Zoek
Sluit dit zoekvak.

Heffing bepleit op computers voor downloaden muziek

Bij de aanschaf van computers zou een heffing moeten worden betaald waarmee auteursrechten worden afgedragen voor het eventueel opslaan van muziekbestanden op de harde schijf.

Dit idee opperen twee advocaten in het jongste nummer van het Nederlands Juristenblad dat vrijdag verschijnt. Artiesten lopen op dit moment geld mis omdat hun producten via websites als Napster en via internetuitzendingen van omroepen (zoals in Nederland de VPRO) ongecontroleerd worden verspreid.
Met de heffing op computers of op zip-drives (voor uitbreiding van het computergeheugen) betaalt de consument vooraf voor de auteurs- en naburige rechten. Dat is vergelijkbaar met de aanschaf van bijvoorbeeld blanco cd’s of cassettebandjes waar heffingen op zitten.

De twee advocaten, mr. H. Bannink en mr. B. Aalbers, roepen de platenindustrie verder op de handen ineen te slaan om goede regels te krijgen voor het thuiskopiëren en de afdracht aan artiesten. De twee juristen geven Engeland als voorbeeld waar bijna alle onafhankelijke platenmaatschappijen in AIM zijn verenigd. Deze organisatie regelt bijvoorbeeld licenties voor het uitzenden van muziek via internet.
De twee advocaten zien vooral problemen voor de internetuitzendingen van onder andere omroepen. De vergoedingsregels zijn nu onduidelijk. De juristen vinden dat de auteursrechten hierop ook van toepassing zijn en op een billijke manier moeten worden afgedragen.

Muziekgigant Sony heeft de VPRO al verboden muziek van dit bedrijf via internet te verspreiden. De omroep (en ook de NOS) onderhandelt intussen met de platenmaatschappijen over een regeling. Op de website 3voor12 van de VPRO kunnen surfers muziek opvragen en beluisteren, maar volgens een woordvoerster niet downloaden.

Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van Buma/Stemra worden dit jaar naar schatting 60 miljoen blanco cd (en cd-roms) verkocht. Dat is ongeveer twee keer zoveel als vorig jaar. De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is tussen 1997 tot eind 1999 teruggelopen met 10 procent. (ANP)

Gerelateerde berichten