbod op. De grote platenmaatschappijen hebben de omroepen verboden om nog langer muziek-op-aanvraag aan te bieden op internet. De ‘jukebox’ van VPRO’s Radio 3voor12 is gehalveerd en wordt nu gevuld met muziek van kleinere labels. De TROS topvijftig staat nog wel op internet, maar de muziekindustrie wil hier een einde aan maken. Eerder maakte Sony al bezwaar tegen het aanbieden van liedjes-op-aanvraag door de VPRO. Lees verder in de Volkskrant

Staatsgreep begint en eindigt bij radio of tv. Vroeger bestormden opstandelingen het koninklijk of presidentieel paleis. Tegenwoordig is ook het televisie- of radiostation een belangrijk doel. Of het nu om machtsgrepen gaat in Moskou, Belgrado of, zoals gisteren, in Abidjan. Lees verder in het NRC

The Music Factory (TMF) bestaat nog maar twee jaar en nu al is het de onbedreigde leider in videoclipland. Het succes is zo overdonderend dat zelfs het machtige MTV zijn marktstrategieën aanpast. Een gesprek met drie topmannen van TMF over succes, ethiek en groeimarges.

De Nederlandse formatie Krezip sleepte zaterdag in Gent een TMF-award in de wacht voor meest belovende act. De Amerikaanse rockgroep Live heeft twee Vlaamse TMF-awards gewonnen. De groep scoorde het hoogst voor beste rockgroep en live-act. Tienduizend muziekliefhebbers woonden de uitreiking van de awards bij. Krezip was niet de enige Nederlandse genomineerde voor een TMF-award. Ook Doe Maar (beste live-act) en Abel (meestbelovend) stonden op de nominatielijst.

Vandaag zal Fox Kids Europe aankondigen dat ze bij Gamegate.com 15 originele online spellen voor kleine kinderen laat produceren. Fox Kids krijgt ook de beschikking over alle bestaande spellen van Gamegate.com voor gebruik in haar kinderportalen. Alle spellen worden vertaald in 11 talen. Financiele details blijven onbekend.

www.rtl4.nl was afgelopen zondag niet meer bereikbaar, men kreeg de hele dag als foutmelding HTTP/1.1 Server Too Busy.

De Ierse popgroep The Corrs heeft vorige week een privé-concert voor leden van het Europees Parlement in Straatsburg gehouden, in een poging de politici te overtuigen strengere wetgeving in te voeren tegen online muziekpiraterij.

Herman van Veen maakt op 9 november ,,een schrikkeljaar vol” in Koninklijk Theater Carré. Om zijn 366e dag in de Amsterdamse cultuurtempel te vieren, hebben de vrienden van Carré en de naar de cabaretier vernoemde foudation een Herman van Veen Vriendenstipendium in het leven geroepen. Het stipendium in de vorm van een productiefonds met 50.000 gulden, wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Regisseur Alfred Uhry, Oscar-winnaar met Driving Miss Daisy, werkt aan een verfilming van het dagboek van Anne Frank. De filmmaatschappij Fox 2000 heeft dat deze week bekendgemaakt.

De Jerry Springer Show krijgt in zijn tiende seizoen een facelift. In Amerika daalden de kijkcijfers van de show aanzienlijk nadat men er stopte met de gevechten in de show. In het nieuwe ‘Springerseizoen’ dat nu in Amerika van start gaat, zullen er minder persoonlijke ‘case-stories’ per show in voorkomen dan tot nog toe. Bovendien is het de bedoeling de show op locatie te gaan opnemen, zoals op grote trailer-campings en parken etc.

Antimonopolie was in de jaren tachtig het gezaghebbende mediaprogramma dat onder meer werd uitgezonden op Hofstad Radio. Wekelijks hoorde je het laatste nieuws over zeezenders, internationale en nationale radio- en televisiestations en lokale perikelen. Op 28 oktober 1984, precies 16 jaar geleden, besteedde Rob van Dijk aandacht aan de splitsing van radio Telstar 1 en 2. Op het fragment is te horen dat hij zich daarmee even geen raad meer weet. In dat jaar herdacht Veronica dat het tien jaar daarvoor zo onrechtvaardig aan de ketting werd gelegd. Vaste columnist Raymond de Jager spuit zijn gal over de verheerlijking van dit zeezenderverleden. Antimonopolie in 1984, een mooi beeld van een tijd waarin de Haagse radio nog leefde in alle wijken. Het zou binnen drie jaar allemaal voorbij zijn.

Na de grote piratenreünie van radio 25, februari vorig jaar, was er zoveel vraag naar de Smulcd dat menig oud-programmamaker teleurgesteld moest worden. Voor hen is er goed nieuws: de cd is nu weer verkrijgbaar en dat tegen de oude prijs! Ruim 73 minuten unieke fragmenten van 25 jaar Haagse vrije radio. De originele jinglepakketten van de grote zenders, het afscheid van radio Stad Den Haag, de grappen op radio Centraal, een uitzending van de Radio Controledienst en veel meer. Je kunt de cd, gesigneerd en wel, in je bezit krijgen door 34,50 over te maken op rekeningnummer 6934096, t.n.v. Rob van Dijk, Den Haag. De cd komt dan binnen een paar weken thuis. Als voorproefje alvast het ontroerende jinglepakket van radio Centraal, gemaakt door Top Format.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.